Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαιδευτική δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ζακύνθου

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών
15 Ιανουαρίου 2023 / 11:32

Γνωστοποιήθηκε ότι η προστασία που παρέχει ο εν λόγω νόμος εκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα σε όλους τους κλάδους της επίσημης και ανεπίσημης οικονομίας

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου υλοποίησε διήμερη δράση πρόληψης-ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του Εσπερινού Γυμνασίου (με λυκειακές τάξεις) στις 5 & 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:30 σχετικά με πρακτικές βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν «Βία και παρενόχληση στην εργασία σύμφωνα με τον Ν. 4808/2021» από την νομική σύμβουλο του Κέντρου, Πέττα Κατερίνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την από 19-06-2021 θέση σε ισχύ του Ν. 4808/2021. Αναφέρθηκε από την νομικό ότι ο συγκεκριμένος νόμος ενσωμάτωσε στην ελληνική έννομη τάξη τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ως αποτέλεσμα μιας συστηματικότερης προσπάθειας να διερευνηθούν, να καταγραφούν και να περιληφθούν σε έναν σύγχρονο ορισμό όλες οι μορφές και τα είδη παρενοχλητικών συμπεριφορών στον ευρύ εργασιακό χώρο, με τη σεξουαλική παρενόχληση να κατέχει προεξέχουσα θέση.

Γνωστοποιήθηκε ότι η προστασία που παρέχει ο εν λόγω νόμος εκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα σε όλους τους κλάδους της επίσημης και ανεπίσημης οικονομίας, δηλαδή τους απασχολούμενους ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, των απασχολούμενων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και άτομα που παρακολουθούν πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, εθελοντές, άτομα που αιτούνται εργασία (στάδιο συνέντευξης), εργαζόμενους των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει και ανασφάλιστους. Επισημάνθηκε- μεταξύ άλλων- ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τους σκοπούς εφαρμογής του αποδοκιμάζει βίαιες και παρενοχλητικές συμπεριφορές που μπορούν να λαμβάνουν χώρα στον ευρύ εργασιακό χώρο ιδίως:

·        στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και χώρων όπου ο εργαζόμενος παρέχει εργασία, λαμβάνει αμοιβή, κάνει διάλειμμα ιδίως, για ανάπαυση ή για φαγητό, σε χώρους ατομικής υγιεινής και φροντίδας, αποδυτηρίων ή καταλυμάτων που παρέχει ο εργοδότης,

·        στις μετακινήσεις από και προς την εργασία, τις λοιπές μετακινήσεις, τα ταξίδια, την εκπαίδευση, καθώς και τις εκδηλώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία και

·        κατά τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (λ.χ. εξ’ αποστάσεως εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων).

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι βάσει του συγκεκριμένου νόμου θεσμοθετείται η υποχρέωση των εργοδοτών που απασχολούν πάνω από είκοσι (20) άτομα να υιοθετούν πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία στην οποία προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών όπως, επίσης, και πολιτική για τη διαδικασία υποδοχής και εξέτασης εσωτερικών καταγγελιών.

Τέλος, παρατέθηκαν επιγραμματικά τα δικαιώματα του θιγόμενου προσώπου το οποίο μπορεί να προσφύγει δικαστικά για παραβιάσεις ιδιωτικού και ποινικού δικαίου (με αιτήματα λήψης αποζημίωσης για αποκατάσταση και αποτροπή και επαναπρόσληψης), να απευθυνθεί σε ανεξάρτητο όργανο (Επιθεώρηση Εργασίας και Συνήγορο του Πολίτη) καθώς, επίσης, να υποβάλει καταγγελία εντός της επιχείρησης. 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δια της νομικής  συμβούλου Πέττα Κατερίνας, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του σχολείου, κο Μαυροπόδη Παναγιώτη, για την άρτια συνεργασία καθώς και τους μαθητές/τριες με τις εκπαιδευτικούς τους που παρευρέθηκαν στην ενημερωτική δράση.