Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «σκουπίδια» γίνονται ...δώρα: Εξοπλισμός στους Πυροσβέστες από το Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων (video)

Δωρεά
13 Ιανουαρίου 2023 / 17:08

Το Κέντρο συγκεντρώνει κατά καιρούς τα μικροποσά από δωρεές και στηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια ακόμα προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, προχώρησαν οι εθελοντές του Κέντρου Ανακύκλωσης Λιαπάδων. Μέσα από χρήματα που συγκεντρώνουν από δωρεές, διέθεσαν ποσό 2.600 ευρώ για τη προμήθεια της Ένωσης Πυροσβεστών Κέρκυρας με 10 μάσκες προστασίας αναπνοής (προσωπίδες) και 20 αδιάβροχα τζάκετ, τα οποία θα δοθούν σε μέλη της Ένωσης ως ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός. Οι προσωπίδες προσαρμόζονται σε αναπνευστική συσκευή, την οποία χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες σε αστικά συμβάντα (πυρκαγιές σε σπίτια) στο αεροδρόμιο αλλά και σε πλοία.

Ο εξοπλισμός σήμερα διατίθεται από την Πυροσβεστική, αλλά ομαδικά όχι ατομικά, όπως ανέφερε στην "Ε" ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κέρκυρας Νίκος Καραταράκης. Οι προσωπίδες προορίζονται για τους πυροσβέστες που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας, ενώ τα τζάκετ θα δοθούν με κλήρωση σε είκοσι άλλους συναδέλφους τους. 





Το Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018, σε προαύλιο χώρο δίπλα στο Γυμνάσιο Λιαπάδων, στο αποκορύφωμα της μεγάλης κρίσης των σκουπιδιών στο νησί, ως μια προσωρινή λύση για την μείωση της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων. 

Τελικά η προσωρινή λύση έγινε ...μόνιμη αφού σε λίγους μήνες το Κέντρο συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια ζωής, με τους εθελοντές να αφιερώνουν πολύ χρόνο και μόχθο, χωρίς άλλο όφελος, παρά μόνον την ικανοποίηση από το μέγεθος της κοινωνικής τους προσφοράς.

Η αρχική ομάδα αποτελούνταν από 12 εθελοντές, από τους οποίους έχουν μείνει επτά. Aποτελείται τόσο από Κερκυραίους όσο και από αλλοδαπούς, με τους Βρετανούς Ian και Leslie να βρίσκονται στην καρδιά της προσπάθειας. Πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους μόνιμοι κάτοικοι αλλά και πολλοί Κερκυραίοι  της ευρύτερης περιοχής έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια της ανακύκλωσης και επιτελούν πολύ σοβαρό έργο, αφού με τη βοήθειά τους απομακρύνεται μεγάλος όγκος καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών, που σε άλλη περίπτωση θα επιβάρυναν τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Επανάχρηση

Στην πορεία, οι πολίτες, εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά άρχισαν να φέρνουν και άλλα είδη, όπως ρούχα, οικιακό εξοπλισμό, βιβλία, παιδικά παιχνίδια και είδη, ηλεκτρικές συσκευές, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν "δεύτερη ζωή". 

Το Κέντρο συγκεντρώνει κατά καιρούς τα μικροποσά που δίνουν ως δωρεά οι πολίτες όταν παίρνουν ένα είδος προς επανάχρηση και όπως τόνισε στην "Ε" η Χριστίνα Ρεπούλιου, μέλος της ομάδας εθελοντών, η χορηγία αυτή που έκαναν δεν είναι η πρώτη. Κάθε μήνα με το ποσό που συγκεντρώνεται, το Κέντρο στηρίζει κάποιον κοινωφελή οργανισμό ή σύλλογο, όπως π.χ τη Φλόγα, το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Φιλαρμονική του χωριού κ.α.

Από το ποσό που συγκέντρωσαν τον Νοέμβριο, προέκυψε και η δωρεά του εξοπλισμού στους Πυροσβέστες. Εκ μέρους της Ένωσης ο Νίκος Καραταράκης ευχαρίστησε θερμά τόσο τους εθελοντές τους Κέντρου Ανακύκλωσης όσο και όλους τους πολίτες που συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Παραχώρησε μάλιστα ένα αναπηρικό καροτσάκι που είχε γίνει δωρεά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού και δεν είχε διατεθεί, για να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που το έχει ανάγκη. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ