Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θετικά τα μηνύματα από τις προκρατήσεις και για τη νέα τουριστική σεζόν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
13 Ιανουαρίου 2023 / 09:32

Η εκκίνηση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» δίνεται στις 26 Μαρτίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα  για την Κέρκυρα και για την νέα τουριστική σεζόν, με την ροή των προκρατήσεων για το 2023 να παρουσιάζει καλή κινητικότητα  προμηνύοντας εκτός απρόοπτου μια ακόμη καλή χρονιά για το νησί των Φαιάκων.
 
Όπως τονίζουν επαγγελματίες του κλάδου, το ενδιαφέρον ξεκίνησε από νωρίς, σχεδόν με τη λήξη της σεζόν του 2022, η οποία «έκλεισε» στην Κέρκυρα με 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες , έναντι 1,5 εκατ. το 2018 που χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη χρονιά για το νησί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις προκρατήσεις. «Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και καταγράφηκε πολύ καλή κινητικότητα την περίοδο των εορτών. Ο Φεβρουάριος όμως είναι ο καθοριστικός μήνας», τόνισε στην «Ε» ο κ. Βούλγαρης.

Όπως είπε, αρκετή δυναμική υπάρχει από τις αγορές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, ενώ η Γερμανία που αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος παίκτη για την Κέρκυρα υπολείπεται ακόμη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την οικονομία της.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τα ενοικιαζόμενα καταλύματα. «Αν και είναι νωρίς ακόμη, υπάρχει ενδιαφέρον, δεχόμαστε ερωτήματα  και οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει. Προμηνύεται το 2023 να είναι μια πολύ καλή σεζόν», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός. 


Μέσα Απριλίου

Σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από τα μέσα Απριλίου και μετά, κατά την πασχαλινή δηλαδή περίοδο που η Κέρκυρα έχει την τιμητική της, ενώ υπάρχουν και κάποια που έχουν προγραμματίσει την εκκίνησή τους στα τέλη Μαρτίου.

Εκκίνηση στις 26 Μαρτίου

Εξάλλου η έναρξη των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» ξεκινάει για τη φετινή σεζόν στις 26 Μαρτίου. Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος τα πρώτα δρομολόγια θα ξεκινήσουν  κυρίως από εταιρείες low cost και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και οι άλλες.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν προσθαφαιρέσεις προορισμών, ενώ κάποιες εταιρείες πυκνώνουν και άλλες αραιώνουν το πρόγραμμά τους. Ευελπιστούμε τη φετινή σεζόν να κρατήσουμε τις επιδόσεις του 2022», σχολίασε ο ίδιος. Παράλληλα από φέτος θα υπάρχει απευθείας σύνδεση της Κέρκυρας με το Ντουμπάι με δυο πτήσεις (Σάββατο και Τετάρτη) που θα εκτελεί η Flydubai κάθε εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 24 Ιουνίου.


Επιμήκυνση της σεζόν

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζητούμενο, την επιμήκυνση δηλαδή της τουριστικής περιόδου, ο δρόμος φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς, παρά την συντονισμένη και από κοινού προσπάθεια που γίνεται από όλους τους τουριστικούς φορείς του νησιού σε συνεργασία με Αθλητικά, Πολιτιστικά Σωματεία κ.α., προκειμένου να καταστεί η Κέρκυρα επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με προώθηση του εναλλακτικού και του θεματικού τουρισμού. «Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και αφού πρώτα στηθούν αυτά που πρέπει να γίνουν. Δουλεύουμε το καλεντάρι των εκδηλώσεων και την ιστοσελίδα που θα το προβάλλει», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.

Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο για τη φετινή τουλάχιστον σεζόν δεν υπάρχει κάποιο σημάδι για την επιμήκυνσή της. Όπως είπε, το 99,5% των πτήσεων ολοκληρώνεται στα τέλη του Οκτωβρίου με τις 4 – 5 τελευταίες πτήσεις να γίνονται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ