Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Κέντρο υγείας» το Νοσοκομείο Κέρκυρας - Ελπίδες ίσως για εργασιακή ειρήνη (video)

ΣΥΡΙΖΑ
09 Ιανουαρίου 2023 / 15:17

Μ. Γονίδη: Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξει το status του νοσοκομείου για τη λειτουργική του επάρκεια με τη νέα διοικήτρια. Προσδοκούμε να υπάρξει μια εργασιακή ειρήνη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την υγεία άσκησε η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κέρκυρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και ενόψει της κινητοποίησης που διοργανώνεται στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Ευγ. Βουλγάρεως.

Με πρόταγμα τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους, την κατάργηση του πρόσφατου νόμου για την υγεία αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, τα μέλη της ομάδας υγείας αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μετά τις μαζικές παραιτήσεις γιατρών στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση καίριων κλινικών.

«Μετά από μια περίοδο πανδημίας που άφησε ένα προσωπικό στα νοσοκομεία καταπονημένο , που άφησε περισσότερες ελλείψεις πριν από την τριετία του κορονοϊού, έρχεται ο νέος νόμος της ΝΔ που καταργεί στην ουσία το ΕΣΥ όπως το ξέραμε και αναπτύσσει τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών. Για το ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θέμα αρχής και είναι αδιαπραγμάτευτο και είναι το πρώτο που θα καταργηθεί ως νόμος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση», τόνισε η συντονίστρια της ομάδας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Γονίδη.

Σε Κέντρο Υγείας

Όπως είπε το νοσοκομείο της Κέρκυρας μετά τις 15 παραιτήσεις γιατρών το τελευταίο εξάμηνο έχει μετατραπεί επί της ουσίας σε Κέντρο Υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση αντιμετώπισε με κυνισμό, αυταρχικότητα και χυδαιότητα όχι μόνο εργασιακά τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και τον ίδιο τον κόσμο που έπρεπε να εξυπηρετήσει. Αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση της Καρδιολογικής Κλινικής, του Ακτινολογικού, της Παθολογικής, της Χειρουργικής και του Ψυχιατρικού Τομέα, διευκρινίζοντας ότι στην περίοδο της πανδημίας το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν εκείνο που μας κράτησε ζωντανούς παρ’ όλες τις ελλείψεις.



Από την πλευρά του ο οικογενειακός ιατρός Φοίβος Κακαβίτσας και πρώην διοικητής του ΓΝΚ τόνισε ότι επί θητείας του το ιατρικό προσωπικό από 80 άτομα αυξήθηκε στους 105, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στους 90 και ότι αν και παρέλαβε το 2016 χρέος 11 εκατ. ευρώ παρέδωσε στη νέα διοίκηση μηδέν.

Για Εγγλεζοπούλου

Όσον αφορά πάντως την αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου με την τοποθέτηση της Αδαμαντίας Εγγλεζοπούλου στη θέση του Λ. Ρουμπάτη, η κ. Γονίδη διευκρίνισε ότι δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξει το status του νοσοκομείου για τη λειτουργική του επάρκεια. «Αυτό που προσδοκούμε όλοι είναι να υπάρξει μια εργασιακή ειρήνη και να είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της, να καταλαβαίνει την αγωνία και το άγχος των εργαζομένων και την ανασφάλειά τους», τόνισε η ίδια προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεσες προσλήψεις τουλάχιστον για τα Τμήματα που βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Δεν έχει προηγούμενο

Η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή αναφέρθηκε στα εκτενή προβλήματα που υπάρχουν με τις ελλείψεις φαρμάκων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που βιώνουμε τώρα δεν συνέβη ούτε στα μνημονιακά χρόνια.

«Ο κόσμος έρχεται στα φαρμακεία μας και δεν βρίσκει ούτε ένα απλό αντιπυρετικό, μια παρακεταμόλη δεν υπάρχει ούτε σε σιρόπι, ούτε σε χάπι. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο», σχολίασε, τονίζοντας ότι αν και ο ΕΦΕΤ και ο ΕΟΦ έχουν όλα τα στοιχεία για τις ανάγκες της χώρας σε φάρμακα, δεν λειτουργούν όπως πρέπει.

«Έχουν αφήσει ελεύθερες τις παράλληλες εξαγωγές με σκοπό μόνο το κέρδος πάνω στο φάρμακο και κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού τόσο οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες όσο και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες λόγω της διαφοράς κέρδους του ελληνικού φαρμάκου και των άλλων χωρών», ανέφερε η ίδια.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ