Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν γέμισαν τελικά τα ταμεία των εμπόρων στις γιορτές

ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
05 Ιανουαρίου 2023 / 09:09

Γ. Αλέγρης: Η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων απειλεί τη βιωσιμότητά τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρά τις προσδοκίες των εμπόρων να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο τα ταμεία των καταστημάτων δεν κατάφεραν τελικά να γεμίσουν, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν συγκρατημένα και με φειδώ λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων.
 
 Αν και ο κόσμος βγήκε στην αγορά, έκανε τις βόλτες του γεμίζοντας τους εμπορικούς δρόμους της Κέρκυρας, ωστόσο οι καταναλωτές δεν άνοιξαν γενναία τα πορτοφόλια τους, αλλά περιορίστηκαν σε μικρής αξίας αγορές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννη Αλέγρη.
 
«Φέτος διαπιστώνεται ότι στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων οι καταναλωτές αγόρασαν δώρα μικρότερης αξίας. Είδαμε τον κόσμο να δυσκολεύεται να καταναλώσει κι αυτό οφείλεται στην ακρίβεια και στις υποχρεώσεις, οι οποίες τρέχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καταναλωτική δύναμη στα εμπορικά καταστήματα, αφού προηγούνται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ρυθμίσεις, λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΚΟ και είδη πρώτης ανάγκης», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Αλέγρης.
 
 
Δεν «έπιασε» τα επίπεδα του 2019

Συγκριτικά πάντως με το 2021 ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εκτιμάει ότι η χρονιά ήταν καλύτερη, σε καμία όμως περίπτωση δεν αγγίζει τα επίπεδα του 2019. «Το 2022 αποδείχθηκε μια δύσκολη χρονιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η ενεργειακή κρίση προκάλεσε αύξηση του πληθωρισμού με ανατιμήσεις στην αγορά και στο επιχειρείν, με αποτέλεσμα το λιανεμπόριο, να έχει για ακόμη μια φορά μέσα στα τελευταία 10 – 12 χρόνια σοβαρές επιπτώσεις», σημείωσε ο ίδιος.
 
Όπως διευκρίνισε παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε σημείο που να απειλείται η βιωσιμότητά τους.

«Σας θυμίζω, ότι το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 70%, το κόστος εμπορευμάτων κατά 44% και το κόστος καυσίμων κατά 57%. Δεύτερη σοβαρή επίπτωση είναι ότι όλες οι αυξήσεις μετακυλούνται στο ράφι και κατ’ επέκταση στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί το έντονο ζήτημα της ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή τα ταμεία των καταστημάτων να είναι χαμηλά ή ακόμα και μηδενικά. Ιδιαίτερα το α’ εξάμηνο του 2022, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση», επισήμανε.
 

Με μεγάλες προκλήσεις

 Πρόσθεσε ότι σε όλη αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας βρήκε σε συνθήκη κανονικότητας, αλλά πριν ακόμα η αγορά συνέλθει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

«Η χρονιά λοιπόν κλείνει με επιπλέον οικονομικά βάρη, ειδικά για τους μικρούς παίχτες της αγοράς, παρότι ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση που στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος και όχι μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, μέτρα βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Το 2023 αρχίζει με μεγάλες προκλήσεις», κατέληξε ο κ. Αλέγρης.    

Τις ελπίδες τους για αύξηση του τζίρου εναποθέτουν τώρα οι έμποροι στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ