Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε νέα περιπέτεια το κτίριο Γιαλλινά

ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑΛΛΙΝΑ
08 Δεκεμβρίου 2022 / 09:07

Ο εργολάβος κοινοποίησε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας. Σύσκεψη με τις Τεχνικές Υπηρεσίες πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι η Μ. Υδραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύσκεψη με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ν. Καλόγερο θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα της αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου της Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά , μετά την κοινοποίηση αίτησης διάλυσης της εργολαβίας από την ανάδοχο του έργου.
 
Το αίτημα του εργολάβου έχει μπει ήδη στο «μικροσκόπιο» των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου να εξετάσουν τους λόγους που επικαλείται  για τη διάλυση της εργολαβίας.
Οι δυο Υπηρεσίες αναμένεται να ενημερώσουν αρμοδίως τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
 
Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα
 
Το εργοτάξιο ξεκίνησε να δουλεύει τον Νοέμβριο του 2021, ενώ αυτοψία στο χώρο με τη διαπίστωση ότι το έργο προχωράει απρόσκοπτα και χωρίς ολιγωρίες και δεν υπάρχει καμία τεχνική ή οικονομική εκκρεμότητα και οι εργασίες εκτελούνται εντός χρονοδιαγράμματος, πραγματοποίησαν στις  21-01-2022 η κ. Υδραίου μαζί με τον κ. Καλόγερο.

Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα «μαύρα σύννεφα» άρχισαν να σκιάζουν το έργο της αποκατάστασης του μοναδικού αυτού οικοδομήματος, στην καρδιά της «Άνω Πλατείας».

Στις 06-06-2022 ο εργολάβος αιτήθηκε την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της εκτέλεσης της σύμβασης κατά έξι μήνες κάνοντας χρήση του υπ΄αριθμ. 4938/2022 Νόμου αναφορικά με την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής των υλικών και την ολοκλήρωση των Δημοσίων Συμβάσεων για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η ενεργειακή κρίση . Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Οικονομική Επιτροπή με την παράταση να ισχύει μέχρι τις 11-12-2022.
 
Παράλληλα το εργοτάξιο τελούσε υπό διακοπή εργασιών μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση του υποέργου για τα ΑΕΚΚ μεταξύ του Φορέα Υλοποίησης, δηλαδή του Δήμου Κ. Κέρκυρας με αντίστοιχη εξειδικευμένη εταιρεία που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα.
 
Αποτέλεσμα στο έργο να μην κινείται φύλλο όλους αυτούς τους μήνες.
 
Ομόφωνα
 
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της χρηματοδότησης της τροποποιημένης πράξης, «Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά στην Κέρκυρα» με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 2.943.275,33 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020».
 
Η κοινοποίηση ωστόσο για τη διάλυση της εργολαβίας έγινε την Τρίτη 6/12 μέσω δικαστικού επιμελητή.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ