Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιομάζωμα από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας και του Μουσικού Σχολείου

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
02 Δεκεμβρίου 2022 / 09:20

Το λάδι που συγκεντρώθηκε θα συσκευαστεί και θα διανεμηθεί στους 32 μαθητές που συμμετείχαν στη δράση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ιστορίες από τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους αναβίωσαν στην πράξη μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας, και του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μυηθούν στη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου από τη συλλογή μέχρι την μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο.
 
Η δράση αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο 1ο ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας, στο πλαίσιο της συγκρότησης Ομίλου Σχολικών Μονάδων με όμορα διδακτήρια και με σκοπό την κινητικότητα, μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να γίνει πράξη η ανταλλαγή ιδεών, η συνεργασία, η αξιοποίηση σχολικού εξοπλισμού μα πάνω απ’ όλα η εφαρμογή καλών πρακτικών μεταξύ των σχολείων.
 
Ως πρώτη εφαρμογή της δράσης «Βλέπω – Μαθαίνω και Κάνω» αποτέλεσε η συλλογή ελαιοκάρπου και η παραγωγή ελαιολάδου από τις ελιές που βρίσκονται εντός του ΕΠΑΛ.

Στο εγχείρημα συμμετείχαν 16 μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, τους οποίους συνέδραμαν άλλοι τόσοι από το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας.

 

ΦΩΤΟ@FB/1o ΕΠΑΛ Κ. ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

Αξέχαστη εμπειρία
 
Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία  που θα τους μείνει αξέχαστη. Προηγήθηκε ωστόσο η απαιτούμενη προετοιμασία μέχρι την πολύτιμη στιγμή συλλογής του «πράσινου θησαυρού» με τον απαιτούμενο εξοπλισμό του τομέα Γεωπονίας του ΕΠΑΛ. 
 
«Σκοπός των Ομίλων είναι να αναπτύσσονται τέτοιες δράσεις, προκειμένου αυτό που χαρακτηρίζει ένα σχολείο να μπορεί να μεταφέρεται και σε άλλα διδακτήρια μέσα από τη σύμπραξή τους. Η εμπειρία ήταν απίθανη. Οι μαθητές ήταν χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι και συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία», τόνισε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας Γιώργος Πισσάνος ,διευκρινίζοντας ότι η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κανόνων του σχολείου, προκειμένου για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
 
Οι μαθητές χωρίστηκαν ανά τετράδες και υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους ράβδισαν  8 ελαιόδεντρα από εκείνα που υπάρχουν στην αυλή του ΕΠΑΛ, ξεχώρισαν τα φύλλα από τον ελαιόκαρπο και τον συνέλεξαν σε κοφίνια συγκεντρώνοντας το απαιτούμενο ζύμα.

 

ΦΩΤΟ@FB/1o ΕΠΑΛ Κ. ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

Σε υγρό «χρυσό»
 
Επόμενη στάση το ελαιοτριβείο. Ο «πράσινος θησαυρός» μετατράπηκε σε πολύτιμο ελαιόλαδο, δίνοντας περισσή χαρά σε μαθητές και καθηγητές. Το αποτέλεσμα ιδιαίτερα ικανοποιητικό και νόστιμο. Οι μαθητές γεύθηκαν τον υγρό «χρυσό», αποτέλεσμα των κόπων τους.
 
Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Πισσάνος, το λάδι αυτό θα συσκευαστεί σε ανακυκλώσιμα μπουκάλια με ταυτόχρονη σήμανση των απαραίτητων πληροφοριών και στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους 32 μαθητές που συμμετείχαν στο λιομάζωμα.
Η δράση θα συνεχιστεί και με τα άλλα σχολεία του Ομίλου Σχολικών Μονάδων στο επίπεδο των δυνατοτήτων τους και για όσο υπάρχει καρπός ελιάς στα δέντρα.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ