Παρασκευή 21.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Μουσικό Σχολείο και το Ωδείο Κέρκυρας στη Νάπολη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
11 Φεβρουαρίου 2025 / 10:05
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Σε εορταστική συναυλία για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και τα 2.500 χρόνια της πόλης.

Με σημαίνουσες εκδηλώσεις εορτάζεται και φέτος -για 10η συνεχή χρονιά- η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Εκεί, στο πλαίσιο των εν λόγω εκδηλώσεων, το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας και το Ωδείο Κέρκυρας με την Ορχήστρα Εγχόρδων τους έδωσαν συναυλία στον περίφημο αναγεννησιακό Ναό Basilica di San Giovanni Maggiore της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου.

Η συναυλία είχε τίτλο “Άκου έν‘ όνειρο, ψυχή μου. Ο Σολωμός του ανεκπλήρωτου Έρωτα και του Θανάτου” και, όπως φανερώνεται απ' αυτόν, το πρόγραμμά της ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε  ποίηση του κορυφαίου Ζακυνθινού ποιητή (Ξανθούλα, Αυγούλα, Φαρμακωμένη κτλ.) μελοποιημένη από τους Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, Σπυρίδωνα Ξύνδα, Παύλο Καρρέρ και Κίμωνα Χυτήρη. Τα έργα ερμήνευσαν η mezzo soprano Ρόζα Πουλημένου και ο τενόρος Γιάννης Κάβουρας, τους οποίους πλαισίωσε η Ορχήστρα Εγχόρδων αποτελούμενη από καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και του Ωδείου Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του Κίμωνα Χυτήρη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος της Νάπολης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, καθώς και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο εν Ιταλία φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (ως τέτοια έχει θεσπιστεί επισήμως από 2017 η 9η Φεβρουαρίου -ημερομηνία θανάτου του Διονύσιου Σολωμού) λαμπρύνεται ακόμη περισσότερο από το ότι συνδυάζεται με τη συμπλήρωση 2.500 ετών από την ίδρυση της Νάπολης, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη τη συμμετοχή του Ωδείου Κέρκυρας και του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας στις εκδηλώσεις, με την εν λόγω εναρκτήρια συναυλία.

Στις ευρύτερες εκδηλώσεις συμμετέχουν 40 σχολεία, πανεπιστημιακά τμήματα και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς, τελώντας υπό την αιγίδα των Πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στην Ρώμη, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", του Δικτύου Ελλήνων της Ευρώπης "Αργώ", του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών της Νάπολης και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας. Εμπνευστής και βασικός συντελεστής της όλης διοργάνωσης είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Γιάννης Κορίνθιος.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».