Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε στάσιμα νερά η κατάσταση στο νοσοκομείο Κέρκυρας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
01 Δεκεμβρίου 2022 / 11:19

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να παραμένει η Καρδιολογική Κλινική, η Παθολογική και το Ακτινολογικό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε…λιμνάζοντα νερά εξακολουθεί και παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης του υγειονομικού προσωπικού να μην έχει επιλυθεί, τις 9 παραιτήσεις γιατρών να παραμένουν και νέες αποχωρήσεις να αναγγέλλονται το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων με τα Σωματεία Εργαζομένων του νοσοκομείου, το ΕΚΚ, και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ να καλούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του νοσοκομείου. 
 
Ένα μήνα περίπου μετά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στην Κέρκυρα Μ. Γκάγκα, το τοπίο στο νοσηλευτικό ίδρυμα παραμένει απαράλλακτο. Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να παραμένει η Καρδιολογική Κλινική, η Παθολογική, το Ακτινολογικό και τα ΤΕΠ με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εκπέμπει SOS για την άμεση ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, λόγω των παραιτήσεων αλλά και των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την ΕΓΕΣΥΚ, μέσα στα 2023 αν συμπεριληφθούν και οι συνταξιοδοτήσεις, το  ιατρικό δυναμικό, μόνιμο και επικουρικό θα μειωθεί κατά 16 άτομα.
 
 
Καρδιολόγος από την Ηγουμενίτσα

Στο μεταξύ τα ΦΕΚ απόλυσης των δυο παθολόγων και του ενός καρδιολόγου έχουν βγει και ήδη ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή να ενισχύει τις εφημερίες της Καρδιολογικής Κλινικής γιατρός από την Ηγουμενίτσα. Σύμφωνα με την ΕΓΕΣΥΚ αυτή τη στιγμή τη λειτουργία της Κλινικής υποστηρίζουν τρεις καρδιολόγοι, ενώ στην Παθολογική έχουν απομείνει μοναχά τρεις παθολόγοι , εκ των οποίων ωστόσο ο ένας δεν μπορεί να καλύψει εφημερίες, λόγω προβλημάτων υγείας.
 
Ανταποκρίθηκε ένας παθολόγος

Η Παθολογική Κλινική, όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, αναμένεται να ενισχυθεί με έναν γιατρό που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη θέση Διευθυντή στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας τον περασμένο Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί μπήκαν εμβόλιμα στην προκήρυξη για αναισθησιολόγους, δυο θέσεις Παθολόγων για το ΓΝΚ (Διευθυντή και Α’ Επιμελητή), προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των παραιτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, η διαδικασία για την μόνιμη πρόσληψη του γιατρού βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η τοποθέτησή του αναμένεται πριν το τέλος του 2022, με την ΕΓΕΣΥΚ ωστόσο να απαντά ότι η ανάληψη καθηκόντων δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.

«Οι παθολόγοι των Ιωαννίνων που καλύπτουν εφημερίες στην Παθολογική του ΓΝΚ θα έρχονται στην Κέρκυρα για όσο χρειαστεί. Πολύ σύντομα όμως θα έχουμε νέο παθολόγο στην κλινική», επισήμανε.

Όσον αφορά την προηγούμενη προκήρυξη των 8 θέσεων με τις ευεργετικές διατάξεις της α’ προβληματικής ζώνης που εντάχθηκε η Κέρκυρα, οι διαδικασίες κυλούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και προσωρινά αποτελέσματα έχουν εκδοθεί μόνο για την ειδικότητα των γυναικολόγων. Για τις υπόλοιπες ακόμη εκκρεμούν.
 
Στο Ακτινολογικό

Παράλληλα, «βαριά» είναι η ατμόσφαιρα και στο Ακτινολογικό μετά τις δυο παραιτήσεις ακτινολόγων, ενώ επίκειται και ενός επικουρικού γιατρού, που υπηρετεί στο ίδιο τμήμα, και δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη σύμβασή του, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους τα triplex έχουν ήδη σταματήσει να γίνονται στο νοσοκομείο και διενεργούνται σε ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα με μεταφορά του ασθενούς με ασθενοφόρο και κάλυψη του κόστους της εξέτασης από το νοσοκομείο.

Σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται επίσης και στη λειτουργία του μαστογράφου και του μαγνητικού τομογράφου, καθώς οι δυο ακτινολόγοι που παραιτήθηκαν ήταν ειδικευμένοι στην χρήση αυτών των μηχανημάτων. Ήδη το ΦΕΚ απόλυσης του ενός ακτινολόγου έχει εκδοθεί και πολύ σύντομα το Ακτινολογικό θα μείνει μόνο με δυο γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας θα αποχωρήσει μέσα στο 2023, λόγω συνταξιοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μετακίνηση ακτινολόγου από το Κέντρο Υγείας Πόλης, προκειμένου να καλυφθεί το πρόγραμμα των εφημεριών.
 
«Μας φαίνεται παράλογο ότι το νοσοκομείο δεν έχει ενισχυθεί παρά τις υποσχέσεις και τις διαβουλεύσεις που λάβαμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο επικουρικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας καρδιολόγος και ο άλλος πνευμονολόγος, οι οποίοι ζήτησαν να εργαστούν στο ΓΝΚ και το νοσοκομείο δεν έχει ανοίξει τις θέσεις επικουρικών για να τους προσλάβει. Είναι απαράδεκτο συνάδελφοι να μένουν στην ανεργία και η διοίκηση να κάθεται και να κοιτάζει χωρίς να κάνει τίποτα», επισημαίνει η ΕΓΕΣΥΚ.
 
Οι αριθμοί μιλούν
 
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΚ Ντίνα Ιωάννου η υποστελέχωση συνολικά σε όλους τους κλάδους βρίσκεται στο 45%. Όπως είπε, οι οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού (διοικητικοί, νοσηλευτές, εργάτες κ.α.)πλην του ιατρικού κλάδου ανέρχονται στις 751 εκ των οποίων αυτή τη στιγμή υπηρετούν 362 ως μόνιμο προσωπικό.

Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις των νοσηλευτών ανέρχονται στις 448, εκ των οποίων καλύπτονται οι 233, του διοικητικού προσωπικού στις 170 εκ των οπίων καλύπτονται οι 75, ενώ στο παραϊατρικό προσωπικό σε σύνολο 133 οργανικών θέσεων, καλύπτονται μόνο οι 54. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό από τις 143 οργανικές θέσεις, καλύπτονται οι 74 χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται μέσα σε αυτές οι παραιτήσεις γιατρών.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ