Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επί τάπητος το έργο των φραγμάτων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας

ΔΕΥΑΚ
29 Nov 2022 / 16:59

Αφορμή δημοσίευμα του «enimerosi.com» για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής από την ΔΕΥΑΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την συζήτηση αναφορικά με το έργο των φραγμάτων, τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής της επενδύτριας εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του, προκάλεσε δημοσίευμα του «enimerosi.com» με τίτλο «Έργο ύδρευσης Κέρκυρας: Από την ΔΕΥΑΚ και μόνο η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας το βράδυ της Δευτέρας.

Το θέμα έθεσε υπόψιν του συλλογικού οργάνου ο δημοτικός σύμβουλος Χρυσόστομος Μπούκας μετά τις δηλώσεις της Δημάρχου Μ. Υδραίου στο «enimerosi.com», όπου τονίστηκε ότι η διαμόρφωση του τιμολογίου θα διαμορφωθεί μόνο από την ΔΕΥΑΚ.

Ωστόσο καθότι το έργο είναι π/υ 146 εκατ. ευρώ ετέθη το ερώτημα της αποπληρωμής του εργολάβου, στην ευθύνη του οποίου θα βρίσκεται η διαχείριση, η συντήρηση, η λειτουργία, οι επισκευές και η ευθύνη για κάθε ζημιά ή βλάβη αλλά και η αποκατάστασή τους, όπως και η ευθύνη καλής λειτουργίας του έργου για 27 έτη, όπως είχε τονίσει πριν ένα χρόνο περίπου η κ. Υδραίου σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

«Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα. Ποιος επενδυτής βάζει τα χρήματα να κάνει όλα αυτά τα πράγματα, χωρίς να αναλαμβάνει την επένδυσή του με κέρδος σε αυτά τα 27 χρόνια; Προφανώς θα τα πάρει από τον πολίτη. Στη διάρκεια του χρόνου θα βγάλει την επένδυσή του πολλαπλάσια με κέρδος, άρα μιλάμε για ένα αγαθό που μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Πως είναι δυνατόν να ορίζει η ΔΕΥΑΚ το μέλλον το τιμολογιακό, όταν ο επενδυτής θα κάνει όλα αυτά τα πράγματα και θα δίνει χρήματα; Από ποιον θα τα πάρει;» επισήμανε ο κ. Μπούκας.

 

Η Μ. Υδραίου

 Όπως είπε η κ. Υδραίου η αποπληρωμή της επενδύτριας εταιρείας θα γίνει από τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών σε διάρκεια της 25ετίας.


Πρόσθεσε ότι το έργο των φραγμάτων βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της δημοτικής αρχής, ενώ όπως σχολίασε οι επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο είναι συνεχείς. Επανέλαβε ότι το έργο θα εκτελεστεί μέσω ΣΔΙΤ με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και του Υπουργείο Υποδομών.

«Η ανάδοχος εταιρεία βεβαίως και δεν έχει λόγο στην τιμολογιακή πολιτική, γιατί όλοι θέλουμε να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και η ύδρευση και η αποχέτευση και να είναι κομμάτι της λειτουργίας και της διαχείρισης της ΔΙΑΔΕΥΑΚ είτε είναι σήμερα των τριών δήμων, είτε ο κάθε δήμος θα έχει τη δική του και βεβαίως πρέπει να είναι πρωταρχικός ο ρόλος και η συμμετοχή του εκάστοτε δήμου και του δημοτικού συμβουλίου», διευκρίνισε η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ