Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της «Μάντζαρος» για τον Νικηφόρο Θεοτόκη

Μάντζαρος
28 Nov 2022 / 11:38

Η κεντρική ιδέα των εκδηλώσεων ήταν να συνδεθούν οι δυο εμβληματικοί τόποι της ζωής του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 27 Νοεμβρίου με ιδιαίτερο επιστημονικό - ιστορικό ενδιαφέρον, η σειρά κοινών εκδηλώσεων της «Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων» και της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος», αφιερωμένων σε μια ιστορική φυσιογνωμία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Κέρκυρας, τον δάσκαλο του γένους Νικηφόρο Θεοτόκη (1731 - 1800).

Η κεντρική ιδέα των εκδηλώσεων ήταν να συνδεθούν οι δυο εμβληματικοί τόποι της ζωής του, ο ιστορικός Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου πόλεως, όπου λειτουργούσε και κήρυττε και το οίκημα που στεγάζεται η «Μάντζαρος», όπου και γεννήθηκε.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου πόλεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.

Ακολούθησε κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο και στη συνέχεια μικρή ομιλία από τον Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου, Πρωτοπρεσβύτερο Αθ. Κοκκινόπουλο, που αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του Νικηφόρου Θεοτόκη.

Στον Ιερό Ναό παρέστη τμήμα του μουσικού σώματος της ΦΕΜ, το οποίο παιάνισε Προσευχή, κατά την τελετουργία κατάθεσης σε κρύπτη, εντός του Ναού, οστών του Νικηφόρου Θεοτόκη.

Στον Ι.Ν. παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι όλων των Αρχών του τόπου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ομιλίες στην αίθουσα τελετών της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», παρουσία του Σεβασμιωτάτου, των Αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου.

Αρχικώς την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Μ. Ιωάννης Τριβιζάς, τονίζοντας τη σημασία της τιμώμενης προσωπικότητας, την σημαντικότητα των εκδηλώσεων αυτών, αλλά και εξαιρώντας την συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης με την Φιλαρμονική «Μάντζαρος».

Ακολούθησαν ομιλίες για την ιστορική διαδρομή του Νικηφόρου Θεοτόκη από τους εξαίρετους ομιλητές Ιωάννη Πιέρρη, τ. Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας και Κωνσταντίνο Θύμη Θεολόγο - Ιστορικό.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία του Συνόλου Ξύλινων πνευστών της «Μάντζαρος», υπό την διεύθυνση του αν. Αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά.



Για τις εκδηλώσεις, που φώτισαν ιστορικά μια σημαντική, για την Κέρκυρα, προσωπικότητα, το ΔΣ της Φιλαρμονικής ευχαριστεί  ιδιαιτέρως την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεκτάριο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοκκινόπουλο, ιδέα του οποίου ήταν η διενέργεια των εκδηλώσεων αυτών, τον αξιότιμο Ιωάννη Πιέρρη, τ. Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρίας που μας έκανε την ξεχωριστή τιμή να είναι ένας εκ των ομιλητών, τον κ. Κώστα Θύμη, Θεολόγο - Ιστορικό, τους Μουσικούς της Φ.Ε.Μ. που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις, καθώς και τον κόσμο που την τίμησε με την παρουσία του.