Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνέχεια του αφιερώματος στον Μάντζαρο, με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Νικόλαος Μάντζαρος
25 Nov 2022 / 10:53

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εκδηλώσεις της αφιερωματικής ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, συνεχίστηκαν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά με τη συναυλία της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημία.

Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων τίμησε τον Μάντζαρο ως συνθέτη αλλά και ως μουσικοπαιδαγωγό, καθώς ερμήνευσε θρησκευτικά και κοσμικά έργα τόσο του ιδίου, όσο και κάποιων εκ των σημαντικότερων μαθητών του όπως ο Σπυρίδων Ξύνδας, ο Διονύσιος Ροδοθεάτος, ο Γεώργιος Λαμπίρης κ.ά.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με δύο μέρη (Σε υμνούμεν και Αινείτε τον Κύριον) από την Ορθόδοξη Λειτουργία του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου σε διασκευή για μικτή χορωδία, για να ακολουθήσουν επτά από τα τραγούδια της συλλογής 12 τραγούδια με συνοδεία πιάνου του Σπυρίδωνος Ξύνδα. Στη συνέχεια ακούστηκαν κατά σειρά τα έργα Επίκλησις εις την ελευθερίαν του Διονύσιου Ροδοθεάτου, Ξυπνάτε Ελληνόπαιδα του Ξύνδα, Η φαρμακωμένη του Παύλου Καρρέρ (με soloist τον Μένανδρο Γαλανό) και Στην κορυφή της θάλασσας επίσης του Μάντζαρου.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με δύο έργα του Γεωργίου Λαμπελέτ, την Δέηση και τον Ύμνο της Ειρήνης. Στη συνέχεια ακούστηκαν άλλα δύο δείγματα μελοποιήσεως της ποίησης του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάντζαρο: η Ξανθούλα και η Ωδή εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον. Αφού μεσολάβησε το Πως μας θωρείς ακίνητος του Γεωργίου Λαμπίρη, το πρόγραμμα της βραδιάς έκλεισε και πάλι με Μάντζαρο και, πιο συγκεκριμένα, με αποσπάσματα από την α΄ μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν.

Τη χορωδία συνόδευσε στο πιάνο η Κατερίνα Καραμπάτσα.

Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας προς τιμήν της μνήμης και του έργου του Μάντζαρου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 (και ώρα 20.00), με την αφιερωματική συναυλία του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) και τους Ρόζα Πουλημένου, Άγγελο Χονδρογιάννη και Νίκο Νίκα ως soloists.