Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Μητροπολίτη Νεκτάριου

Μητρόπολίτης Νεκτάριος
24 Nov 2022 / 17:32

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο με τίτλο «Εν εκκλησίαις»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο η τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση ακριβώς 20 χρόνων  από την ενθρόνιση (στις 23 Νοεμβρίου 2002) στην Ιερά Μητρόπολη  Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, του Μητροπολίτη Νεκταρίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την παρουσίαση της επιμελήθηκε ο π. Γεώργιος Μπογδάνος, παρουσιάστηκε και το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο με τίτλο «Εν εκκλησίαις». Ο εν λόγω επετειακός τόμος αποτελεί μία καταγραφή της ιστορίας και των θρησκευτικών και λοιπών κειμηλίων δεκατριών ναών της παλαιάς πόλης Κέρκυρας, μέσα από τις φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και τα σχετικά κείμενα των Σπύρου Καρύδη, Κωνσταντίνου Θύμη, Δημήτρη Μεταλληνού, και π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της Χριστίνας Καλλιαρίδου και την πιανιστική συνοδεία του Γιώργου Κυριαζίδη. Παρουσίασε τα Φως ιλαρόν και Φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας (σε επεξεργασία Ευστάθιου Μακρή), καθώς και τα Jubilate Deo (Josu Elberdin), Edelweiss (Richard Rodgers), Sound the trumpet (Henry Purcell) και I got rhythm (George Gershwin).

Μετά, σειρά είχαν τα μουσικά σώματα των τριών φιλαρμονικών της πόλης, αρχής γενομένης από την Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας». Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου παρουσίασε κατά σειρά το Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνα (Αρίστος Μοναστηριώτης), το Hallelujah (Leonard Cohen), τη μουσική από το μιούζικαλ Les miserables (Claude-Michel Schönberg) και την ταινία Serpico (Μίκης Θεοδωράκης), καθώς και το Θα ‘ρθεις σαν αστραπή (Σταμάτης Σπανουδάκης).

Ακολούθησε η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», ο Πρόεδρος της οποίας, Ιωάννης Τριβιζάς, επέδωσε και τιμητική πλακέτα στον Μητροπολίτη. Το μουσικό της σώμα ερμήνευσε έργα των Νίκου Σκαλκώτα (Ηπειρώτικος χορός), Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (Η Ξανθούλα, με σολίστ τον Δημήτρη Αργυρό στο κλαρινέτο) και Μάνου Χατζιδάκι (Βαλς των χαμένων ονείρων, Χορός με την σκιά μου, Οδός Ονείρων), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.

Το μουσικό μέρος έκλεισε με τη Φιλαρμονική Εταιρεία (Παλαιά) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, σε έργα των Meredith Wilson (76 Trombones), Andrew Duncan (Freyja’s Call) και Σπύρου Κατσούρη (Ανεβαίνοντας στο καμπαναριό τ’ Αγιού). Επίσης, με τη σύμπραξη 12μελούς τμήματος της Παιδικής Χορωδίας Κέρκυρας, παρουσίασε και το Κοντάκιο του Αγίου Νεκταρίου, σε προσαρμογή που επιμελήθηκε ο Σπύρος Προσωπάρης.

Το καλλιτεχνικό μέρος πλαισίωσαν ομιλίες από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου και από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο Αλτουβά, αλλά και προβολή σύντομου οπτικοακουστικού υλικού. Τη βραδινή εκδήλωση έκλεισε με την αποφώνησή του ο τιμώμενος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Σημειώνεται πως οι τιμητικές εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί της ίδιας ημέρας, με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος Μητροπολίτη.