Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σίγησε το σχολικό κουδούνι στο Μαθράκι - Έφυγε ο Τασούλης

Μαθράκι
22 Nov 2022 / 14:43

Έφυγε σήμερα ο μοναδικός μαθητής του σχολείου από το νησί μετά από ενάμιση χρόνο διαμονής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σίγησε το σχολικό κουδούνι στο Μαθράκι. Ο μοναδικός μαθητής του δημοτικού, ο 10χρονος Τάσος αποχώρησε σήμερα από το ακριτικό νησί μετά από ενάμισι περίπου χρόνο διαμονής αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μαζί με την μητέρα του στην Τήλο.

Το σχολείο που μπήκε σε τροχιά λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2021, χάριν στον μικρό μαθητή που μετακόμισε στο Μαθράκι έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα τότε για την εκπαίδευση ακόμη και στα πολύ μικρά νησιά. Το δημοτικό που δεν λειτουργούσε για 21 ολόκληρα χρόνια άνοιξε τις πύλες του και η παρουσία του μαθητή σκόρπισε χαρά στους λιγοστούς κατοίκους που είδαν και πάλι μια χαραμάδα αισιοδοξίας να ξεπροβάλλει.

Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο το σχολικό κουδούνι ήχησε για τελευταία φορά. Ο 10χρονος μαθητής μπήκε για τελευταία φορά στην τάξη του για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του από το ακριτικό νησί. Η αποχώρηση της οικογένειας σήμερα το μεσημέρι έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Στο λιμάνι βρέθηκαν για να τον αποχαιρετήσουν οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού. Μετά επιβιβάστηκε μαζί με τη μητέρα του και τη γιαγιά του στο καράβι για Κέρκυρα και αύριο θα ταξιδέψουν για Ηγουμενίτσα και μετά Πειραιά μέχρι να φτάσουν στον νέο τους σπίτι στην Τήλο.
«Ο Τάσος λάτρεψε και λατρεύει το Μαθράκι και ειδικά τους ανθρώπους του» , δήλωσε στην «Ε» η μητέρα του Τζένη Γιαννοπούλου.

Σε αναστολή λειτουργίας

Μετά την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη το σχολείο μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ η εκπαιδευτικός που υπηρετούσε εκεί θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα όπου και θα τοποθετηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Το σχολείο στο Μαθράκι μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας μετά την αποχώρηση του μαθητή. Οφείλουμε να έχουμε στα σύνορά μας ένα σχολείο ανοιχτό. Μακάρι να βρεθούν παιδιά για να φοιτήσουν εκεί», τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος.

Όπως είπε οι προβλεπόμενες ενέργειες για την μεταγραφή του μαθητή στο δημοτικό Σχολείο της Τήλου έχουν γίνει, ενώ σύντομα η δασκάλα του θα έρθει στην Κέρκυρα για να καλύψει ανάγκες της υπηρεσίας μετά την αναστολή του σχολείου.

Η περίπτωση πάντως του Τάσου που έγινε ευρέως γνωστή στο πανελλήνιο πριν ενάμιση χρόνο θα μείνει χαραγμένη στα χρονικά της εκπαίδευσης ως του μοναδικού μαθητή στο ακριτικό νησί, χάριν του οποίου το σχολικό κουδούνι του δημοτικού ήχησε μετά από 21 χρόνια απόλυτης σιωπής. Πλέον , μόνο σε ένα από τα Διαπόντια νησιά ηχεί αυτή τη στιγμή, το σχολικό κουδούνι, στην ακριτική Ερείκουσα, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό για δυο μαθητές, ενώ φέτος ιδρύθηκε ένα νέο σχολικό «κύτταρο», το νηπιαγωγείο, για άλλα δυο παιδάκια

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ