Τρίτη 26.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την πρόσφατη συνάντηση Ιονίου με πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
22 Nov 2022 / 11:13

Συνεργασία του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab), του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια σημαντική ερευνητική συνεργασία επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη αμερικανικών Πανεπιστημίων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Pharos Summit 2022.
Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκινά τη συνεργασία του με το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Αντικείμενό της είναι η Ψηφιακή Βιοϊατρική στον τομέα των Νευροεκφυλιστικών Νόσων.

Το BiHELab θα συνεργαστεί με την Σχολή Βιοϊατρικής Πληροφορικής καθώς και με την Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston. Με βάση τις υπολογιστικές μεθοδολογίες που ήδη διαθέτει, το BiHELab θα αναπτύξει ερευνητικά πρωτόκολλα ταξινόμησης και επεξεργασίας προφίλ ασθενών, τα οποία θα παρέχει Ιατρική Σχολή McGovern με στόχο αυτά να ενσωματωθούν σε συστήματα υποστήριξης αποφάσεων από την Σχολή Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Η ενσωμάτωση αυτή θα οδηγήσει σε ψηφιακές εφαρμογές που μέσω της βιοτεχνολογίας θα αναλύουν την εξέλιξη πολυπαραμετρικών βιολογικών μηχανισμών.

Ο Καθηγητής Paul Schulz του Πανεπιστημίου του Τέξας που επισκέφτηκε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτήν την συνεργασία επειδή ο συνδυασμός των τομέων εξειδίκευσής μας θα αποκαλύψει πληροφορίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών που ο τομέας μέχρι στιγμής είχε μεγάλη δυσκολία στο να κατορθώσει».

Η πρακτική σημασία της συνεργασίας αυτής επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα. «Ερευνητικά επεκτείνονται οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου μας στον ευρύτερο τομέα της Ψηφιακής Βιοϊατρικής και Βιοτεχνολογίας με εταίρους υψηλής τεχνογνωσίας. Για την υλοποίηση της συνεργασίας θα απαιτηθεί κινητικότητα νέων κυρίως ερευνητών ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε ετήσια βάση», ανέφερε ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
«Η τεχνογνωσία που θα μεταφερθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από την ανωτέρω συνεργασία, θα μας ανοίξει νέους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς ορίζοντες. Αναμένουμε αντίστοιχες συνεργασίες και σε άλλα γνωστικά πεδία που θεραπεύονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.