Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεία από 8 πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
08 Nov 2022 / 20:14

Στο επίκεντρο πιθανές συνεργασίες σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ακολουθεί άνοιγμα των ελληνικών ΑΕΙ με τα βρετανικά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πύλη του Ιονίου Πανεπιστημίου θα περάσει το πρωί της Πέμπτης αντιπροσωπεία από οχτώ πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια της Αμερικής, προκειμένου να συζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Pharos Summit 2022» του Υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει την επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων 30 κορυφαίων Πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ και που αποσκοπεί στη διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών τους με ελληνικά ΑΕΙ.

Αμερικανική αποστολή

Το κλιμάκιο της αμερικανικής αποστολής που θα βρεθεί αύριο το πρωί στην Κέρκυρα αποτελείται από καθηγητές, κοσμήτορες και διευθυντές οχτώ κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Columbia, George Mason, Princeton, Stockton, Alabama, Kentucky, Texas – Health Science Center και William & Mary. Η αντιπροσωπεία θα συνοδεύεται από στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και θα έχει συναντήσεις με την Πρυτανεία αλλά και παραγωγικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ακαδημαϊκών Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασιών τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε σφιχτό χρονικό πλαίσιο μόλις δυόμισι ωρών, με το κλιμάκιο να αποχωρεί την ίδια ημέρα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή λήξης του «Pharos Summit 2022», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είμαστε θετικοί στην προσέγγιση οποιουδήποτε πανεπιστημίου ανά τον κόσμο και οι επαφές αυτές είναι προς την κατεύθυνση νέων συνεργασιών. Τέτοιου είδους συνεργασίες πρέπει να είναι βιώσιμες και αμοιβαία επωφελής και να στηθούν σε κλίμα εμπιστοσύνης. Το πλεονέκτημα είναι αλληλοσυμπληρωματικό. Βασικό πρόβλημα ωστόσο είναι η χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Χρειάζεται επιπλέον κονδύλιο πέραν της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα ΑΕΙ από το ελληνικό κράτος. Το ζήτημα τέθηκε υπόψιν του Υπουργείου Παιδείας», ανέφερε στην «Ε» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.

Μορφές συνεργασίας

Όσον αφορά τις συνέργειες που δύνανται να επιτευχθούν σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ο κ. Φλώρος εξηγεί ότι μπορούν να αφορούν στη διοργάνωση θερινών σχολείων με τη συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών. Σχετικό μάλιστα πρόγραμμα «τρέχει» ήδη στο ακαδημαϊκό ίδρυμα για φοιτητές από το Ohio State University. Επιπλέον η στόχευση αφορά στην κοινή υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών που θα υποστηρίζεται αρχικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας (διδασκαλία μέσω Η/Υ) και αργότερα με τη δυνατότητα παρακολούθησης μέρους των σπουδών με εκατέρωθεν μετακινήσεις των φοιτητών.

Δείγματα καλής γραφής

Ήδη πάντως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δίνει δείγματα καλής γραφής όσον αφορά συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια διεθνούς κύρους και εμβέλειας, καθώς έχει αναπτύξει εδώ και καιρό συνεργασίες με αμερικάνικα πανεπιστήμια όπως το George Mason, το Ohio State University και το Johns Hopkins. Η συνεργασία με το τελευταίο μάλιστα αφορά σε ερευνητικό επίπεδο σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής επιτυχημένης ερευνητικής συνεργασίας με αποτελέσματα άμεσα εφαρμόσιμα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το συγκεκριμένο μάλιστα επιτυχημένο παράδειγμα αποτέλεσε ένα από τα τρία showcases που παρουσιάστηκαν στην κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης «Pharos Summit 2022» ως ένα μοντέλο προχωρημένων ακαδημαϊκών συνεργασιών με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Επιπλέον το Πανεπιστήμιο μετρά 250 διεθνείς συνεργασίες με ευρωπαϊκά κυρίως ακαδημαϊκά ιδρύματα, που έχει αναπτύξει μέσω του προγράμματος κινητικότητας Erasmus και όχι μόνο.

Και με βρετανικά πανεπιστήμια

Το άνοιγμα πάντως που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας για συνεργασίες των ελληνικών ΑΕΙ με διεθνή πανεπιστήμια δεν θα περιοριστεί μόνο στα αμερικάνικα ΑΕΙ, από τα οποία έγινε η αρχή.

Επόμενο βήμα είναι η προσέγγιση των βρετανικών πανεπιστημίων. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί ήδη επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο Ην. Βασίλειο περί τα τέλη του μήνα. Την Υπουργό θα συνοδεύουν οι πρυτάνεις από τρία ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ