Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο Ν. Κέρκυρας η αναστολή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργυράδων
18 Nov 2022 / 09:28

Ο εξοπλισμός και τα οχήματα του Π.Κ ξεκίνησαν να μεταφέρονται χθες με μέριμνα του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας στις εγκαταστάσεις του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας στρέφονται σήμερα τα βλέμματα για την τύχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων, το οποίο τελεί πλέον σε αναστολή, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του κτιρίου, ζήτημα που έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων.

Η δημοτική αρχή πρόκειται να ζητήσει τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου με απόφαση του συλλογικού οργάνου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία θα πληρούν τις προδιαγραφές για τη στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Η ευθύνη εύρεσης του χώρου βαρύνει το Δήμο Νότιας Κέρκυρας, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε το 2009 η τότε δημοτική αρχή, σύμφωνα με την οποία συναινούσε να πληρώνει το μίσθωμα, προκειμένου το Πυροσβεστικό Σώμα να προχωρούσε στη λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή.

Το θέμα αναμένονταν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης την περασμένη Τετάρτη στην εξ’ αναβολής προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας. Επί συνόλου δηλαδή 27 μελών παρόντες ήταν μόλις 11 δημοτικοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να προγραμματιστεί για σήμερα στις 7 το απόγευμα, όπου και το θέμα θα φέρει προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος του Σώματος Γ. Καββαδίας.

Χρειάζεται απόφαση

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης γίνεται έρευνα για την εύρεση κατάλληλου χώρου στέγασης για την επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου από την Μεσογγή έως το Περιβόλι. Ωστόσο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρχει απόφαση του συλλογικού οργάνου. Η συζήτηση αναμένεται πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν λείπουν οι φωνές που επιθυμούν ο νέος χώρος που θα στεγάσει το Π.Κ να είναι εντός του δημοτικού διαμερίσματος Κορρισσίων, θέτοντας ζητήματα χιλιομετρικής απόστασης για την κάλυψη των νοτιότερων περιοχών του δήμου αν μεταφερθεί κάπου αλλού. Στον αντίποδα πιο ψύχραιμες φωνές ζητούν να μην μπουν χωρικοί περιορισμοί.

Η πρόταση της Πυροσβεστικής

Ήδη πάντως η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει προτείνει το Π.Κ να εγκατασταθεί στο παλιό σχολείο στα Βραγκανιώτικα, καθώς κατά την ίδια πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ωστόσο το υψηλό μίσθωμα, σύμφωνα με τον κ. Λέσση, ύψους 2.500 – 3.000 ευρώ δεν μπορεί να το καλύψει ο δήμος και για το λόγο αυτό αναζητεί άλλο ακίνητο. Σημειώνεται ότι το ενοίκιο στο χώρο που νοίκιαζε μέχρι πρόσφατα ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας για τη στέγαση του Π.Κ. Αργυράδων ήταν της τάξης των 750 ευρώ.

Ο δήμαρχος πάντως αποδίδει σε συνδικαλιστικές παρεμβάσεις το ζήτημα της επάρκειας του κτιρίου που στέγαζε έως σήμερα το Π.Κ, βάσει αυτοψίας μηχανικού που αν και δεν έθετε ζητήματα στατικότητας, ωστόσο επισημαίνονταν ότι έχριζε επισκευών και ότι δεν ήταν κατάλληλο για χρήση.

Μικροεπισκευές

Μάλιστα αν και ο ιδιοκτήτης του χώρου προέβη κατά καιρούς σε μικροεπισκευές, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Το κτίριο παρουσιάζει ρωγματώσεις στην τοιχοποιία, εκτεταμένη διάβρωση, εισροή όμβριων υδάτων, εκτεθειμένη καλωδίωση με κινδύνους ηλεκτροπληξίας και άλλα σοβαρά προβλήματα.

«Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το κτίριο έχει πολλά προβλήματα. Απευθυνθήκαμε πολλές φορές στο δήμο για να βρεθεί άλλο κτίριο. Είχαμε επισημάνει την πιθανή αναστολή του Π.Κ και μας είχε πει ότι θα προχωρήσει όλες τις διαδικασίες», τόνισε στην «Ε» ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νίκος Καραταράκης. Το ζήτημα για την εξεύρεση νέου κτιρίου, είχε θέσει από καιρό στο Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας και η Διοίκηση της Πυροσβεστικής χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Ενδεικτικό πάντως είναι το γεγονός ότι οι πυροσβέστες για την ξεκούρασή τους χρησιμοποιούσαν ένα τροχόσπιτο που είχαν τοποθετήσει στην αυλή του χώρου , λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούσαν εντός του κτιρίου.

Εγκληματικές παραλείψεις

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΥΝ Νίκος Γκούσης, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει εγκληματικές τις παραλείψεις του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη στο θέμα της εξεύρεσης κατάλληλου κτιρίου, από τη στιγμή μάλιστα που είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα. Υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ότι Δήμος οφείλει να επισπεύσει τις ενέργειες και να προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση κτιρίου, κάτι το οποίο, όπως επισήμανε στην «Ε» δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με τον Αντιδήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Νίκο Μπόγδο η δημοτική αρχή προέβη σε δυο προσκλήσεις ενδιαφέροντος για εξεύρεση κτιρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από ιδιοκτήτες ακινήτων. Έπρεπε να λυθεί νωρίτερα Για προσωρινή κατάσταση πάντως κάνει λόγο ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, όπως τον διαβεβαίωσε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και μέχρι να ρυθμιστεί το ζήτημα με το κτίριο. «Δεν είναι απόφαση κατάργησης, μιλάμε για μια προσωρινή κατάσταση. Έπρεπε ωστόσο το πρόβλημα να λυθεί νωρίτερα», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Γκίκας.

Μάλιστα την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή και να συναντηθεί με το Δήμαρχο Κ. Λέσση.

Μεταφέρθηκαν

Στο μεταξύ τα οχήματα, τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός του Κλιμακίου ξεκίνησαν να μεταφέρονται χθες με μέριμνα του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας στις εγκαταστάσεις του, ενώ η περιοχή της νότιας Κέρκυρας εποπτεύεται πλέον με ένα περιπολικό όχημα σε 24ωρη βάση, ώστε να εξασφαλίζεται η πυρασφάλεια της περιοχής. Οι υπηρετούντες στο Π.Κ, περίπου 20 άτομα, μετακινήθηκαν στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ