Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας και τα «Εβραϊκά» του 1891 - βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου Δημ. Βασιλειάδη

Εβραϊκή κοινότητα
17 Nov 2022 / 11:26
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η εν λόγω εργασία πραγματεύεται μια εκδήλωση αντισημιτισμού στην Κέρκυρα το 1891

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βιβλίο «Η Εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας και τα «Εβραϊκά» του 1891» παρουσιάζει ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και εφημέριος της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σαρόκου – Κωτσέλα.

Όπως τονίζει ο συγγραφέας: «Η εν λόγω εργασία πραγματεύεται μια εκδήλωση αντισημιτισμού στην Κέρκυρα το 1891. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, γίνεται αναφορά στον όρο και στην έννοια του Αντισημιτισμού. Παρουσιάζουμε την εξέλιξή του μέσα στους αιώνες και κάνουμε αναφορά στις εκφάνσεις του αντισημιτισμού στο χτες και στο σήμερα. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στην ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας, σε σχέση με την ιστορία της Κέρκυρας.

Παρουσιάζεται η γέννηση και πορεία της Εβραϊκής κοινότητας του νησιού στις διαφορετικές ιστορικές περιόδους του: άλλοτε υπό κατοχή Δυτικών κατακτητών (από τους  Ανδηγαυούς, τους Ενετούς, τους Γάλλους δημοκρατικούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους αυτοκρατορικούς) ή άλλων (Ρωσσοτούρκων), άλλοτε ανεξάρτητη (Ιόνιος Πολιτεία), και άλλοτε ως μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα, σκιαγραφείται η κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή των Εβραίων της Κέρκυρας. Στο τρίτο μέρος της εργασίας γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα και στις ταραχές που έλαβαν χώρα κατά το έτος 1891 («Εβραϊκά 1891»). Με αφορμή τον φόνο ενός οκτάχρονου κοριτσιού και με επίκεντρο την Εβραϊκή κοινότητα, επήλθαν τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή του νησιού.

Ως εκ τούτου, εξετάζεται το έναυσμα των ταραχών και τα βαθύτερα αίτιά τους. Μελετώνται οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής, σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι οποίες βοήθησαν σε αυτή την «έκρηξη», η διφορούμενη και αντιφατική, εν πολλοίς, στάση των τοπικών αρχών, η αποφυγή λήψης θέσης από την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η στάση του ντόπιου λαού, η αντίδραση των ξένων κυβερνήσεων, ο  ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης της εποχής και, τέλος, η στάση, την οποία έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά, παρακολουθούμε πώς ένας φόνος ιδιαζόντως απεχθής, ο φόνος του μικρού κοριτσιού, μένει εν τέλει χωρίς διαλεύκανση, εξ αιτίας των θρησκευτικών – πολιτικών – οικονομικών - κοινωνικών συμφερόντων».

Λίγα λόγια για τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Βασιλειάδη

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, γεννήθηκε στην πόλη Στατγχάγκεν της Γερμανίας. Χειροτονήθηκε διάκονος το έτος 1989 και το έτος 1990 πρεσβύτερος. Είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και εφημέριος της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σαρόκου - Κωτσέλα Κέρκυρας. Είναι κάτοχος πτυχίου της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο), του τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας, μεταπτυχιακού Διπλώματος στον τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π., Προγράμματος Σπουδών στην Ορθόδοξη Θεολογία, διπλώματος Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων (Βούπερταλ Γερμανίας).

Αρθρογραφεί θεολογικά κείμενα. Είναι επιμελητής και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκομπής της Ι. Μητροπόλεως «Διάλογοι Ζωής», στο τοπικό περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι «Start Tv». Επιπλέον, είναι Σύμβουλος της Ακαδημίας Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων.

Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Σαΐτη Α.Ε. και από τον πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Βασιλειάδη στον Άγιο Σπυρίδωνα Σαρόκου (Κωτσέλα)
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.