Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτιστική διημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως

διημερίδα
16 Nov 2022 / 09:19
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η διημερίδα εντάσσεται στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λαϊκών Φεστιβάλ και Λαϊκών Τεχνών (CIOFF®) εταίρου της UNESCO, το Ιόνιο Παν/μιο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών-μέλος του CIOFF® - διοργανώνουν πολιτιστική διημερίδα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Η πολιτιστική διημερίδα εντάσσεται στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου 2023. Θα συμμετέχουν 16 χώρες  της Μεσογείου, μέλη του παγκόσμιου CIOFF®,  όπου θα παρουσιάσουν τις παραδοσιακές μουσικές, τους χορούς και το εθνικό τους ρεπερτόριο, με παραδοσιακές φορεσιές και με τη συνοδεία εθνικών μουσικών οργάνων.

Στις κεντρικές δράσεις της διημερίδας περιλαμβάνονται συνέντευξη τύπου, όπου θα γίνει η παρουσίαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών, Κέρκυρα 2023 (19 Νοεμβρίου, 11 π.μ. ανοιχτή για το κοινό) και η επιστημονική στρογγυλή τράπεζα (20 Νοεμβρίου, 10.30 π.μ., ανοιχτή για το κοινό και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους), με θέμα: «Τα φολκλορικά φεστιβάλ και η προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα απ’ αυτά».

Προσκεκλημένοι ομιλητές της στρογγυλής τράπεζας θα είναι η κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος-Λαογράφος, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης/Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού - ΥΠΠΟΑ, η κα Ρενάτα Δαλιανούδη, Μουσικολόγος και Δρ Εθνομουσικολογίας, Αν. Καθηγήτρια στο Τμ. Τεχνών Ήχου & Εικόνας και Εκπρόσωπος του Ιονίου Παν/μίου για το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023, ο κ. Σταύρος Κάτσιος, Καθηγητής Ιονίου Παν/μίου, κάτοχος της έδρας UNESCO και ο κ. Enrih Merdic, Καθηγητής Πανεπιστημίου Osijek, Αντιπρόεδρος Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, Πρόεδρος CIOFF® Κροατίας, χοροδιδάσκαλος και χορογράφος.

Κατά την επίσημη αναγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών στην έναρξη της στρογγυλής τράπεζας (20 Νοεμβρίου, 10.30 π.μ.) χαιρετισμό θ΄ απευθύνουν ο κ. Ανδρέας Φλώρος, Πρύτανης του Ιονίου Παν/μίου, και η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, θα λάβει, επίσης, χώρα εκδήλωση προβολής της κερκυραϊκής μουσικο-χορευτικής παράδοσης (19 Νοεμβρίου, 7 μ.μ. ανοιχτή για το κοινό) με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Κέρκυρας από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών και τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών Κέρκυρας «Γειτονία», όπως και με μουσική κλασικού ρεπερτορίου από το Ionian Horn Ensemble (Σχολή Κόρνου, τάξη Κώστα Σίσκου) και σπουδάστριες λυρικού τραγουδιού (τάξη Λίας Κολυτά) από το Ιόνιο Ωδείο.

Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπ. Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Γίνεται με την υποστήριξη του Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Κέρκυρας  όπως επίσης τα ΜΜΕ, my Kerkyra, «Ενημέρωση», «H Κέρκυρα σήμερα» και το Corfuland.gr


ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.