Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοβουλία Υδραίου για συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων την Παρασκευή.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
01 Nov 2022 / 13:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στην ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης αναφέρονται Υδραίου και Μεταλληνός. Διαδικαστικά τερτίπια αποδίδει στο προεδρείο και τη δήμαρχο η μειοψηφία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δίχως επίσημη ερμηνεία παρέμεινε η απόφαση της πλειοψηφίας να απόσχει της ειδικής συνεδρίασης για την ανάπλαση του άλσους. Δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επικαλούνται την αποτροπή δημιουργίας κλίματος έντασης. Η μειοψηφία καταλογίζει διαδικαστικά τερτίπια στην πλειοψηφία.

Η Δήμαρχος

«Το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί θεσμό και πεδίο διαλόγου και επίλυσης προβλημάτων. Κάποιοι θέλουν να το μετατρέψουν σε πεδίο μάχης και θέατρο εντυπώσεων, όπως συνέβαινε τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Θυμόμαστε αυτές τις εικόνες; Μας αξίζουν αυτές οι εικόνες;

Το δημοτικό συμβούλιο, με την τωρινή του σύνθεση, δεσμεύεται από την εντολή που πήρε κάθε παράταξη και κάθε δημοτικός σύμβουλος ξεχωριστά από τους πολίτες στις εκλογές του 2019. Δεν ήταν μια εντολή για να διαλυθεί και για να μην λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο αλλά για σύνθεση, κατάθεση παραγωγικών απόψεων και ιδεών και λήψη ουσιαστικών αποφάσεων.

Μέχρι σήμερα το δημοτικό συμβούλιο πήρε σημαντικές αποφάσεις, όλοι μαζί απομακρύναμε τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας του, θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους συνεννόησης. Ιδιαίτερα για θέματα που πρέπει να προχωρήσουν και  αφορούν έργα για τους πολίτες αλλά και δράσεις για την εικόνα του Δήμου μας.

Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το κύρος του δημοτικού συμβουλίου. Η ευθύνη είναι συλλογική. Παράλληλα, έχουμε εξαντλήσει και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου για το θέμα του έργου στο άλσος Γαρίτσας-Ανεμομύλου. Άλλωστε, κατέστησα σαφές ότι λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει καλή διάθεση και όχι αδιαλλαξία και σκοπιμότητες.

Ο δικός μας αντίπαλος είναι η εικόνα φθοράς, παρακμής και υποβάθμισης στην οποία βρίσκεται σήμερα το άλσος. Αυτή την εικόνα θα αλλάξουμε.

Η πόρτα του διαλόγου αλλά και του γραφείου μου παραμένει πάντα ανοιχτή.»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Μεταλληνός

«Στο δημοτικό συμβούλιο έρχονται προς συζήτηση θέματα που αφορούν έργα που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για σημαντικά θέματα λειτουργίας του Δήμου αλλά και μείζονος σημασίας ζητήματα όπως είναι η ψήφιση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας και Πρασίνου.

Η δημοτική αρχή, λόγω της απλής αναλογικής, έχει μόνο 1 δημοτικούς συμβούλους και δεν μπορεί ούτε την απαρτία να διασφαλίζει ούτε αποφάσεις να παίρνει μόνη της. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, ο στόχος μας ήταν οι αποφάσεις να στηρίζονται σε μια ευρεία και διευρυμένη πλειοψηφία. Συγκαλέσαμε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα την Τακτική Συνεδρίαση του μηνός Οκτωβρίου, με πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως οι Κανονισμοί Πρασίνου και Καθαριότητας, αλλά και αρκετά θέματα που αφορούσαν ζητήματα συμπολιτών μας, όπως το θέμα της Υγείας, που αφορά όλους μας. Δυστυχώς και στις δύο συνεδριάσεις δεν επετεύχθη η απαραίτητη απαρτία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν οι Τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Το να επιλέγουν κάποιοι την αποχή για να μην γίνουν έργα, για να μην ψηφιστεί ο Κανονισμός Καθαριότητας και Πρασίνου και για να μην επιλυθούν υπηρεσιακά ζητήματα που πρέπει να περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μια επιλογή κατώτερη των περιστάσεων.

Όπως και να επιλέγουν τη στρατηγική και λογική της σύγκρουσης και της έντασης.

Όλα αυτά απέχουν πολύ από την ουσία και την έννοια της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να προστατευθεί και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Το επόμενο διάστημα θα έρθω εκ νέου σε επικοινωνία και με τους επικεφαλής των παρατάξεων για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Θα ήθελα επίσης να καταστήσω σαφές ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν εικόνες της προηγούμενης περιόδου, να μετατραπεί δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο σε αρένα, με ύβρεις, προπηλακισμούς και άσκηση κάθε μορφής βίας.

Αυτές οι εικόνες ανήκουν στο παρελθόν, τις κατέστησε παρελθόν με την ψήφο της η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.»

Η Εκκίνηση

Την Δευτέρα 31/10/2022 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού στα πολιτικά χρονικά του τόπου, το οποίο ήταν η αποχώρηση της δημοτικής πλειοψηφίας προκειμένου να μην διεξαχθεί Δημοτικό Συμβούλιο λόγω έλλειψης απαρτίας. Πιο συγκεκριμένα στην δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ήταν προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα και αφορούσε το «Άλσος» της Γαρίτσας, είχαμε το φαινόμενο τα έδρανα της αντιπολίτευσης να είναι γεμάτα ενώ της πλειοψηφίας να είναι άδεια.

Η αδυναμία λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου την τελευταία βδομάδα (τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σύγκλησης του οργάνου) βαραίνει την Δημοτική Αρχή, η οποία εκ του ρόλου της οφείλει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και να λειτουργήσει με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποτελεί απαράδεκτη πρακτική να αμφισβητούνται οι δηλώσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων, ότι το σύνολο των μελών της παράταξης τους υπογράφουν τα διάφορα αιτήματα τους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό μονοθεματικές συνεδριάσεις που έχουν ζητηθεί από την αντιπολίτευση κι έχουν υπογραφεί από πληθώρα Δημοτικών Συμβούλων όπως για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας» και το «Νοσοκομείο» να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Αποτελεί πρόκληση να μπαίνουν την ίδια μέρα δύο συνεδριάσεις του οργάνου και σε αυτή που γνωρίζουμε εξ’ αρχής ότι θα παρευρεθούν δημότες (συνεδρίαση για το Άλσος), να τοποθετείται δεύτερη που σημαίνει ότι αν όλα είχαν πάει καλά στην πρώτη θα ξεκινούσε η συζήτηση τα μεσάνυχτα ή και τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης δεν μπορεί να μην αναφερθεί η απαράδεκτη στάση του Προέδρου του οργάνου, ο οποίος ακολουθώντας την δημοτική πλειοψηφία απουσίαζε από την συνεδρίαση. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι Πρόεδρος του όλου οργάνου και όχι μόνο της δημοτικής πλειοψηφίας, συνεπώς όφειλε ακόμα κι αν η παράταξη του είχε αποχωρήσει να βρίσκεται στην θέση του και να διευθύνει την συνεδρίαση.

Τέλος η όποια προσπάθεια να κατηγορηθεί η απλή αναλογική, για την κατάντια του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να σταθεί, καθώς πανελλαδικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμα και με Δημοτικές Πλειοψηφίες μικρότερες σε σχέση με αυτή που διαθέτει η κα. Δήμαρχος.    


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.