Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίτιμος δημότης Νότιας Κέρκυρας ανακηρύχθηκε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος

Μητροπολίτης Νεκτάριος
24 Οκτωβρίου 2022 / 17:16

Τιμητική εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την εκλογή, χειροτονία και ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τιμητική εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την εκλογή, χειροτονία και ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου 2022 στην Λευκίμμη, έδρα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
 
Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κωνσταντίνος Λέσσης ανακήρυξε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως επίτιμο δημότη Νότιας Κέρκυρας τον Σεβασμιώτατο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Μητροπολίτη.

Συμμετείχαν η Χορωδία Λευκίμμης, υπό τη διεύθυνση του κ. Σπύρου Σμοΐλη, με εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια, το Φωνητικό Σύνολο της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκίμμης, με μια εξαιρετική μονοφωνική απόδοση παραδοσιακών στιχουργημάτων, η ορχήστρα του μουσικοσυνθέτη κ. Σπύρου Σαμοΐλη, που παρουσίασε τραγούδια του συνθέτη, με τις φωνές των Αναστασίας Κουρτέση, Σπύρου Πανδή και Νίκου Μυρισκλάβου και την υποστήριξη της Χορωδίας Πετριτή, όπως επίσης και η Εκκλησιαστική Χορωδία της ενορίας Αγίων Θεοδώρων Περιβολίου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Σπυρίδωνα Κουλούρη.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά σειρά ο Ιεροκήρυκας της περιοχής Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ο οποίος είχε και την ευθύνη για την προετοιμασία της εκδήλωσης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νοτίου Κερκύρας Πρωτ. Δημήτριος Βασιλειάδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μελιτειέων Πρωτ. Σπυρίδων Λέσσης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας.
 
Ομιλία προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, στην οποία περιέγραψε τον ηγετικό ρόλο του επισκόπου, αλλά και την ανάγκη για συμπόρευση με κλήρο, λαό και τους άρχοντες του τόπου, όπως επίσης και στοιχεία από την προσωπική τους γνωριμία, απηύθυνε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι παρότι δεν είναι στον χαρακτήρα και στην θέση του να δέχεται τέτοιες εκδηλώσεις, εντούτοις έκανε υπακοή σε όλα του τα πνευματικά παιδιά, κληρικούς και τον λαό, οι οποίοι επέμειναν να τιμήσουν το πρόσωπό του για τον μεγάλο αγώνα της Εκκλησίας να επανευαγγελίσει τον λαό, να σταθεί δίπλα στα προβλήματα των ανθρώπων, να παρηγορήσει, να χαρεί, να δώσει το μήνυμα της παρουσίας του Χριστού.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η δική του ποιμαντορία είναι συνέχεια της αλυσίδας του παρελθόντος και ότι, παρότι δε είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα έφτανε σ’ αυτό το αξίωμα και ότι ο ίδιος είχε την πορεία του στο μοναστήρι της Παναγίας Άνω Ξενιάς, εντούτοις υπάκουσε στην κλήση του Θεού και της Εκκλησίας και έκανε την Κέρκυρα πατρίδα του. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας για την τιμή της ανακήρυξής του ως επίτιμου Δημότη Νότιας Κέρκυρας, τον κλήρο και λαό για την αγάπη τους, είπε ότι για τον ίδιο «η Κέρκυρά μας», ο λαός της ο πολιτισμένος, ο ευγενικός, ο χαρούμενος είναι ο λαός του και ότι θα διακονεί μέχρι το τέλος της ζωής του με πνεύμα θυσίας και αγάπης.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Δημήτρης Μεταλληνός, οι αντιπεριφερειάρχες Ζορμπάς και Ανδριώτη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, ο αστυνομικός διευθυντής Σπύρος Σκολαρίκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πολλοί ιερείς και πλήθος κόσμου.