Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοιχτοί ορίζοντες για την εκπαίδευση τα προγράμματα Erasmus+

Erasmus+
14 Οκτωβρίου 2022 / 09:46

Εννέα project σχολείων παρουσιάζονται σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, στο Παλαιό Φρούριο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας «σύγχρονος Οδυσσέας» περιπλανάται στη Μεσόγειο αναζητώντας τη δική του «Γη της Επαγγελίας». Λαϊκά παραμύθια και μύθοι της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών καταλήγουν σε ένα όμορφο αντάμωμα και πλάθουν τη δική τους ιστορία. Τεχνικές θεάτρου «υιοθετούνται» για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και καταλήγουν σε μια πρωτότυπη ταινία.

Πρόκειται για δράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών της Κέρκυρας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+. Με την ευκαιρία μάλιστα της πανευρωπαϊκής δράσης Erasmus Days και επιδιώκοντας να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των σχολείων στα προγράμματα αυτά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων διοργανώνει σήμερα (12 μ.μ. – 2 μ.μ.) την εκδήλωση «Ημέρες Erasmus 2022», στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο.

Στην υβριδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις των προγραμμάτων Erasmus από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά θα παρουσιαστούν εννέα project που υλοποιήθηκαν από σχολεία της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς αλλά και το πρόγραμμα «REACT», στο οποίο συμμετείχε η ΠΔΕ Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για τα εξής σχολεία: 2ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης, 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, Γυμνάσιο Σκριπερού, Γυμνάσιο Λευκίμμης, 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου «Ρόκκος Χοϊδάς», 2ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου και Δημοτικό Σχολείου Βιρού.



Τα σχολεία αυτά συνεργάστηκαν από κοινού με άλλα ευρωπαϊκών χωρών αναπτύσσοντας από κοινού μια σειρά από project με έμφαση σε καίριους τομείς.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών που τα χαρακτηρίζει η κινητικότητα, είναι η καλλιέργεια εκπαιδευτικών και πολιτιστικών συνεργασιών αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών εκπαίδευσης με άλλα σχολεία στην Ευρώπη, όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος.

Το «προσφυγικό»

Ένα πρωτότυπο και συμβολικό project ανέπτυξαν οι μαθητές του Γυμνασίου Λευκίμμης έχοντας ως πυξίδα το δύσκολο και γεμάτο περιπέτειες ταξίδι του Οδυσσέα μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη του. Στο project με τίτλο «Μοντέρνος Οδυσσέας: Ταξίδια, όνειρα και στόχοι στη Μεσόγειο» που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με σχολεία από τη Σικελία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Ιθάκη, ξεδιπλώνονται οι καθημερινές Οδύσσειες των προσφύγων που αναζητούν τη γαλήνη τους –μια καλύτερη ζωή- στη θάλασσα της Μεσογείου, στον τόπο των αέναων αγώνων για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με τελευταίο σταθμό την Ιθάκη.

Ενδιάμεσοι σταθμοί, η Μάλτα ως το νησί της Καλυψούς, η Σικελία με τις Σειρήνες και η Μάλαγα της Ισπανίας ως το νησί του Ήλιου και του Άδη. Σχολικός εκφοβισμός Την αμεσότητα και την ενσυναίσθηση που καλλιεργεί το θέατρο με παιγνιώδη και διαδραστικό τρόπο αξιοποίησαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας με κύριο στόχο την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus+ EIRENE 2018-2021 οι μαθητές δημιούργησαν και μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Καμία μόνη - Κανένας μόνος».

Προηγήθηκαν εργαστήρια, τα οποία ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες μαθητές να πάρουν θέση και ανάλογα με τις συνθήκες να υιοθετήσουν τον πιο κατάλληλο τρόπο, ώστε να επέμβουν και να σταματήσουν περιστατικά bullying. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης μαθητές από σχολεία της Ιταλίας, της Πολωνία, της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας.




Το δικό τους παραμύθι

Σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών μέσα από λαϊκά παραμύθια και μύθους των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν οι μαθητές της στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βιρού. Στο πρόγραμμα Etwinning με τίτλο “ Tales of Far Lands» που εκπονήθηκε πέρσι, συμμετείχαν συνολικά 14 δημοτικά σχολεία από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Τουρκία.

Στο τέλος όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιούργησαν ομαδικά το δικό τους παραμύθι. Η προσπάθεια μάλιστα των μαθητών του Βιρού ανταμείφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού το project τους αυτό απέκτησε ετικέτα ποιότητας e- twinning.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ