Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κράτσα: «Μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που επί των ημερών τους… ξέχασαν τη δημόσια υγεία»

Ρόδη Κράτσα
12 Οκτωβρίου 2022 / 09:42

Απάντηση σε «όσους επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν για αντιπολιτευτικούς σκοπούς τα χρόνια προβλήματα, της δημόσιας υγείας στα Ιόνια Νησιά»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση με στοιχεία και αριθμούς, δίνει η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα προβλήματα της δημόσιας Υγείας στην Κέρκυρα:

Σε απάντηση όσων επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν για αντιπολιτευτικούς σκοπούς τα χρόνια προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στα Ιόνια Νησιά, η Περιφερειακή Αρχή επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται πάντα -με πράξεις και πρωτοβουλίες- στο πλευρό των εργαζόμενων στις δομές δημόσιας υγείας σε όλα τα Ιόνια Νησιά διεκδικώντας για όλους (ιατρούς, επικουρικούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας, αλλά και διαβίωσης στους τόπους πρόσληψής τους.
 
Η Περιφερειακή Αρχή είναι αναγκασμένη να υπενθυμίσει με στοιχεία και αριθμούς σε όλους όσοι -«τυφλωμένοι από το αντιπολιτευτικό μένος τους- χρησιμοποιούν ανυπόστατα επιχειρήματα για να την πλήξουν, με ποιους τρόπους έχει σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό των εργαζόμενων στον τομέα της δημόσιας υγείας.
 
Ο κος Γαλιατσάτος ως πρώην Περιφερειάρχης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δήθεν «πρότασή» του για καταβολή επιδόματος στους μόνιμους γιατρούς είναι ανεδαφική, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία. Δεν έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να ενισχύσει με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όπως κάνει με τους επικουρικούς και τους αγροτικούς γιατρούς. Για τους μόνιμους επιτρέπεται μόνο η παροχή στέγης (εφόσον η Περιφέρεια είχε στη διάθεσή της κάποια ακίνητα) ή η δυνατότητα σίτισης σε κάποιο εστιατόριο, το οποίο θα έχει συμβληθεί με τις απαραίτητες διαδικασίες με την Περιφέρεια. Τα παραπάνω ωστόσο, δεν αποτελούν ούτε λύση, ούτε φυσικά κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς.
 
Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Αρχή και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αποδείχθηκε έτοιμη να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις στη βελτίωση των συνθηκών των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, αλλά βέβαια και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε κάτοικους και επισκέπτες των Ιονίων Νήσων.
 
Η πίεση της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για άμεση ένταξη της Κέρκυρας στην Α’ προβληματική ζώνη, προκειμένου να λαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως τα υπόλοιπα νοσοκομεία στα Ιόνια Νησιά, τα ειδικά προνόμια προσέλκυσης ιατρικού και λοιπού προσωπικού, είχε θετικό αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούλιο.
 
Επιπρόσθετα, τόσο η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις της με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όσο και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη με επιστολή της τον Μάιο του 2022, είχαν αναπτύξει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων, οι οποίες θεωρούνται καταλυτικές για την καλύτερη στελέχωση των δημοσίων δομών, αλλά και συνολικά για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στα Ιόνια Νησιά. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία ενός μείγματος κινήτρων (να μην είναι μόνο οικονομικής φύσεως) για την προσέλκυση γιατρών που θα καλύψουν τις κενές θέσεις, η δημιουργία αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως κι αυτή αυτοτελούς παραρτήματος ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων και φυσικά μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας στα Ιόνια Νησιά.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά στην έμπρακτη συμβολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπογραμμίζεται ότι παραχώρησε στο Υπουργείο Υγείας ποσό 11.160.000 € από το ΕΣΠΑ 2014-20 προκειμένου να καλυφθεί το κόστος προσωρινών προσλήψεων έως το τέλος του 2023 αναλαμβάνοντας με την πρωτοβουλία αυτή το μισθολογικό κόστος των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας σε όλα τα Ιόνια Νησιά (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ κλπ). Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 369 εργαζόμενοι σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξ αυτών, 29 εργαζόμενοι αφορούν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι μετά την τροποποίηση του έργου «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», το οποίο αρχικά προέβλεπε προϋπολογισμό 8.160.000 €, εν συνεχεία όμως συμπεριλήφθηκαν ακόμα 3.000.000 € (για να φτάσει τελικά το σύνολο των διατιθέμενων πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-20 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα 11.160.000 €) έχουν προβλεφθεί ακόμα 50 θέσεις εργασίας για το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
 
Πέρα από το προαναφερθέν ποσό ωστόσο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διέθεσε από δικούς της Κ.Α.Π. το ποσό των 176.400 € για την κάλυψη του πρόσθετου επιδόματος ύψους 350 € των 42 εργαζόμενων (31 επικουρικοί στο νοσοκομείο, 6 στο ΠΕΔΥ, 2 στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου και 3 στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αθανασίου) για ολόκληρο το 2021, με το αντίστοιχο ποσό μέχρι σήμερα για το 2022 (αφορά σε 34 εργαζόμενους – 26 επικουρικοί γιατροί στο Γ.Ν.Κ., 3 στο ΠΕΔΥ, 2 στο Κ.Υ. Αγ. Μάρκου και 3 στο Κ.Υ. Αγ. Αθανασίου) να ανέρχεται στις 107.100 €. Σύνολο, δηλαδή για το έτος 2021 και το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους, 283.500 € από τους Κ.Α.Π. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εξάλλου, ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-20 τον Ιούλιο του 2021 το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού, ξενοδοχειακού και κινητού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας», προϋπολογισμού 3.085.600 €. Στο πλαίσιο αυτού, υπήρξε προμήθεια και εγκατάσταση απεικονιστικών και ενδοσκοπικών συστημάτων στο Γ.Ν.Κ, προμήθεια και εγκατάσταση λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προμήθεια οχημάτων για το Γ.Ν.Κ. και αναβάθμιση και επέκταση του πληροφορικού συστήματός του.
 
Παράλληλα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχώρησε -έπειτα από αίτημα της Διοίκησης του Νοσοκομείου- στην προμήθεια και παράδοση ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος υπερήχων, κόστους 24.428 €, το οποίο είχε αιτηθεί το Δ.Σ. του νοσοκομείου προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη και ασφαλέστερη διενέργεια εξετάσεων, με παράλληλη μείωση της αναμονής των πολιτών για ραντεβού.
 
Είναι προφανές και αυταπόδεικτο με μια απλή παράθεση των πεπραγμένων και των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ότι η στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της Περιφερειακής Αρχής, σε αντίθεση με όλους εκείνους, οι οποίοι σήμερα έχουν ενδυθεί τον μανδύα του Κήνσορα και κουνούν δεικτικά το δάχτυλο τους, ξεχνούν όμως ότι επί των ημερών τους δημιουργήθηκαν και γιγαντώθηκαν τα προβλήματα -και- στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως σε τόσους άλλους…