Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλημμύρες - τι έφταιξε: Οι δηλώσεις του Κώστα Ζορμπά

Κώστας Ζορμπάς
11 Οκτωβρίου 2022 / 16:45

Τα πλημμυρικά φαινόμενα επαναλήφθηκαν παρά τους καθαρισμούς και τα έργα της Περιφέρειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς ακόμα να έχουν επουλωθεί οι πληγές του Μπάλλου, ξύπνησαν ξανά οι μνήμες από τις πλημμύρες που είχαν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση ξεκίνησαν άμεσα, ωστόσο οι γραφειοκρατικοί ρυθμοί δεν κάμφθηκαν ούτε και σε αυτήν την περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταβολή των αποζημιώσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί για επιχειρήσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

«Πριν από λίγες μέρες υποβάλλαμε τον τρίτο και τελευταίο πίνακα στο Υπουργείο, που αφορά τις τελευταίες αιτήσεις που υπέβαλαν τα δικαιολογητικά. Μέχρι την Παρασκευή περιμένουμε την υπουργική απόφαση» αναφέρει στην "Ε" ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, λίγο μετά το τέλος της καταιγίδας.

Τι έφταιξε

Ένα τεράστιο "γιατί;" είναι το μοναδικό ερώτημα που πλανάται από νωρίς το πρωί της Τρίτης σε ολόκληρο το νησί, που οι εικόνες άρχισαν να κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα. Επρόκειτο σαφώς για μια σφοδρή βροχόπτωση, αλλά όχι της έντασης του Μπάλλου. Εντούτοις νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τέσσερα σχολεία όπως και το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης πλημμύρισαν, οχήματα "βούλιαξαν" στα νερά, η κυκλοφορία στον κόμβο Μωραϊτίκων σταμάτησε. 

Το ποτάμι άντεξε

«Έριξε πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν καθαρίσει όλα τα ρέματα, είχαν γίνει εκβαθύνσεις στις κοίτες των ποταμιών, είχαν γίνει τοιχία αντιστήριξης. Ό, τι έπρεπε να γίνει το είχαμε τελειώσει ήδη από το καλοκαίρι. Πήγαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Νίκο Μηλιώτη και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών στην περιοχή και διαπιστώσαμε με τα μάτια μας ότι υπήρξε ανεμπόδιστη ροή τεράστιας ποσότητας υδάτων χωρίς να πλημμυρίσει το ποτάμι. Άντεξε, δεν "έσπασε", αλλά φούσκωσε η θάλασσα.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν από τους παραποτάμιους, που σπάσανε από τις δύο πλευρές όπως γίνεται πάντα. Επίσης ο παραποτάμιος δρόμος που είχε πέσει από τον Μπάλλο, έχει αποκατασταθεί εδώ και τρεις μήνες και απομένει μόνον η ασφαλτόστρωση. Το κομμάτι από την πίσω πλευρά μέχρι το δρόμο της Μεσογγής, δημοπρατείται τώρα από την υπηρεσία» λέει ο Κώστας Ζορμπάς.

Η δόμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι η Περιφέρεια έκανε όλες τις εργασίες που απαιτούνταν για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα, αλλά ο τρόπος δόμησης στη Νότια Κέρκυρα δεν βοηθάει. «Προς το παρόν γίνονται αυτοψίες και ελέγχουμε εάν υπάρχουν ανάγκες για νέες αποζημιώσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ