Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καμία αλλαγή λόγω ενεργειακής κρίσης στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Κέρκυρας

Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας
07 Οκτωβρίου 2022 / 16:03

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης άνοιξε σε όλη τη χώρα τη συζήτηση για την πιθανότητα τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ρηξικέλευθη πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ως ένα μέτρο άμυνας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με εφαρμογή μάλιστα από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, έφερε όπως ήταν αναμενόμενο προβληματισμό στους καταστηματάρχες της Κέρκυρας για το τι μέλλει γενέσθαι σε τοπικό επίπεδο. Αρκετοί μάλιστα έχουν ήδη απευθυνθεί στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας για τον βηματισμό που θα ακολουθήσει.

Η πρόταση του ΕΣΘ να κλείνουν κατά δυο ώρες νωρίτερα οι διακόπτες των καταστημάτων κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, άνοιξε σε όλη τη χώρα τη συζήτηση για την πιθανότητα τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Την πρακτική αυτή ήδη εξετάζει σοβαρά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αττικής, λόγω του παγκόσμιου προβλήματος της ενέργειας αλλά και της απαίτησης της κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, κατά 15%.

Ανησυχία και προβληματισμός

Μπροστά στα δεδομένα αυτά, έκδηλη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός του τοπικού εμπορικού κόσμου για τον βηματισμό που θα ακολουθήσει η Κέρκυρα, με αρκετούς επαγγελματίες να έχουν ήδη απευθυνθεί στην διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.

Όπως δηλώνει στην «Ε», ο Πρόεδρος Γιάννης Αλέγρης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ως προς το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του νησιού, με αφορμή τη δημόσια πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για ενδεχόμενη αλλαγή ή μείωση του ωραρίου της αγοράς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Απαραίτητα

Ειδικότερα όπως δηλώνει, αν θα πρέπει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο με δεδομένο την εξοικονόμηση ενέργειας, θεωρεί απαραίτητο και αναγκαίο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί α) με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, καθώς επίσης τα σουπερ μάρκετ, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων, β) να έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ και γ) θα πρέπει να εξεταστεί το εργασιακό ζήτημα, ώστε να μην υπάρξει μείωση στους μισθούς των εργαζομένων.

«Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι είναι αναγκαίο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα τα εμπορικά καταστήματα, διότι τα καταστήματά μας, τα έχουμε για να είναι βιώσιμα, φωτεινά και με ανεβασμένα τα ρολά», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Αλέγρης.

Τι είπε ο Α. Γεωργιάδης

Μετά το θόρυβο πάντως που δημιουργήθηκε, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «έκλεισε» το θέμα επισημαίνοντας ότι η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Όπως διευκρίνισε «αν κάποιος Εμπορικός Σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Το ωράριο καταστημάτων

Επισημαίνεται ότι έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας έχει ως εξής:
Δευτέρα: 8.30 - 14.30, απόγευμα κλειστά
Τρίτη: 8.30 - 14.00, απόγευμα 17.30 - 21.00
Τετάρτη: 8.30 - 14.30, απόγευμα κλειστά
Πέμπτη: 8.30 - 14.00, απόγευμα 17.30 - 21.00
Παρασκευή: 8.30 - 14.00, απόγευμα 17.30 - 21.00
Σάββατο: 8.30 - 14.30, απόγευμα κλειστά

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ