Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε 1 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΣ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Τεμπλόνι
07 Οκτωβρίου 2022 / 14:12

Ρ. Κράτσα: Ανοίγει άμεσα ο δρόμος και για την αποκατάσταση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεπεράστηκε ο μεγάλος «σκόπελος» για την πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υγειονομική ταφή και τη μεταφορά των σκουπιδιών που βρίσκονται στο οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Η επίσημη ανακοίνωση για την έγκριση της χρηματοδότησης που προέρχεται από το ΠΔΕ του ΥΠΕΣ για φυσικές καταστροφές (Μπάλλος), έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σήμερα στην Κέρκυρα για την Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (Lepanto), όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Η Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς η υπόθεση παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό. Το θέμα εξάλλου είχε αναδείξει η «Ε» με ρεπορτάζ της στο φύλλο της 1ης Οκτωβρίου με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του εργοστασίου απορριμμάτων Κέρκυρας».

Υπενθυμίζεται ότι για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είχαν κατατεθεί τεχνικά δελτία ύψους 1,6 εκατ. ευρώ προκειμένου για την υγειονομική ταφή, την αποκατάσταση του αναγλύφου και του τοιχίου και την μεταφορά των δεμάτων στην Πάλαιρο. Το τελικό ποσό που εγκρίθηκε ωστόσο είναι κατά 600.000 ευρώ μικρότερο από εκείνο που ζητήθηκε αρχικά.

Όπως διευκρίνισε η κ. Κράτσα ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον χρήματα για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός εκεί, τουλάχιστον 300.000 ευρώ ακόμη. Ποσό που όπως είπε, υπάρχει δέσμευση ότι θα δοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Μέχρι τη λήξη του έτους

Όπως ανέφερε η κ. Κράτσα το έργο της αποκατάστασης πιθανότατα να ξεκινήσει πριν τη λήξη του έτους. «Έχουμε εξασφαλίσει πια τη χρηματοδότηση του 1 εκατ. ευρώ για να αρχίσει η αποκατάσταση του Τεμπλονίου, η υγειονομική ταφή δηλαδή των δεμάτων που είναι εγκαταλελειμμένα εκεί για χρόνια ως μια πληγή που είναι απειλή για τη δημόσια υγεία, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων ευρύτερα της περιοχής και επίσης παρεμποδίζουν την ολοκληρωμένη εγκατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων που προγραμματίζεται για το Τεμπλόνι.

Όσα δέματα δεν θα μπορέσουν να ταφούν, θα μεταφερθούν στην Πάλαιρο. Η έγκριση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος γι’ αυτές τις διαδικασίες με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν, έχει παρθεί προ καιρού», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Κράτσα.

600.000 ευρώ για τη Λευκίμμη

Πρόσθεσε ότι παράλληλα ανοίγει άμεσα ο δρόμος και για την αποκατάσταση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, όπου υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 600.000 ευρώ και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε «κολλήσει», λόγω εμπλοκής, στην προγραμματική σύμβαση της ΠΙΝ με τον ΦΟΔΣΑ.

Ήδη έχει υποβληθεί προς έγκριση νέα προγραμματική σύμβαση με βάση τις παρατηρήσεις που δόθηκαν, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο της μεταφοράς των δεμάτων από την περιοχή , το οποίο βρίσκεται σε αναμονή εδώ και πολύ καιρό.


Εποπτεία
 
Εξάλλου κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο κ. Σταυριανουδάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την πορεία των έργων στην κεντρική, βόρεια και νότια Κέρκυρα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει μετά την διάσπαση του ενιαίου δήμου σε τρεις. «Γνωρίζουμε τις αδυναμίες που προέκυψαν από την απότομη αυτή διάσπαση και προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους, ώστε για να μειωθούν τα διάφορα προβλήματα. Η παρουσία μου εδώ έχει και μια εποπτεία πάνω σε αυτά που έχουμε σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει», ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ