Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παραθυράκι» Υδραίου για μετακίνηση του σκέιτ σε άλλο σημείο του Άλσους

Άλσος
06 Οκτωβρίου 2022 / 10:45

Τεχνικοί σύμβουλοι των κατοίκων θα επιβλέπουν τις εργασίες ανάπλασης - Εσωτερική αναχωροθέτηση της πίστα σκέιτ θα εξετάσει η Υδραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους, που κράτησε σχεδόν 7 ώρες έγινε το βράδυ της Τετάρτης η εκτενής συζήτηση - ενημέρωση για το θέμα της Ανάπλασης του Άλσους Γαρίτσας.  

Παρουσία κατοίκων και μελών του Συλλόγου Άλσους, που βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, αλλά και άλλων συλλογικοτήτων που υποστηρίζουν τις θέσεις τους, ακούστηκαν αναλυτικά όλες οι απόψεις. Δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο του Συλλόγου Αλέξανδρο Βέργη, όσο και στον αρχιτέκτονα - μηχανικό του Συλλόγου Ξενοφώντα Βλάχο Πολίτη, οι οποίοι υπέδειξαν τρωτά σημεία στη μελέτη της ανάπλασης

Θέση υπέρ του συλλόγου Γαρίτσας πήραν οι Μόνιμοι Κάτοικοι Παλιάς Πόλης, ο σύλλογος Κάτω Κορακιάνας, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος, η ΟΓΕ Κέρκυρας.
Στον αντίποδα, ο Παντελής Κοντός εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ανεμομύλου, υποστήριξε ότι το έργο, αναφέροντας μάλιστα πως έχει την διαβεβαίωση ότι στον Ανεμόμυλο θα κοπούν μόλις επτά δέντρα. 

Οι καταστηματάρχες

Επιστολή - ανακοίνωση εξέδωσαν και οι επιχειρηματίες της περιοχής, τονίζοντας πως επιθυμούν την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα αναβαθμίσει τη συνολική εικόνα, ενώ στη συνέχεια επεσήμαναν ότι δεν τάσσονται με το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς. Ερωτηθείς από την "Ε" ο καταστηματάρχης Βασίλης Βασιλάκης τόνισε ότι δεν εκφράζουν άποψη για τα δέντρα ή για την πίστα σκέιτ, καθώς δεν έχουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις.  

Το θέμα του πρασίνου και της πίστας, τα δύο βασικά θέματα που έχουν διχάσει την κοινή γνώμη εδώ και καιρο, συζητήθηκαν εκτενέστατα και ακούστηκαν οι τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων.

Ειδικά για την χωροθέτηση της πίστας σκέιτ πάντως, το σύνολο της αντιπολίτευσης συμφώνησε ότι δεν τίθεται προς ψήφιση, καθώς υπάρχει ήδη η απόφαση του Μάρτη για εξαίρεση από την εργολαβία της ανάπλασης.

Ουσιώδης ή μη;

Η Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι εάν το έργο αφαιρεθεί, θα μεταβάλλει ουσιωδώς τη φυσιογνωμία του έργου και, σύμφωνα με το έγγραφο της Διαχειριστικής Αρχής, ενδέχεται να προκαλέσει την απένταξη από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη είχε η πλειονότητα των παρατάξεων. Ο Γιάννης Τρεπεκλής ενδεικτικά, τόνισε ότι λάθη στις μελέτες μπορεί να συμβούν και αυτό είναι ένα από αυτά που πρέπει να διορθωθούν. Υποστήριξε ότι η αφαίρεση της πίστας δεν θα αλλοίωνε τον σκοπό της ανάπλασης και η τροποποίηση του έργου είναι απόλυτα εφικτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χρύσανθος Σαρλής χαρακτήρισε την πίστα μια μικρή λεπτομέρεια στο σύνολο του έργου και ότι πρέπει να ακυρωθεί  εφόσον δεν το θέλει η κοινωνία. Ανέφερε μάλιστα ότι η Γαρίτσα δεν είναι το μοναδικό μέρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια πίστα.  
  
Πρόταση Μπούκα για δημοψήφισμα

Ο Χρυσόστομος Μπούκας κατέθεσε πρόταση για διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, με δύο ερωτήματα:
– να γίνει ή όχι το skateboard στο άλσος της Γαρίτσας, και
– να παραταθεί το ωράριο της μουσικής μετά τις 11 το βράδυ
Με την πρόταση συμφώνησε η Μαρία Δρύ, ωστόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός υποστήριξε ότι δεν το προβλέπει η νομοθεσία για την αυτοδιοίκηση.

Τεχνικοί σύμβουλοι

Τόσο η Μερόπη Υδραίου, όσο και ο Νίκος Καλόγερος επανέλαβαν σε όλους τους τόνους ότι θα απομακρυνθούν τελικά μόνον 35 σαθρά και επικίνδυνα δέντρα, τα οποία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να κοπούν, ακόμα και αν δεν γινόταν η ανάπλαση Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα φυτευτούν 153 νέα δέντρα, θάμνοι, καλλωπιστικά φυτά, άνθη και φυσικό γκαζόν.

Προκειμένου να πειστούν οι κάτοικοι ότι δεν θα κοπεί κανένα υγιές δέντρο, η Μερόπη Υδραίου πρότεινε  να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους, τόσο γεωπόνους όσο και μηχανικούς για να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του έργου ανάπλασης του άλσους της Γαρίτσας ώστε να μπορούν να εκφράζουν τις όποιες αντιρρήσεις ή προτάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Παραθυράκι 

Σχετικά με την πίστα σκέιτ, η Δήμαρχος συναίνεσε να εξεταστεί η δυνατότητα εσωτερικής αναχωροθέτησης, εννοώντας την πιθανότητα να μετακινηθεί σε άλλο σημείο εντός του άλσους.
“Το μόνο που μπορώ να διερευνήσω, αφουγκραζόμενη τους πολίτες που διαμαρτύρονται, είναι εσωτερική αναχωροθέτηση των χρήσεων στο άλσος. Το είπε ο κ. Τρεπεκλής αλλά και άλλοι τεχνοκράτες ότι μπορούμε να κάνουμε εσωτερική αναχωροθέτηση στοιχείων, αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην μπει βόμβα στα θεμέλια του έργου”. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ