Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στο μικροσκόπιο» οικόπεδα για την ανέγερση νέων Φυλακών Κέρκυρας

Φυλακές Κέρκυρας
30 Σεπτεμβρίου 2022 / 17:52

Σύσκεψη με τον Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για την ανάγκη μεταφοράς των Φυλακών εκτός αστικού ιστού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύσκεψη εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνο Παπαθανασίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα. Συμμετείχαν ο Προεδρος του ΔΣΚ  Γιάννης Κοντός, ο βουλευτής Κερκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας,η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και η Διευθύντρια των Φυλακων Ευθυμία - Λαμπρινή Σταύρου.  


Μοναδικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη μεταφοράς των Φυλακών Κέρκυρας εκτός αστικού ιστού, ένα πάνδημο αίτημα των Κερκυραίων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Στέφανου Γκίκα, ο οποίος δήλωσε: «Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα η παλαιότητα των Φυλακών, η έλλειψη χώρου, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονται εντός της Πόλης της Κέρκυρας, δίπλα σε σχολικό συγκρότημα και σε τουριστικό σημείο. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου, κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα υφιστάμενα προβλήματα. Να σημειωθεί ότι μετά την μεταφορά των Φυλακών το παλαιό ιστορικό κτήριο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού».

Ο κ. Παπαθανασιου είναι ο αρμόδιος Γ.Γ. για τα σωφρονιστικά καταστήματα. 

Οι κ.κ. Γκίκας, Κοντός, Υδραίου, και Σταύρου του έθεσαν το ζήτημα και διαρκές αίτημα της Κερκυρας και του νομικού της κόσμου της για την κατασκευή νέων Φυλακών στον τόπο μας.

 
Ο κ. Κοντός ειδικότερα του ανέφερε ότι οι σημερινές Φυλακές λειτουργούν υποδειγματικά, αλλά είναι μικρές σε χωρητικότητα, ενώ δεν παύει να είναι μια δομή άλλης εποχής. 


Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επιεσήμανε: «Η δημιουργία των νέων Φυλακών στην Κέρκυρα μοιάζει με μια περιπέτεια, αφού «σέρνεται» εδώ και 20 χρόνια, χωρίς όμως έως σήμερα αποτέλεσμα, αφού φτάσαμε δυο φορές κοντά στην υλοποίηση, όμως δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Ο κ. Παπαθανασίου διαβεβαίωσε ότι σήμερα η πολιτική βούληση υπάρχει». 


Στη σύσκεψη εξετάστηκαν διαθέσιμα οικόπεδα (που ήδη είναι σε γνώση του Υπουργείου), προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή του έργου. 


Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη από σειρά επισκέψεων των αρμοδίων λειτουργών του Υπουργείου στην Κέρκυρα για το λόγο αυτό. 


Μάλιστα αναμένεται εντός του φθινοπώρου, να επισκεφθεί την Κέρκυρα και ο αρμόδιος Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, μαζί με τον Γ.Γ. Κωνστατνίνο Παπαθανασιου και τον ειδικό Σύμβουλο του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. Άδωνι Ιορδανίδη.