Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Άλσος Γαρίτσας «τίναξε στον αέρα» τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (video - photos)

Δημοτικό συμβούλιο
27 Σεπτεμβρίου 2022 / 01:20

Το θέμα του νέου κανονισμού καθαριότητας αποσύρθηκε λόγω της μαζικής αποχώρησης δημοτικών συμβούλων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πανό και συνθήματα οι κάτοικοι της Γαρίτσας έδωσαν από την αρχή της συνεδρίασης δυναμικό "παρών" στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας. 



Με το σύνολο των συμβούλων να είναι παρόντες, οι κάτοικοι ανέμεναν με ενδιαφέρον την απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών σε ερώτηση του Γεράσιμου Μπορμπότη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το κόψιμο των δέντρων που θα γίνει στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης. 



Όπως τόνισε και πρόσφατα σε γραπτή του δήλωση, ο Νίκος Καλόγερος δήλωσε ότι  ο Δήμος ψευδώς κατηγορείται για "τσιμεντοποίηση" καθώς έχει την πρόθεση να απομακρύνει μόνον τα γέρικα και άρρωστα δέντρα. Σχετικά με τον αριθμό των δέντρων που θα απομακρυνθούν ανέφερε ότι αυτός έχει μειωθεί στα 101 δέντρα, ίσως και λίγοτερα. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έχει πρόθεση να δώσει και σχετική συνέντευξη Τύπου για να αρθούν όποιες παρανοήσεις έχουν γίνει.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ωστόσο ότι το έργο δεν βρίσκεται πλέον στο στάδιο της μελέτης, για να μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά έχει συμβασιοποιηθεί και είναι σε τροχιά υλοποίησης.

Αυτό που τίναξε στον αέρα την συνεδρίαση ήταν μια αποστροφή του λόγου του: «Δεν ακούω κανέναν να μιλάει για την ανθρώπινη ζωή» (αναφερόμενος σε δυστύχημα που έγινε στην Κρήτη με δέντρο που έπεσε και κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο).
Η φράση του πυροδότησε τις αντιδράσεις των κατοίκων, και το προεδρείο αναγκάστηκε να διακόψει για λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της διακοπής βέβαια, τα πνεύματα, κάθε άλλο παρά ηρέμησαν, με αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε κατοίκους και Νίκο Καλόγερο. 




Όταν ξανάρχισε η συνεδρίαση, ο δημοτικός σύμβουλος της "Κερκυραϊκής Αναγέννησης" Χρυσόστομος Μπούκας τόνισε ότι δεν έλαβε σαφή απάντηση για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος στην κατεύθυνση της εφαρμογής της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να εξαιρεθεί από το έργο της ανάπλασης η πίστα σκέιτ.  



Ο Γιάννης Τρεπεκλής εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις: «Εμένα προσωπικά η απάντηση του κ. Καλόγερου δεν με έπεισε, διότι υπάρχει και αντίλογος και μάλιστα πολύ σοβαρός για την τροποποίηση πράξεως εντάξεως έργων. Όμως επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πρέπει και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε. Προτείνω λοιπόν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη, να γίνει ένας πλατύς διάλογος και να ακούσετε και την άποψή μας».

Η πρόταση του Προέδρου ήταν να συζητηθεί το θέμα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, μαζί με το θέμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας. Ωστόσο ο Γιώργος Καρύδης, αν και συμφώνησε, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι μέχρι εκείνη τη μέρα θα "παγώσει" το κόψιμο των δέντρων στο Άλσος και τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου να επαναλαμβάνει ότι τα δέντρα ελέγχονται ένα - ένα και κόβονται μόνον τα σαθρά. 



"Τα αίματα άναψαν" λίγα λεπτά αργότερα, με την παρέμβαση του Γιώργου Καλούδη, ο οποίος αντέδρασε γιατί δεν δόθηκε λόγος στον εκπρόσωπο του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας και ακολούθησε προσωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό. 

Κάπου εκεί εκτροχιάστηκε ολοκληρωτικά η διαδικασία και άρχισε η μαζική αποχώρηση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, κυρίως από τις παρατάξεις Τρεπεκλή, Καλούδη και Νεράντζη.





Αναπόφευκτα το επόμενο θέμα, αυτό της έγκρισης της κανονιστικής για τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας που απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία αποσύρθηκε από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Σερεμέτη και πιθανότατα θα συζητηθεί και αυτό στην επόμενη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση για τα υπόλοιπα θέματα, συνεχίστηκε με τους λιγοστούς παρόντες που είχαν απομείνει.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ