Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στο σκοτάδι» οι εργαζόμενοι με το κλείσιμο του Αχιλλείου (video)

Αχίλλειο
22 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:08

Ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 25.09.2022 και ώρα 10:00 έξω από το Αχίλλειο προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον οι υπάλληλοι του Αχιλλείου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση, πλην της ανακοίνωσης της ΕΤΑΔ ότι το Μουσείο θα κλείσει στις 30.9.22 λόγω των εργασιών αναστήλωσης, με άγνωστη την ημερομηνία ολοκλήρωσης. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΤΑΔ Γιώργος Σαγιάς και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σταμάτης Πελάης ανακοίνωσαν ότι Κυριακή 25.09.2022 και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση έξω από το Αχίλλειο προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όσα συμβαίνουν.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο αναφέρει «Όπως είναι γνωστό από το 2020 βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου Αχιλλείου μέσω ΕΣΠΑ όπου παρουσιάζονται σοβαρές καθυστερήσεις σχετικά με τα αρχικά κατατεθειμένα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής του.

Μετά από 2 χρόνια covid εκ των οποίων για μεν το 2020 το Αχίλλειο παρέμεινε ανοικτό για 5 μήνες, το 2021 για  άλλους 5 μήνες με επισκέψιμο μόνο το ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, ερχόμαστε στο 2022 όπου με σαφώς λιγότερα υγειονομικά πρωτόκολλα το Αχίλλειο παρέμεινε με απόφαση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ανοιχτό για 4 μήνες και επισκέψιμους χώρους μόνο τους κήπους.

Πέρσι τον Οκτώβριο για πολλοστή φορά ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία του έργου, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και την διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων. Η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προφασιζόμενη φόρτο εργασίας δεν προσήλθε σε καμία ενημέρωση-διαβούλευση, αντ’ αυτού εξέδωσε αιφνιδιαστικά απόφαση για παύση λειτουργίας του Μουσείου Αχιλλείου την 11.11.2021 έως το τέλος του έτους αρχικά και στη συνέχεια παράταση του κλεισίματος από 01.01.2022 με αόριστο το χρόνο επανέναρξης της λειτουργίας του.

Φέτος, βρισκόμενοι στο ίδιο έργο θεατές, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. επαναλαμβάνει την ίδια τακτική αφού επικαλείται ξανά μεγάλο φόρτο εργασίας(!) και αρνείται οποιαδήποτε ενημέρωση – διαβούλευση με τους εργαζομένους της ως οφείλει σχετικά με την ειλημμένη απόφασή της για κλείσιμο του Μουσείου Αχίλλειο την 30.09.2022 καθώς και την τύχη των εργαζομένων της. Είναι αδιανόητο να δεχτούμε ότι το τρίτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας θα έχει την τύχη του Φοίνικα και 40 οικογένειες θα πεταχτούν στο δρόμο.

Αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του συνόλου των Κερκυραίων για το Αχίλλειο ως κομμάτι της ιστορίας και της οικονομίας του νησιού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την Κυριακή 25.09.2022 και ώρα 10:00 έξω από το Αχίλλειο προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όσα συμβαίνουν, αφού οι συνέπειες από το επ’ αόριστον κλείσιμο του Αχιλλείου που έχει ήδη αποφασιστεί αφορούν εκτός από τους εργαζόμενους με άμεσο τον κίνδυνο για το εργασιακό μέλλον τους, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματικές ομάδες αλλά και όλη την τουριστική και οικονομική ζωή του νησιού.

Είναι αδιανόητο αυτοί που φώναξαν και ανέδειξαν την κακή κατάσταση που επικρατούσε επί σειρά ετών στις  κτηριακές εγκαταστάσεις του Αχιλλείου και που τελικά με την ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης της Κέρκυρας κατάφεραν και εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ, να βρεθούν στα σπίτια τους και να ολοκληρωθεί (;) το έργο κάποτε στο απώτερο μέλλον ακολουθώντας την τύχη τόσων άλλων έργων».