Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ. Ανδριώτη: Ξεκινούν από εβδομάδα σταδιακά τα μαθητικά δρομολόγια

Σχολικές μεταφορές
17 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:19

Πάνω από 20 μεταφορείς υπέβαλαν προσφορά στο διαγωνισμό της ΠΙΝ για το έργο της μεταφοράς των 2.973 μαθητών

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φως» στο τούνελ για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την μεταφορά των μαθητών.  Από την νέα εβδομάδα, όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Μελίτα Ανδριώτη  ξεκινούν σταδιακά τα δρομολόγια με προτεραιότητα το Μουσικό Σχολείο και το Ειδικό που λειτουργεί στην πόλη και στην περιοχή του Τσάρου.

Η μεταφορά των μαθητών αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΕ Κέρκυρας ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς και η κ. Ανδριώτη με μεταφορείς, προκειμένου να δοθεί λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε εκατοντάδες οικογένειες του νησιού.

Υπό την πίεση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και γονέων που έχουν βάλει «πλάτη» μεταφέροντας οι ίδιοι τα παιδιά τους στα διδακτήρια και μετά από μια εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων χωρίς σχολικές μεταφορές, τα μαθητικά δρομολόγια παίρνουν επιτέλους μπρος.

«Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το πρώτο δρομολόγιο για το Μουσικό Σχολείο και μέσα στην εβδομάδα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στο διδακτήριο. Σειρά μετά παίρνει το ειδικό Σχολείο, ενώ θα υπάρχουν και κάποια διάσπαρτα δρομολόγια και σε άλλες περιοχές. Εντός πάντως του επόμενου δεκαπενθήμερου θα έχουν ομαλοποιηθεί όλα τα σχολικά δρομολόγια», τόνισε στην «Ε» η κ. Ανδριώτη.

Αναδρομική ισχύ

Το έργο της μεταφοράς των μαθητών που έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων από Συλλόγους Γονέων, φορείς, παρατάξεις, ενώ προκάλεσε και την παρέμβαση των βουλευτών Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ. Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) πρόκειται να εκτελεστεί για την ώρα από τους παλιούς μεταφορείς μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου διαγωνισμού.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων της περασμένης σχολικής χρονιάς για την μεταφορά των μαθητών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό και με τη βούλα.

«Έχουμε τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι η παράταση θα δοθεί και θα έχει αναδρομική ισχύ», διευκρίνισε η κ. Ανδριώτη.

Πάνω από 20 μεταφορείς

Στο μεταξύ θετική ήταν η ανταπόκριση από πλευράς υποψήφιων αναδόχων για το έργο της μεταφοράς των μαθητών που προκήρυξε στις 6 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η υποβολή των προσφορών έληξε χθες στις 9.59 το πρωί και ακολούθως η Επιτροπή Διαγωνισμού προχώρησε στην ηλεκτρονική αποσφράγισή τους και στον έλεγχο των δικαιολογητικών, μια διαδικασία ωστόσο που απαιτεί χρόνο, καθώς αξιολογείται δρομολόγιο - δρομολόγιο. Σύμφωνα με την κ. Ανδριώτη  περισσότεροι από 20 μεταφορείς συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία για την εκτέλεση των 156 δρομολογίων που αφορούν στη μεταφορά 2.973 μαθητών.

«Η πρώτη εικόνα είναι πάρα πολύ θετική. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το νούμερο δεν είναι μικρό, διότι πολλοί από αυτούς έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για την εκτέλεση μεγάλου αριθμού δρομολογίων. Το νούμερο επομένως των συμμετοχών σε πρώτη φάση είναι πάρα πολύ καλό», τόνισε στην «Ε» η κ.  Ανδριώτη. Το έργο που αφορά στην μεταφορά των μαθητών με ιδιωτικά μέσα (μεγάλα και μικρά λεωφορεία, ταξί, mini bus, van ειδικού τύπου για ΑμεΑ) και εκτελείται με δημόσιες συμβάσεις είναι π/υ 3.414.410,93 ευρώ με χρόνο ολοκλήρωσης την 30η Ιουνίου 2023.

Όπως εξήγησε η κ. Ανδριώτη επίκειται μέχρι τέλη Νοεμβρίου να προκηρυχθεί μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για την κάλυψη του μεταφορικού έργου των μαθητών τα τρία επόμενα σχολικά έτη.

Τα «αγκάθια»

Όσον αφορά πάντως τις αιτιάσεις  ορισμένων λεωφορειούχων αναφορικά με διαδικαστικά «αγκάθια» που αφορούσαν στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (απόκτηση ψηφιακής υπογραφή, ιατρικές γνωματεύσεις για συνοδούς μαθητών κ.α.) η κ. Ανδριώτη απαντά ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΠΙΝ ενημέρωσαν εγγράφως τα Σωματεία για τη διαδικασία, ώστε να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη συγκέντρωση όλων των αναγκαίων εγγράφων.