Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κολύμπησε 64 ώρες από Ρόδο ως Καστελόριζο, ο Σπ. Χρυσικόπουλος

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ
15 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:56
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΡΟΔΟΣ. Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος από τη Λευκίμμη, είναι ξεχωριστός κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων και τα κατορθώματά του πολλά.

ΡΟΔΟΣ. Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος από τη Λευκίμμη, είναι ξεχωριστός κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων και τα κατορθώματά του πολλά. Ήδη είναι στο βιβλίο Guinness, για τη μεγαλύτερη απόσταση που κολύμπησε ποτέ άνθρωπος σε πισίνα, αφού έκανε 358,2 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα.

Αυτές τις μέρες έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα για μια σπουδαία κίνηση που έκανε, μεγάλης σημασίας ιδιαίτερα στις μέρες μας, λόγω της έντασης που υπάρχει με την Τουρκία. Έβαλε στόχο να πάει κολυμπώντας από την Ρόδο ως το Καστελόριζο, μια απόσταση που στην ευθεία είναι 130 χιλιόμετρα, αλλά σίγουρα για να το κάνεις θα χρειαστεί να κάνεις περισσότερα, με το κύμα και τα ρεύματα να επηρεάζουν σημαντικά.

Ο Σπύρος κολύμπησε 64 ώρες συνεχόμενα και κατάφερε αυτόν τον απίστευτο άθλο, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πηγαίνοντας στην άλλη άκρη της Ελλάδας, σε ένα ξεχωριστό νησί για την ιστορία και τα σύνορά μας, σε ένα νησί σημαδιακό. Ήταν ένα εγχείρημα που ξεπερνάει και τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, θα λέγαμε.

Βρέθηκε καλεσμένος στο ΣΚΑΙ μετά το κατόρθωμα του και μεταξύ άλλων είπε: 

«Έβλεπα πολλά χρόνια το Καστελλόριζο να λείπει τελείως από κάποιους χάρτες ή να το φέρνουν σε ένα κουτάκι για να είναι λίγο πιο κοντά, και έλεγα θα φτάσω μέχρι το Καστελλόριζο. Θα το φέρω λίγο πιο κοντά στο χάρτη. Ένιωθα ότι είναι λίγο ξεχασμένο λόγω της γεωγραφικής του θέσης κι έλεγα… Θα φτάσω μέχρι εκεί».

Μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά και τον τρόπο που πάλεψε και τις ξεπέρασε και πως έπαιρνε κουράγιο τις 64 ώρες που κολυμπούσε συνεχόμενα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, ενώ τόνισε: «Έβλεπα την ελληνική σημαία και μου έδινε δύναμη να συνεχίσω».

Μάλιστα μετά το τέλος του επιτυχημένου εγχειρήματος δήλωσε: «Ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα της ζωής μου, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό. Κατάφερα να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο, για το οποίο δούλευα σκληρά επί πολλά χρόνια. Κολύμπησα σε ένα αρκετά αφιλόξενο περιβάλλον, προς το οποίο όμως επέδειξα τον απαιτούμενο σεβασμό».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια