Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Η Νότια Κέρκυρα αυθαίρετα εξαιρέθηκε από τα φράγματα

ΑΛΕΞΑΚΗΣ
10 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:18

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία ανακοινώνει ότι θα ερευνήσει το ζήτημα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δελτίο τύπου της "Επτανησιακής Πρωτοβουλίας" για την εξαίρεση τμήματος του έργου των φραγμάτων που αφορά τη Νότια Κέρκυρα.

«Σε πρόσφατο δημοσίευμα και έπειτα από επίσκεψη του βουλευτή Κέρκυρας κου Αλέξανδρου Αυλωνίτη, στην Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πληροφορηθήκαμε γενικώς για την πορεία των διαδικασιών αναφορικά με το έργο των φραγμάτων, το οποίο έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις κινδύνευε να μετατραπεί σε αστικό μύθο. Καθώς φαίνεται όμως και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, το έργο τροχοδρομείται, ενώ υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες σε ότι αφορά τα χρονοδιαγραμματικά δεδομένα έναρξης και ολοκλήρωσης του.

Όλα καλά μέχρι εδώ, πλην μίας δυσάρεστης εξέλιξης, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξαιρείται της διαδικασίας εκτέλεσης του έργου μέσω ΣΔΙΤ, το τμήμα της Νότιας Κέρκυρας που υπήρχε ωστόσο στον αρχικό σχεδιασμό. Η αιτιολογία ως προς αυτό ήταν ότι το τμήμα της Νότιας Κέρκυρας, ως υποέργο του συνολικού έργου, ξεπερνούσε το ύψος του προϋπολογισμού και λήφθηκε η απόφαση χρηματοδότησης του μέσω ΕΣΠΑ.

Αντιλαμβάνεται βεβαίως κανείς ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις σχετικά με την εξαίρεση του τμήματος της Νότιας Κέρκυρας, όπως για παράδειγμα ποιο ήταν το εκτιμώμενο κόστος που κρίθηκε ως υπέρβαση του προϋπολογισμού, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ένταξη του έργου σε σχετική πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ και από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο συγκεκριμένα. Επιπλέον, για το τμήμα του έργου που θα προκηρυχθεί και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, βάσει του ισχύοντος πλαισίου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζεται η λειτουργία και συντήρηση του έργου από τον ιδιώτη συμπράττοντα, κάτι το οποίο παραμένει ασαφές για την περίπτωση της Νότιας Κέρκυρας.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να προβεί σε περαιτέρω ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή. Εάν για παράδειγμα η απόφαση ελήφθη κατόπιν αξιολόγησης των υφιστάμενων υποδομών υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής του Νότου και της επάρκειας των υδάτινων πόρων, να ενημερώσουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναβολών και πρόσθετων καθυστερήσεων, καθώς ήδη πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των παρατεταμένων διακοπών υδροδότησης, ενώ ο υπάρχων εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και ιδιαίτερα επιβαρυμένος.

Συνεπώς, εκφράζουμε φόβους ότι η Νότια Κέρκυρα μάλλον αυθαίρετα εξαιρέθηκε ή έπειτα από παραινέσεις που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη δεν ικανοποιεί τους πολίτες της Νότιας Κέρκυρας και η παράταξη μας δεσμεύεται να ερευνήσει το ζήτημα και να επανέλθουμε όταν θα έχουν προκύψει επαρκή στοιχεία. Η Νότια Κέρκυρα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα από την κεντρική κυβέρνηση και από κάθε θεσμικό όργανο, αντί να προβαίνουν ορισμένες πλευρές σε πρακτικές διάκρισης και αποκλεισμού, χωρίς αιτιολόγηση, δίχως λογική.»