Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατά του θεσμού του «προσωπικού ιατρού» οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί Κέρκυρας

Προσωπικός ιατρός
07 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:36

Ενημέρωση των πολιτών για τη θέση της Ενωσης Γενικών Oικογενειακών Iατρών Κέρκυρας, απέναντι στο νέο θεσμό του “Προσωπικού ιατρού”

Ενημέρωση των πολιτών για τη θέση μας απέναντι στο νέο θεσμό του “Προσωπικού ιατρού”
 
Πολλά ακούγονται από τα ΜΜΕ για το νέο θεσμό που προωθείται σε σχέση με την κάλυψη όλων των πολιτών από το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Η θέση του συλλόγου μας είναι προφανής. Είναι υποχρέωση κάθε ευνοούμενης πολιτείας να καλύπτει πρωτοβάθμια υγειονομικά τους πολίτες με έναν οικογενειακό ιατρό. Η γενική οικογενειακή ιατρική άλλωστε είναι φτιαγμένη για το σκοπό αυτό, με εκπαίδευση επί 5 χρόνια σε όλες τις  ειδικότητες και προσανατολισμένη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Είναι προφανές ότι η Ελληνική πολιτεία παρά τις προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές να εξασφαλίσει μέχρι και σήμερα μια καθολική κάλυψη των πολιτών από οικογενειακούς ιατρούς μέσω του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα ανά καιρούς να ζητάει συμβάσεις από ιδιώτες ιατρούς. Αυτή τη φορά με τον τίτλο του ‘προσωπικού’ ιατρού κάνει ακόμα μια προσπάθεια.

Παρά τους βαρύγδουπους τίτλους στα ΜΜΕ για τις μεγάλες αποζημιώσεις, η αλήθεια είναι ότι η προβλεπόμενη αποζημίωση για τους ιδιώτες ιατρούς που προβλέφθηκε, είναι μόλις στο 30% αυτής που δίνεται με το αντίστοιχο σύστημα στην Κύπρο, η οποία προ 3ετίας απέκτησε τον αντίστοιχο θεσμό (τον οποίο αντιγράφουμε). Είναι δε, πολλαπλά υποδεέστερη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Η νέα σύμβαση που μας προτάθηκε, θεσπίζει ένα ωράριο παροχής υπηρεσιών που ουσιαστικά μπλοκάρει πλήρως οποιαδήποτε άλλη λειτουργεία του ιατρείου (7ωρο καθημερινά), με αποτέλεσμα μετά το τέλος του ωραρίου της συμβάσεως ο ιατρός να πρέπει να ασχολείται με τηλεφωνήματα και διαδικαστικά θέματα που καθιστούν απαγορευτική την άσκηση οποιουδήποτε ιδιωτικού έργου, καθιστώντας το ιδιωτικό ιατρείο, ένα μικρό δημόσιο περιφερειακό  ιατρείο του ΕΟΠΥΥ.

Η αποζημίωση για τη λειτουργία αυτή παρότι αρχικά μικτά ακούγεται υψηλή, πρέπει να αναλογιστεί κανείς, ότι με δεδομένο ότι καθιστά το ιατρείο να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τους συμβεβλημένους ασθενείς, πρέπει να αποσβέσει τα όλα τα έξοδα λειτουργείας  του ιατρείου. Αυτό σημαίνει τα ενοίκια, την ασφάλιση του ιατρού, τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΚΟ) και τη γραμματειακή υποστήριξη που θα απασχολείται αποκλειστικά με τους  2000 ασθενείς.
Με λίγα λόγια καθιστά τον ιδιώτη ιατρό, όχι απλά συμβεβλημένο, αλλά έναν αποκλειστικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ, που έχει το όμως πάνω του, το ρίσκο μιας ιδιωτικής εργασίας. Τον οδηγεί να αμείβεται εν τέλει (αν υποθέσουμε ότι θα φτάσει τους 2000 ασθενείς που θα τον επιλέξουν) να έχει μια αντιμισθία  μικρότερη από τον συνάδελφο του στο ΕΣΥ, με μεγαλύτερο όμως πιθανά φόρτο εργασίας.

Το γεγονός τέλος της αναξιοπιστίας της πολιτείας, όπως εκφράστηκε στο παρελθόν με τη μονομερή αλλαγής της σύμβασης που έγινε στους μικροβιολόγους την καθιστά άλλωστε αφερέγγυα και για μια μελλοντική αλλαγή και τις παρούσας σύμβασης που προτείνεται για τον προσωπικό ιατρό προς το χειρότερο.
Να τονίσουμε εδώ ότι με 2000 ασθενείς (μοναδική χώρα στην Ευρώπη με τόσο ψηλό αριθμό) και με ραντεβού των 15λεπτών, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αδυναμία ποιοτικής παροχής έργου στους ασθενείς της λίστας μας, με αποτέλεσμα να πρέπει στη συνέχεια, οι ίδιοι να επισκέπτονται άλλο ιατρό για οξέα προβλήματα υγείας τους. Εδώ τίθεται λοιπόν και το ζήτημα: Nα υπηρετήσουμε σωστά το ρόλο μας ως ιατροί ή απλά να κάνουμε συνταγογράφηση σε ένα 15λεπτο;

Πέρα από την μικρή αποζημίωση που δίνει για τον όγκο των υπηρεσιών που ζητά να παρέχουμε, μας οδηγεί επιπλέον σε υποχρεώσεις, τις οποίες ως ιδιώτες αποφασίσαμε να μην δεχθούμε όταν μπήκαμε στον ιδιωτικό τομέα (με ότι και αν συνεπαγόταν αυτό, θετικό ή αρνητικό):

- Πιθανή υποχρέωση σε εφημέρευση στο ΕΣΥ.

- διαθεσιμότητα στους ασθενείς 24ωρες το 24ωρο όπως τώρα ακόμη και τηλεφωνικά, με την ίδια όμως αποζημίωση,

- επισκέψεις κατ’ οίκον χωρίς αποζημίωση

- Έλεγχος του ιατρικού μας έργου στο ιδιωτικό μας ιατρείο από υπεύθυνο του ασφαλιστικού φορέα ( ΕΟΠΥΥ)

Από την άλλη πλευρά, όλοι συζητάνε για τον εκβιασμό-ποινή, της αύξησης της συμμετοχής στη συνταγογράφηση, στον ασθενή, αν δεν εγγραφεί σε “προσωπικό ιατρό” . Να τονίσουμε προς όλους εδώ, ότι η πραγματική συμμετοχή των ασθενών τη στιγμή που μιλάμε, δεν είναι ποτέ το 25% που αναγράφεται στις συνταγές, αλλά με τις προσαυξήσεις (1ευρω στο φαρμακείο, διαφορά τιμής γενοσήμων κοκ) η συμμετοχή σήμερα φτάνει έως και το 70% της τιμής των φαρμάκων.

Η επιλογή του να έχεις λοιπόν τον ιατρό της επιλογής σου για (το πολύ) 1ή 2 ευρώ παραπάνω στη συμμετοχή φαρμακιών, ακόμα και αν τελικά εφαρμοστεί, νομίζουμε πως αξίζει τον κόπο. Άλλωστε ως οικογενειακοί ιατροί στην πράξη (και όχι στα λόγια) επί χρόνια έχουμε αναπτύξει με τους ασθενείς μας σχέσεις εμπιστοσύνης, που θα αντιμετωπίσουν και αυτή την ελάχιστη αυτή διαφορά αν τελικά εφαρμοστεί εκβιαστικά.

Θεωρούμε πως με τους υφιστάμενους, τουλάχιστον, όρους της υπάρχουσας σύμβασης θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Στα πλαίσια αυτά η συνέλευση των ιδιωτών γενικών/οικογενειακών ιατρών της Κέρκυρας αποφάσισε ομόφωνα να μην συμβληθεί στο καινούριο σύστημα, με τους συγκεκριμένους όρους.

- Ζητάμε πραγματική πρωτοβάθμια προς όφελος των ασθενών

- Ζητάμε πραγματική πρωτοβάθμια που δε θα γίνεται με μόνο κριτήριο τη μείωση του κόστους. Η εμπειρία του Clawback και του Rebate απέναντι στους συμβεβλημένους εργαστηριακούς ιατρούς, είναι άλλωστε δείγμα της αξιοπιστίας του κράτους και του τι έρχεται στο προσεχές μέλλον για όσους κάνουν το λάθος να συμβληθούν.
 
- Με δεδομένο ότι οι τάσεις δείχνουν πανελλαδικά ότι αρκετοί συμβεβλημένοι στο προηγούμενο καθεστώς, θα αποχωρήσουν και η ανάγκη καθολικής κάλυψης του πληθυσμού είναι δεδομένη, ζητάμε τη δυνατότητα εγγραφής πληθυσμού και σε ιδιώτες ιατρούς, ασχέτως της ύπαρξης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την παροχή από εμάς του ίδιου ποιοτικά έργου, στους ασθενείς που θα μας επιλέγουν
 

Για τη συνέλευση των ιδιωτών ιατρών της ένωσης Γενικών Oικογενειακών Iατρών Κέρκυρας.
    
Ο Πρόεδρος
Φοίβος Κακαβίτσας                                                                                                
Η Γραμματέας   
Ανθή Κούρκουλου