Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γερμανοί Πρόσκοποι επισκέφθηκαν τη Συναγωγή Κέρκυρας για να μην σβήσει η μνήμη

Ένωσης Γερμανών Προσκόπων
31 Αυγούστου 2022 / 17:41

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος, παραμένει ζωντανή στους νέους ανθρώπους στην Γερμανία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για άλλη μια χρονιά, την Τετάρτη 31/08, μέλη του Διαπολιτισμικού Δικτύου Νεολαίας της Ένωσης Γερμανών Προσκόπων (BDP) «Wilde Rose», επισκέφθηκαν την Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας.

Ομάδα του Δικτύου, αποτελούμενη από νεαρά άτομα, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νησί των Φαιάκων, πραγματοποιώντας επίσκεψη, με στόχο να ερευνήσει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στο νησί και του Ολοκαυτώματος των Κερκυραίων Εβραίων.
 

Κατά την συζήτηση που είχαμε με τα μέλη του Δικτύου, μας πληροφόρησαν πως η μνήμη του Ολοκαυτώματος, παραμένει ζωντανή στους νέους ανθρώπους στην Γερμανία. Μέσω της εκπαίδευσης οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται από μικρή ηλικία απέναντι στο ζήτημα των Ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά και των γενικότερων θεμάτων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του θεσμικού ρατσισμού που υιοθέτησε το ναζιστικό καθεστώς.

Αυτά τα νέα παιδιά ευελπιστούν να παίξουν το ρόλο πρεσβευτή για το λαό τους. Μελετούν το πιο μελανό κομμάτι της ιστορίας της χώρας τους, προκειμένου να μείνει ζωντανή η μνήμη.
 

“Δεν θέλουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, για αυτό οι μνήμες και τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να παραμείνουν ζωντανά στην γενιά μας” μας λέει μια από τις νεαρές κοπέλες της ομάδας.

Η συγκίνηση είναι εμφανής στα πρόσωπα τους καθώς διαβάζουν τα ονόματα των οικογενειών που δεν γύρισαν ποτέ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.



Η Σόφι Σολ , ο αδερφός της Χανςκαι ο Κρίστοφ Προμπστ , μέλη του Λευκού Ρόδου



Όπως μάθαμε, το όνομα της οργάνωσης, «Άγριο Ρόδο» είναι εμπνευσμένο από το όνομα μιας από τις λίγες οργανώσεις Γερμανών νεολαίων, που εναντιώθηκαν στο ναζιστικό καθεστώς και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Το Λευκό Ρόδο έδρασε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι το Φεβρουάριο του 1943. Στο διάστημα αυτό, τα μέλη της, που ήταν κυρίως φοιτητές, τύπωσαν σε χιλιάδες αντίτυπα έξι φυλλάδια, με τα οποία προσπάθησαν να αφυπνίσουν το γερμανικό λαό και να τον ξεσηκώσουν κατά του ναζιστικού καθεστώτος.

Το 1943 συνελήφθησαν όλα τα μέλη, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Η Σόφι Σολ (22 χρονών), ο αδερφός της Χανς (25 χρονών) και ο Κρίστοφ Προμπστ (24 χρονών). Ο Άλεξ Σμόρελ (26 χρονών) και ο καθηγητής Χούμπερ (50 χρονών) εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού στις 13 Ιουλίου του 1943 .