Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με το «κιάλι» αναζητά ναυαγοσώστες και ο δήμος Νότιας Κέρκυρας

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
30 Αυγούστου 2022 / 11:58

Με αφορμή τον πνιγμό ηλικιωμένης από την νότια Κέρκυρα ο δήμαρχος Κ. Λέσσης κλήθηκε από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας για το θέμα των ναυαγοσωστών

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Ναυαγοσώστες ψάχνει και ναυαγοσώστες δεν βρίσκει και ο δήμος Νότιας Κέρκυρας. Ο πνιγμός μάλιστα μιας 70χρονης γυναίκας στη Μπούκα της Λευκίμμης τη Δευτέρα έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, στους παράκτιους δήμους, η οποία ωστόσο «σκοντάφτει» στις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτεί ο νέος νόμος.
 
Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης με αφορμή τον πνιγμό ηλικιωμένης από την περιοχή κλήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας για το θέμα των ναυαγοσωστών.

Αν και ο Δήμος προχώρησε σε όλα τα προβλεπόμενα, δηλαδή την διακήρυξη δημόσιου διεθνή διαγωνισμού (π/υ 447.000 ευρώ) τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο αυτός απέβη άγονος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες που χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Λέσσης ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Το ίδιο θέμα αντιμετώπισε και πέρσι όπου παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και οι τρεις διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν ήταν άκαρποι.
 
Πρόκειται για ένα ζήτημα που συναντάται στην πλειοψηφία των παράκτιων δήμων της χώρας ( μεταξύ αυτών Δήμοι Β. Κέρκυρας και Κ. Κέρκυρας), καθότι οι αυστηρές προδιαγραφές που προβλέπει το Π.Δ 71/20 τόσο για τα προσόντα των ναυαγοσωστών όσο και για τον εξοπλισμό σε συνδυασμό με τη χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το  Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμος Νότιας Κέρκυρας 114.838 ευρώ) καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσληψη των συγκεκριμένων ατόμων.
 
Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου
 
Το θέμα έχει τεθεί υπόψιν του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από την ΚΕΔΕ, όπου κατατέθηκε αίτημα για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ενώ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Λέσσης μαζί του.
 
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από υποψηφίους. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο όπως έχει αλλάξει είναι πολύ ασφυκτικό και ζητάει πάρα πολλά, ενώ το προηγούμενο καθεστώς ήταν πιο ευέλικτο.  Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για το προσωπικό, τα μέτρα ασφαλείας, τις περιπολίες που πρέπει να γίνονται, τα οποία ανεβάζουν πολύ το κόστος. Όταν με το ποσό των 447.000 ευρώ δεν έρχεται κανένας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Λέσσης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα.
 
Προσόντα

Βάσει του Π.Δ 71/20 οι απόφοιτοι των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, επιτρέπεται να εργάζονται ως ναυαγοσώστες, εφόσον, προηγουμένως, εφοδιαστούν με άδεια ναυαγοσώστη από Λιμενική Αρχή. Η άδεια ναυαγοσώστη χορηγείται πέραν των τυπικών δικαιολογητικών (φωτοαντίγραφο ταυτότητας, πιστοποιητικά υγείας κ.α.) εφόσον κριθούν, ως επιτυχόντες, σε θεωρητικές (γραπτές) και πρακτικές εξετάσεις αλλά και αθλητικές δοκιμασίες.
 
Εξοπλισμός

Αναφορικά με τον εξοπλισμό θα πρέπει ο ανάδοχος του έργου να παρέχει τον προβλεπόμενο από την νομοθεσία εξοπλισμό (ναυαγοσωστικά σωσίβια, βατραχοπέδιλα, μάσκα βυθού, τηλεβόα, πτυσσόμενο φορείο, σανίδα ακινητοποίησης κ.α.) να διαθέσει και να  τοποθετήσει τα απαιτούμενα βάθρα (παρατηρητήρια) με ιστό σημαίας, να διαθέσει μηχανοκίνητα, επαγγελματικά μικρά σκάφη, επαγγελματικά ατομικά σκάφη - θαλάσσια μοτοποδήλατα, επαγγελματικά, μηχανοκίνητα, πνευστά, μικρά ταχύπλοα σκάφη.
 
Η κάλυψη ωστόσο όλων αυτών των προδιαγραφών βάζει «φρένο» στη ναυαγοσωστική κάλυψη των παράκτιων δήμων.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ