Τρίτη 23.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημήτρης Μπιάγκης για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα

Δημήτρης Μπιάγκης
11 Αυγούστου 2022 / 12:34

Που έσωσε το νησί μας από τους Αγαρηνούς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μήνυμα απέστειλε ο βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα και τη σημασία του για την Κέρκυρα αλλά και την Ελλάδα γενικότερα.

"Σαν σήμερα, το 1716, γράφεται στην Κέρκυρα, μια από τις σημαντικότερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στις 11 Αυγούστου η Κέρκυρα γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου μας, που με τη σωτήρια παρέμβασή του έσωσε το νησί μας από τους Αγαρηνούς. Η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις πανελλαδικά.
Η πολιορκία της Κέρκυρας του 1716, η ηρωική υπεράσπιση του νησιού μας από τις λιγοστές δυνάμεις και τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και η τελική επικράτηση των υπερασπιστών του νησιού μας στον αιματηρό και άνισο εκείνο αγώνα, αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας που δύσκολα συναντάς στις σελίδες της ιστορίας, και δυστυχώς, δεν το έχουμε αναδείξει ως κοινωνία όσο θα έπρεπε. Με πενιχρές έως ελάχιστες αναφορές στα σχολικά εγχειρίδια της χώρας, με τα ιστορικά μνημεία της πόλης να καταρρέουν και να μένουν αναξιοποίητα, χωρίς ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης πέραν της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος, χωρίς ιστορικές αναφορές που θα μπορούσαν να αποτελούν την προμετωπίδα μιας νέας αντίληψης, τόσο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και για το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας παρέχει, όχι μόνο ο φυσικός μας πλούτος, ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά και η ιστορική διαδρομή ετούτου του ευλογημένου τόπου στον χρόνο. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ιστορικές αναφορές, το λαμπρό μας παρελθόν για να οικοδομήσουμε επιτέλους ένα νέο μέλλον, πάνω σε νέες και στέρεες βάσεις, μπολιάζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ετούτης της γης που γέννησε ήρωες και στέκεται αγέρωχα στην πορεία του χρόνου.

Χρόνια πολλά σε όλους."