Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στο ΓΝΚ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
03 Αυγούστου 2022 / 13:19

Ζητούν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση στα Τμήματα και τις κλινικές του ιδρύματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την έμπρακτη στήριξη της δημόσιας υγείας για ένα δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο αντάξιο της Κέρκυρας στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό ζήτησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού Τομέα, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην είσοδο του ιδρύματος.
 
Το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρρευση του καρδιολόγου του ΓΝΚ μετά από εφημερία και διακομιδή στα Γιάννενα έφερε για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΚ σοβαρά προβλήματα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχει στον Ψυχιατρικό Τομέα σε ποσοστό 94%, ενώ η κάλυψη στο ΓΝΚ ανέρχεται μόλις στο 45% με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στελέχωσης των κλινικών κυρίως του Παθολογικού τομέα.

 

«Ζητάμε την στελέχωση του νοσοκομείου όλων των τμημάτων και των κλινικών με μόνιμο προσωπικό και την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (σεκιούριτι ,κ.α.), τη μονιμοποίηση των επικουρικών και του ΟΑΕΔ, αλλά και την άμεση επαναφορά όλου του υγειονομικού προσωπικού που είναι σε αναστολή, αφού τα πάντα λειτουργούν και όλοι νοσούν. Φτάνει  πια η τιμωρία όλου του υγειονομικού προσωπικού με τους μεν να είναι σε τιμωρητική εξαθλίωση και πείνα και τους δε να εργάζονται ακατάπαυστα χωρίς ρεπό ξεκούρασης και κανονικές άδειες», τόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέρκυρας του ΓΝΚ Ντίνα Ιωάννου.

78 μόνιμοι σε 149 οργανικές θέσεις

Σύμφωνα με την ΕΓΕΣΥΚ στο Νοσοκομείο Κέρκυρας υπηρετούν 78 μόνιμοι σε 149 οργανικές θέσεις, ποσοστό κάλυψης 52% με τους 6 υπό συνταξιοδότηση ή σε παράταση. Ζητούν τη δέσμευση για προκήρυξη 13 θέσεων να γίνει πράξη και παράλληλα να γίνει επαναπροκήρυξη σε δεύτερο χρόνο από την ΥΠΕ τον άγονων προκηρύξεων του παρελθόντος. Ειδικότερα απαιτούν στην προκήρυξη αυτή τα εξής: Στελέχωση των ΤΕΠ (3 μόνιμοι σε 10 οργανικές), στελέχωση της Παθολογικής (5 μόνιμοι ένας εκ των οποίων είναι αποσπασμένος στο ΤΕΠ σε 9 οργανικές), στελέχωση της Καρδιολογικής (4 μόνιμοι σε 7 οργανικές , και σε δεύτερο χρόνο συζήτηση για την αιμοδυναμική), στελέχωση του Νεφρολογικού (2 μόνιμοι σε 5 οργανικές), επαναλειτουργία της Νευρολογικής (1 μόνιμος σε 3 οργανικές, μη προκήρυξη της νευρολογικής θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι σκοπός είναι η σύμπτυξη τμημάτων), στελέχωση Ψυχιατρικής (4 μόνιμοι σε 17 οργανικές Ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι).
 
 
Στον Ψυχιατρικό τομέα
 
Εξάλλου, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝΚ αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 3 μόνιμοι ψυχίατροι και 1 επικουρικός καθώς και 1 παιδοψυχίατρος στον τομέα για να λειτουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας. Παράλληλα, από το 2019 και μέσα στην πανδημία έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 8.000 πολίτες ενώ πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύτηκαν.


«Η έλλειψη απαραίτητων ειδικοτήτων όπως οι εργοθεραπευτές που είναι ελάχιστοι ή οι κοινωνικοί λειτουργοί που πάρα το γράμμα του νόμου, απασχολούνται στο υπόλοιπο γενικό νοσοκομείο, στερούν από τους ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας πολύτιμες υπηρεσίες, και με την παράλληλη νοσηλευτική υποστελέχωση, οι εναπομείνασες δομές ψυχικής υγείας μετατρέπονται σε μικρά άσυλα, ενώ ταυτόχρονα απαραίτητες υπηρεσίες για την κοινότητα είτε δεν ξεκίνησε ποτέ η λειτουργία τους, όπως το Παιδοψυχιατρικό τμήμα, είτε λειτουργούν υποστελεχωμένα, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και ο Διάπλους. Εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό το κλείσιμο περαιτέρω δομών και υπηρεσιών λόγω των συνταξιοδοτήσεων, των μηδαμινών προσλήψεων και των αναστολών εργασίας», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝΚ.



Στήριξη
 
Την κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν γιατροί και εργαζόμενοι του ΓΝΚ και του Ψυχιατρικού Τομέα στήριξαν με την παρουσία τους ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, το ΜέΡΑ 25 Κέρκυρας και εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ