Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην μνήμη της Άριας Κομιανού – παρουσίαση βιβλίου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Αρια Κομιανού
27 Ιουλίου 2022 / 16:33
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, στις 20:30, στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση με έργα της Άριας Κομιανού από τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ημέρα μνήμης (3/8/2022) για τη μεγάλη κερκυραία δημιουργό Άρια Κομιανού, η οποία προσέφερε πολλά στον τόπο της, την Κέρκυρα, και το έργο της θα μας συντροφεύει, θα μας διδάσκει και θα μας καθοδηγεί.
Η Κερκυραία δημιουργός Άρια Κομιανού ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο της νεοελληνικής χαρακτικής, με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, δεκάδες διεθνείς  εκθέσεις και βραβεύσεις.

Όπως τόνισε η Ελβίρα Μεταλληνού, γραφίστρια και εκδότρια του βιβλίου, «έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο κοινό τα Ex-libris, της αξέχαστης καλλιτέχνιδας, ένα ιδιαίτερο είδος χαρακτικής, το οποίο ενδιαφέρει φιλότεχνους και βιβλιόφιλους. Η έκδοση του βιβλίου ήταν επιθυμία της καλλιτέχνιδος και συνεργασία με τις εκδόσεις image».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, στις 20:30, στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση με έργα της Άριας Κομιανού από τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Διάρκεια έκθεσης έως 12.8.22

Η χαρακτική της Άριας Κομιανού διακρίνεται για την εξπρεσιονιστική της διάθεση. Και για την εκφραστική της δύναμη. Και για την υποβολή του λιτού χρώματος. Και για την συνοπτική περιγραφή. Και για τη επικέντρωση στο ουσιαστικό. Και για το μνημειακό της χαρακτήρα. Αυτό που κατευθύνει το χέρι της Κομιανού για να χαράξει δεν είναι τυχαίες εμπνεύσεις της στιγμής. Είναι εσωτερικές δονήσεις που εξωτερικεύονται με απόλυτη σύμπτωση ιδέας και μορφής, μορφής και περιεχομένου. Γιατί μορφές χωρίς περιεχόμενο είναι κενό γράμμα. Και η δημιουργός έχει την ικανότητα να φτάνει σε αυτή τη σύμπτωση δίνοντας εκπληκτικής δύναμης δημιουργίες. Στις οποίες σύνθεση, χρώμα, σχέδιο, χώρος, φως και σκιά έχουν όλα το ρόλο που τους αναλογεί και που δίνει τελικά αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα. Ανέφερε επιγραμματικά ο ιστορικός τέχνης Θάνος Χρήστου.
Τα ex libris της Άριας Κομιανού είναι και εδώ όπως και σ’ όλο το εικαστικό-χαρακτικό της έργο συνομιλίες συγκινησιακές, υπερρεαλιστικές, υπερβατικές …
Ο φαντασιακός ορίζοντας της Άριας είναι εκείνος που επί εκατόν πενήντα φορές, αναπαρήγαγε έργα βινιέτες, μινιατούρες, διαφορετικής εικονογραφικής τακτικής, ανάλογα με το ζητούμενο. Δοκιμάζει το κάθε κλισέ στα λογίς ιδιαίτερα  χαρτιά αριθμώντας, τα ακριβή πρωτότυπα αυστηρά από το ένα έως το είκοσι. Μαύρο το αποτύπωμα κι εδώ, με αιμάτινες θαρραλέες λεπτομέρειες, όπου κρίνει. Ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα στο θρυλικό εργαστήριό της.

Σε αυτό το εργαστήριο πρωτοείδα αυτή την εργασία της στα ex libris, μικρά επιτύμβια, έτοιμα να πλαισιώσουν αυτάρεσκα, κολοφώνες βιβλίων, κειμένων καταχωρήσεις, ακόμα και συμβολαίων αυθεντικότητες. Αυτή, στην ίδια ιερατική στάση να χαράζει στο υλικό της, τον κάλυκα ενός λουλουδιού σε μεγέθη μαθηματικής αναλογίας για το επίγραμμα που θα ακολουθήσει. Ανακαλεί με αυτό τον τρόπο όλο το εύρος και την ευρηματικότητα της φαντασίας της και μ’ όλα τα οπλικά  της συστήματα και την Επτανησιακή, Κερκυραϊκή της καλλιέργεια, η τεχνική και η τέχνη ενώνονται και ισορροπούν εις διάσταση μία και αυθεντική. Θαυμάστε την αυθεντική της σαφήνεια σ αυτά τα αραβουργηματικά μεταμοντέρνα τεχνήματα… Εγώ βρήκα στη ζωή κάποιον δικό μου και συναντιέμαι. αναφέρει ο ποιητής Βασίλης Κουμής, στον πρόλογο του βιβλίου.

Λίγα λόγια για την Αρια Κομιανού

Η Άρια Κομιανού γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από το 1960 μέχρι το 1965, με δάσκαλο τον Κώστα Γραμματόπουλο. Έλαβε πτυχίο Χαρακτικής με επαίνους στην Ξυλογραφία, τη Λιθογραφία και τη Χαλκογραφία, δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών για την Τέχνη, καθώς και δίπλωμα ειδίκευσης στην Τέχνη του Βιβλίου και την Τυπογραφία. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είχε διδάξει χαρακτική και γραφικές τέχνες σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καθώς και σε σεμινάρια. Άρθρα της σχετικά με τη χαρακτική έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Στο σύνολο του έργου της περιλαμβάνονται χαρακτικά, πορτραίτα και ex-libris, ενώ έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έργα της έχουν περιληφθεί σε πλήθος εκδόσεων. Σημαντικό σταθμό της καλλιτεχνικής της δημιουργίας αποτέλεσε η εικονογράφηση του συλλεκτικού λευκώματος «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάττων σε 75 αντίτυπα, καθένα εκ των οποίων περιέχει 8 αυθεντικές ξυλογραφίες της.
Είχε πραγματοποιήσει περίπου 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είχε λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, ανάμεσά τους και σε πολλές διεθνείς, (Ιταλία, Γαλλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Ουκρανία, Βέλγιο κ.α.), στις οποίες μάλιστα επανειλημμένα είχε βραβευτεί. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα, σε Πινακοθήκες του εξωτερικού καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Συλλόγου Ελληνίδων Καλλιτεχνών καθώς και της Διεθνούς Ένωσης Χαρακτών Kiwa του Κyoto της Ιαπωνίας και του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Art Addiction της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Ταξίδεψε στο φως στις 31 Ιουλίου 2015. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, στο χωριό Σταυρός, στις 3 Αυγούστου 2015.



ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.