Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το χρώμα της νότιας» - Έκθεση υδατογραφίας στον Ανεμόμυλο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
25 Ιουλίου 2022 / 14:34

Η ατμοσφαιρική ζωγραφική του Δ. Αναλύτη αποκαλύπτεται

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόσφατα εγκαινιάσθηκε μια ακόμα έκθεση του γνωστού στην Κέρκυρα, ζωγράφου, Δημήτρη Αναλύτη. Στον μαγικό χώρο του Ανεμόμυλου, δίπλα στη θάλασσα αποτελεί σίγουρα μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους φιλότεχνους αλλά και αυτούς που θέλουν να μυηθούν στο κόσμο της Κερκυραϊκής ζωγραφικής.
 
 Αντίθετα με το ύφος που μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, ο Αναλύτης κάνει στροφή πλεύσης όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιεί αλλά και στην εικαστική του ματιά. Τα υδατοχρώματα αντικατέστησαν τα ακρυλικά και τα λάδια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπως μας εξομολογείται ο δημιουργός, στο προηγούμενο στάδιο της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας προσέγγιζε τα θέματα με μια εσωτερικότητα. Σύμβουλος ψυχικής υγείας στην «άλλη ζωή» του, ο Δημήτρης βλέπει κάθε μέρα πολλά. Ο κόσμος των συμβόλων και η αποτύπωση ψυχικών καταστάσεων ήταν κεντρικό ζήτημα της τέχνης του.


 Αστικά και κατά την ύπαιθρο τοπία του νησιού μας, μονοπωλούν την τρέχουσα έκθεση.

Ανήσυχο πνεύμα, ο καλλιτέχνης άλλαξε τρόπο και ματιά μετά το 2017. Κάποιες καταστάσεις στη ζωή του άλλαξαν επίσης. Σε αυτή τη νέα φάση, η έντονη ενδοσκόπηση έδωσε τη θέση της σε μια νέα οπτική, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και την ανάγκη να συλλάβει με τα χρώματα της τέχνης του, τις ατμόσφαιρες του μαγικού κόσμου που μας περιβάλει.
 

 Οι "ακουαρέλες" αντικατέστησαν τα ακρυλικά και τα λάδια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό

Αστικά και κατά την ύπαιθρο τοπία του νησιού μας, μονοπωλούν την τρέχουσα έκθεση αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φολκλόρ. Δεν έχουμε μια ακόμα περίπτωση ζωγράφου που ζωγραφίζει το Ποντικονήσι παρασυρμένος ίσως από μια «τουριστικοποίηση» της αισθητικής. Ο Αναλύτης αρέσκεται να συλλαμβάνει την υγρασία, τη ζέστη, τα αρώματα, όλα αυτά που εν τέλει αποτελούν τα συστατικά μιας ολοκληρωτικής Κερκυραϊκής εμπειρίας. Το βλέμμα του είναι στραμμένο στους μεγάλους υδατογράφους της Κέρκυρας, όπως τον Γιαλλινά.


Ανήσυχο πνεύμα, ο καλλιτέχνης άλλαξε τρόπο και ματιά μετά το 2017

 «Δεν είναι τυχαίο ότι το κύριο υλικό στην Κερκυραϊκή σχολή ζωγραφικής είναι οι ακουαρέλες. Όταν μιλάμε για Κερκυραίους ζωγράφους στο μυαλό μας έρχεται φυσικά η υδατογραφία. Υπάρχει λόγος για αυτό! Πως αλλιώς να αποτυπώσεις την ψευδαισθητική ποιότητα της υγρασίας;  Πώς να ζωγραφήσεις με υλικά λιγότερο ρευστά την κάψα των καντουνιών το κατακαλόκαιρο;»
 
Ο ζωγράφος μέσα από τη χρήση του χρώματος, επιχειρεί να συλλάβει την ατμόσφαιρα των σκηνών που ζωγραφίζει. Σκοπός είναι ο πίνακας να ευαισθητοποιήσει τις αντιληπτικές κεραίες  αυτού που τον παρατηρεί, να λειτουργήσει σαν καταλύτης μιας εμπειρίας που εμπλέκει αισθήσεις πέρα από την όραση.


 Το βλέμμα του  ζωγράφου είναι στραμμένο στους μεγάλους υδατογράφους της Κέρκυρας, όπως τον Γιαλλινά.

Το αν αυτό το καταφέρνει, είναι ζήτημα υποκειμενικής εμπειρίας αλλά ταυτόχρονα και ένα δέλεαρ για όσους σπεύσουν να δουν την Κέρκυρα μέσα από τα μάτια του Δημήτρη Αναλύτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Αυγούστου και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, από τις οκτώ και μίση το απόγευμα έως και τις έντεκα το βράδυ