Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την αυτονόμηση των Οργανισμών στους νεοσύστατους δήμους

ΠΕΔ-ΙΝ
15 Ιουλίου 2022 / 11:59

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, έπειτα από εισήγηση των Δημάρχων Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη και Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αυτονόμηση των οργανισμών σε κάθε δήμο με αποκορύφωμα εκείνο της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ διεκδικούν οι νεοσύστατοι δήμοι της Κέρκυρας.

Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, έπειτα από εισήγηση των Δημάρχων Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη και Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση.

Οι δήμαρχοι τόνισαν ότι ο εμπαιγμός στη σύσταση νομικών προσώπων στους νεοσύστατους δήμους συνεχίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με τραγικές επιπτώσεις από τη μη αυτονόμηση των οργανισμών με αποκορύφωμα εκείνο της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ στην Κέρκυρα.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε εκ νέου παρέμβαση στο ΥΠΕΣ, προκειμένου να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση νομικών προσώπων στους νεοσύστατους δήμους. Η διεκδίκηση αφορά στους Διαδημοτικούς Οργανισμούς Πολιτισμού, Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής και τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. Το συγκεκριμένο πάντως θέμα έχει έρθει προς συζήτηση σε συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ και άλλες φορές.

Κόστος μεταφοράς

Επιπλέον στη συνεδρίαση συζητήθηκε το διαλειτουργικό κόστος επιβάρυνσης σε Δήμους των Ιονίων Νήσων για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός της έδρας του νομού, έπειτα από εισήγηση του κ.Μαχειμάρη. Τονίστηκε ότι λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων επιβαρύνεται το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας και ζητήθηκε να ληφθεί μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο για την υποστήριξη των δήμων προκειμένου να καλύψουν κόστος αυτό.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ