Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Λίφτινγκ» σε 19 σχολεία της Κέρκυρας

Σχολικά κτίρια
12 Ιουλίου 2022 / 11:39

Μισό εκατομμύριο ευρώ σχεδόν για επισκευές, συντηρήσεις και ανακαινίσεις των διδακτηρίων από το Δήμο Κ.Κέρκυρας, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πυρετός» προετοιμασίας επικρατεί στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, ο οποίος προχωρά σε συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, ώστε τα διδακτήρια να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές τη νέα σχολική χρονιά. Επισκευές, συντηρήσεις και ανακαινίσεις σε 19 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, π/υ σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, ενώ ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη εργολαβία των 2.325.500 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών λυκείων και δυο δημοτικών.

Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος του κάθε σχολείου προς το δήμο, όπως αναφέρει στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος. Ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων προβλέπονται εργασίες που αφορούν μεταξύ άλλων σε επισκευές στους αύλειους χώρους, αντικαταστάσεις κουφωμάτων, ξύλινων εσωτερικών θυρών και κασών, επισκευές στεγών, αντικαταστάσεις λεκανών και πλακιδίων WC, καθαιρέσεις και συντηρήσεις επιχρισμάτων-χρωματισμοί, αποκατάσταση και κατασκευή περίφραξης, αντικαταστάσεις υδρορροών, ανακαίνιση τουαλετών, ασφαλτόστρωση αυλής, τοποθέτηση ηχομονωτικού υλικού στα ταβάνια, αντικατάσταση μπασκετών κ.α.

Στην πρωτοβάθμια

Ειδικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση σε κτίρια 10 δημοτικών σχολείων και τριών νηπιαγωγείων τόσο εντός της πόλης όσο και περιφερειακά, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
Συγκεκριμένα προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών στις παρακάτω σχολικές μονάδες: 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό-5ο Νηπιαγωγείο, 12ο Δημοτικό, 14ο Δημοτικό, Δημοτικό Σχολείο Μπενιτσών, Δημοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο Λακώνων, Δημοτικό Σχολείο σιναράδων, Δημοτικό Σχολείο-νηπιαγωγείο Κάτω Γαρούνα, Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας, Δημοτικό Σχολείο Λιαπάδων.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο και να συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε ώρες ωστόσο που δε θα βρίσκονται μαθητές στο χώρο. «Μέσα στον Αύγουστο οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει. Απαιτούν όμως χρόνο. Θα προσαρμοστεί όμως ο εργολάβος, ώστε να κάνει εργασίες σε περιόδους που οι μαθητές δεν θα είναι στο χώρο και δε θα δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου. Για παράδειγμα στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Γαρούνα τα κουφώματα (παράθυρα) θα μπορεί να τα βάλει σε ένα Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο κ.Καλόγερος.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά τα κτίρια σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι εργασίες θα εκτελεστούν στις παρακάτω 9 σχολικές μονάδες: 1ο και 5ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, 3ο-4ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Λιαπάδων, Σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ Μαντούκι, Σχολικό Συγκρότημα Κορακιάνας, Γυμνάσιο Καστελάνων Μέσης, Σχολικό συγκρότημα Γενικών Λυκείων.



Η εργολαβία συνολικού ύψους 289.221,68 ευρώ (με ΦΠΑ) έχει ξεκινήσει ήδη με τις επισκευές που εκτελούνται στο 1ο και 5ο Γυμνάσιο. Οι παρεμβάσεις κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικές για όλα τα σχολεία. Ειδικά πάντως στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ στο Μαντούκι που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν (επίστρωση αυλής με τσιμεντοειδές για την ασφάλεια των μαθητών, τμηματική καθαίρεση και συντήρηση επιχρισμάτων, ενίσχυση κολωνών με τσιμεντοειδή, τοπική επισκευή και μόνωση τμήματος στέγης, συνολικοί χρωματισμοί εξωτερικά) θα βελτιώσουν κατά πολύ την εικόνα του.

Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τον κ.Καλόγερο γίνονται σε 19 σχολεία από τα συνολικά 101. «Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται παρεμβάσεις με μια απευθείας ανάθεση ύψους 74.000 ευρώ στο 14ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών (αντικατάσταση όλης της στέγης) και παρεμβάσεις στον Ποταμό για την αποκατάσταση του προβλήματος με την αποχέτευση», επισήμανε ο ίδιος.

Τι έπεται

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ήδη προγραμματισμός για τη νέα περίοδο αναφορικά με τις ανάγκες των σχολείων α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδεσης, ύψους 450.000 ευρώ με βάση το μητρώο που έχει δημιουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία. «Επίσης έχουμε δεσμεύσει μια χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ για τα ΕΠΑΛ του Μαντουκιού, έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τεχνικό δελτίο και έγινε η αποδοχή χρηματοδότησης για το σχολικό κέντρο Κοντοκαλίου, ύψους 5 εκατ .ευρώ. Επίσης κατατέθηκε στο ίδιο πρόγραμμα και τεχνική περιγραφή για όλα τα σχολεία, για παρεμβάσεις ύψους 400.000 ευρώ», δήλωσε ο κ.Καλόγερος.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Όσον αφορά το έργο ενεργειακής αναβάθμισης στα 1ο, 2ο, 3ο Γενικό Λύκειο καθώς στο 6ο και 7ο Δημοτικό, οι εργασίες ξεκίνησαν από την επισκευή της στέγης του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου. Παράλληλα πραγματοποιούνται επισκευές στις όψεις, τοποθετήσεις θερμοπροσόψεων και αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων και λαμπτήρων. «Ξεκίνησε να εκτελείται η παρέμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση ύψους 2,5 εκατ ευρώ, έργο που υπογράφηκε από την δημοτική αρχή τον Μάρτιο του 2022.

Ήταν ένα έργο που είχε ξεκινήσει ως προγραμματισμό η προηγούμενη δημοτική αρχή και η σημερινή δημοτική αρχή πήρε αυτή τη χρηματοδότηση ολοκλήρωσε όλα τα προπαρασκευαστικά τεύχη και τα τεύχη δημοπράτησης, έτρεξε το διαγωνισμό και υπέγραψε τη σύμβαση», διευκρίνισε ο κ.Καλόγερος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ