Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βασίλης Καββαδίας: Ικανοποίηση για το πολυ-πολιτισμικό κέντρο στο Μαντούκι

Βασίλης Καββαδίας
08 Ιουλίου 2022 / 14:28

«Υλοποιείται η ανάπλαση των Παλαιών Σφαγείων, ένα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που εξασφάλισα ως Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Νικολούζου»

Μέσα στη θλίψη που μου έχει δημιουργήσει ο εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού, η είδηση που διάβασα στην ηλεκτρονική έκδοση της Ενημέρωσης, έκανε να χαμογελάσει το χείλι μου από χαρά και ευχαρίστηση.

Η είδηση δεν είναι άλλη από την εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης των παλαιών σφαγείων στο Μαντούκι και η μετατροπή τους σε πολυ-πολιτιστικό κέντρο. Σημειώνω ότι, από τα επτά ευρωπαϊκά προγράμματα που πήρα, όντας Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης επί Δημαρχίας κου Κώστα Νικολούζου αυτό ήταν το πιο αγαπημένο μου.
 
Γιατί; Πρώτον, γιατί το να πάρεις χρηματοδότηση από το Interreg για κτηριακές εγκαταστάσεις δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο και μάλιστα, χρηματοδότηση που υπερέβαινε το 1,1 εκατομμύριο, αν θυμάμαι καλά.

Δεύτερον, γιατί όπως γράφαμε και στην εισηγητική έκθεση “Η βασική επιδίωξη του έργου είναι ότι η δημιουργία ενός τέτοιου πολιτιστικού κέντρου θα αποτελούσε μια σημαντική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος όσον αφορά στην έλλειψη χώρων για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων  και τέλος θα συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση της περιοχής (Μαντούκι).

Ειρήσθω εν παρόδω, όταν σχεδιάζαμε το πολυ-πολιτιστικό κέντρο στα παλαιά σφαγεία, ο ΟΛΚΕ με πρόεδρο τον κο Σπύρο Στεφανίδη σχεδίαζε τη δημιουργία, σχεδόν απέναντι, του Μουσείου Ναυτοσύνης και είχαμε ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι δημιουργείται ένα πολιτιστικό δίπολο στην έξοδο των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών του νησιού μας.
 
Προς αποκατάσταση της αλήθειας όμως, πρέπει να αναφερθεί ότι, η χρηματοδότηση δεν “είχε εξασφαλισθεί από το 2017”. Τότε το έργο ήταν επιλαχόν. 

Η οριστική ένταξη έγινε στις 28/9/2018, την 1/4/2019 έγινε η εναρκτήρια συνάντηση στο Putigniano, όπου ξεκίνησε πάλι η συζήτηση μεταξύ των εταίρων για αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Τέλος, στις  9/6/2019, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενεκρίθη η αποδοχή της χρηματοδότησης. Η εξέλιξη μετά από αυτό δεν μου είναι γνωστή, γιατί απλά άλλαξε η Δημοτική Αρχή.
 
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όσο και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, που τόσο πολύ με βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου και να ευχηθώ στη Δημοτική Αρχή καλή επιτυχία στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.
 
Τέλος, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την αυτοδιοικητική συνάδελφο κα Παναγιώτα Τζάνε που επιμένω να ονομάζω το έργο πολυ-πολιτιστικό κέντρο και όχι open mall. Ταυτόχρονα όμως θέλω  να εκφράσω και την πικρία μου διότι, στο πλαίσιο της πολιτικής ηθικής, θα έπρεπε να αναφέρεται  (από την  κα Τζάνε) ότι είναι ένα έργο που συλλάβαμε, μελετήσαμε, προτείναμε, αποφασίσαμε, εντάξαμε και χρηματοδοτήσαμε εμείς σαν δημοτική αρχή.

Ελπίζω σύντομα να αισθανθώ την ίδια χαρά και ευτυχία (χωρίς κορωνοϊό αυτή τη φορά) όταν θα ανακοινωθούν έργα υλοποίησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) η οποία εγκρίθηκε από την ΠΙΝ την 1/6/2018 με “Προϋπολογισμό Συνολικής ∆ημόσιας ∆απάνης 71.100.000,00 €, εκ των οποίων τα 27.700.000,00 € αναμένεται να προέλθουν από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020”, όπως αναφέρει η απόφαση έγκρισης.
 
Με εκτίμηση
 
Βασίλης Καββαδίας
πρ. Αντιδήμαρχος του (ενιαίου) Δήμου Κέρκυρας