Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνέδριο Changing Cities - Οι ιστορικές πόλεις «αιμορραγούν»

Changing Cities
22 Ιουνίου 2022 / 16:13

Εκπρόσωποι του Ντουμπρόβνικ, της Βενετίας, της Πάφου και της Κέρκυρας για την κρισιμότητα της διατήρησης της κατοικίας στα Ιστορικά Αστικά Κέντρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα τετ-α-τετ πόλεων στο σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου, με κοινά χαρακτηριστικά, ιστορία και οικονομία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Changing Cities που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ιόνιο.

Στο στρογγυλό τραπέζι "Η Σπουδαιότητα της Κατοικίας στα Ιστορικά Αστικά Κέντρα στη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς", που οργάνωσε το Δίκτυο Μεσογειακών Ιστορικών Πόλεων, στο οποίο συμμετείχε και ο κερκυραϊκός σύλλογος Σαν Τζιάκομο, οι ομιλητές είχαν τόσα κοινά σημεία που θα' λεγε κάποιος ότι μιλούν για την ίδια πόλη.

Τα ιστορικά κέντρα, η τουριστική εκμετάλλευση και η απειλή "έξωσης" των κατοίκων από την ανεξέλεγκτη οικονομική δραστηριότητα ήταν σημεία -κλειδιά στους προβληματισμούς των συμμετεχόντων. Επί τάπητος τέθηκαν όσα συζητούν οι συλλογικότητες καθημερινά και απαιτούν λύσεις, ως επί το πλείστον "σολομώντειες" - σοφές, δίκαιες, ενδεχομένως σκληρές. 

Υπό διωγμό

Επίμαχο ζήτημα, οι ενέργειες ή οι αδράνειες της τοπικής διοίκησης. Σημαντική παράμετρος για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ότι τα κοινά αυτά προβλήματα σε κάθε μια από τις πόλεις βρίσκονται σε διαφορετική φάση ωριμότητας. Ενδεικτικά, όσο και εντυπωσιακά είναι τα νούμερα της "πολύπαθης" Βενετίας: Το 1972 είχε 106.000 μονίμους κατοίκους, σήμερα μόνον 50.000!

Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ κοινωνικών συλλογικοτήτων και όχι κυβερνώντων, "φώτισε" τα προβλήματα του υπερτουρισμού, της φέρουσας ικανότητας, των χρήσεων της πόλης, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής.  

Ομιλητές ήταν η Petra Marcinko από το Ντουμπρόβνικ, ο Γιάννης Κουτσολάμπρος από την Πάφο, ο Marco Gasparinetti από την Βενετία και ο Νίκος Τρίαντος από την Κέρκυρα.

Από την συντονίστρια και μέλος του Συλλόγου San Giacomo, Λίνα Ρούσσου τέθηκαν 5 ερωτήματα στα οποία απάντησαν εκ περιτροπής οι εκπρόσωποι των ιστορικών πόλεων.

Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

- Η άναγκη να ληφθούν μέτρα διατήρησης και αύξησης της κατοικίας των μόνιμων κατοίκων των κέντρων των πόλεων.

- Πρέπει να τεθούν κανόνες, εφόσον δεν υπάρχουν ήδη, ενώ θεωρείται ουσιαστικής σημασίας ένας μηχανισμός ελέγχου και παρακολούθησης για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των ιστορικών κέντρων.

- Είναι πρωτεύουσας σημασίας η ισορροπία ανάμεσα στις παραδοσιακές χρήσεις των ιστορικών κέντρων και τις ανάγκες τουριστικής ή άλλης αστικής ανάπτυξης. Θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην πόλη, με κριτήρια και παράγοντες ώστε να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία.

- Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι έχουμε: αριθμοί, στοιχεία, καταγραφές χρήσεων, χρηστών, κτιρίων, κατοικιών, τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικών ροών, έτσι ώστε να μπορούμε να μετράμε και να αξιολογούμε τάσεις και να λαμβάνουμε μέτρα, όποτε θεωρείται αναγκαίο να παρέμβουμε.

- Eίναι σημαντικό να οριστεί η φέρουσα ικανότητα κάθε ιστορικού κέντρου.

- Η συμμετοχική διακυβέρνηση είναι σημαντική με δομές διακυβέρνησης που διασφαλίζουν τον ενεργό ρόλο των κοινωνίας των πολιτών.

- Η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας.

- Η κλιματική αλλαγή και οι αρνητικές της επιπτώσεις στα ιστορικά μας κέντρα είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Ευχαριστίες του Συλλόγου San Giacomo

Το Δ.Σ. του Συλλόγου San Giacomo εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιο Ευσταθίου, ο οποίος στέκεται διαχρονικά και ακούραστα  υποστηρικτής των δράσεων του Συλλόγου, στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Changing Cities» Καθηγήτρια Άσπα Γοσποδίνη, σε όλους όσοι συμμετείχαν με ενδιαφέρον στο Στρογγυλό Τραπέζι, σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο για το υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στα εστιατόρια Salto/Saltino και Pomo d’ Oro, στην Cava Θύμης και στο Κοι.ΣΠΕ Νέοι Ορίζοντες, που φρόντισαν για το εκλεκτό μπουφέ που ακολούθησε, στο οποίο συνεχίστηκε η παραγωγική συζήτηση των συμμετεχόντων.
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ