Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο για το Μουσείο Τυπογραφίας

Μουσείο Τυπογραφίας
21 Ιουνίου 2022 / 14:10

Μετά από αψιμαχίες η συζήτηση αναβλήθηκε και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης προκειμένου να έχει λόγο και η τοπική κοινωνία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας αναφορικά με το αίτημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου για την ίδρυση Μουσείου Τυπογραφίας στο νέο φρούριο.

Μετά από δυο ώρες συζήτησης σε κλίμα έντασης και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιδρούν σθεναρά, η συζήτηση τελικά αναβλήθηκε και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου, προκειμένου να λάβει θέση και η τοπική κοινωνία, οι φορείς και Σύλλογοι.

Κατά την εισήγησή της η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση master plan για την πλήρη ανακατασκευή και αναστήλωση του παλαιού και του νέου φρουρίου της Κέρκυρας και ότι με την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών το Δημοτικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει για την χρήση και τη λειτουργία τους.

Το λάθος

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόνισαν σε κάθε τόνο ότι πρέπει να διορθωθεί το λάθος που έγινε το 2017, όπου η διαχείριση του νέου Φρουρίου παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ μέχρι τότε η κατοχή και η χρήση του ανήκε στο δήμο. Όπως τόνισε πάντως η κ.Υδραίου, η γνωμοδότηση που θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας θα είναι αποφασιστική, προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση του Χρύσανθου Σαρλή, που επισήμανε σε υψηλούς τόνους ότι «η γνωμοδότηση είναι μια αστειότητα που έγινε και στο παρελθόν» και ότι θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση.

Παράλληλα ζήτησε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μόνο μεταξύ του δήμου Κ.Κέρκυρας και του Υπουργείου Πολιτισμού, αποκλείοντας το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς από αυτήν, για την εκχώρηση χρήσης του νέου φρουρίου, πρόταση που βρήκε τη σύμφωνη γνώμη δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών του Γ. Καλούδη, του Χρ. Μπούκα, του Γ. Βλάχου και του Γ. Τρεπεκλή.

«Γιατί θέλουν να αποχωρήσουμε; Ένα λάθος που έγινε το 2017 δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε την διαχρονική ιστορία των προηγούμενων δημοτικών αρχών που όλοι δαπάνησαν χρήματα. Όλες αυτές τις δαπάνες με τα φτωχά εισοδήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πόρους θα τα πετάξουμε στα σκουπίδια; Γιατί θέλει η τράπεζα να πάρει το δικό μας κομμάτι; Την προβολή της Κέρκυρας θα την αξιοποιήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς;», επισήμανε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ.Τρεπεκλής προσθέτοντας ότι μπορεί να αξιοποιήσει άλλο χώρο δικό της μέσα στην πόλη για την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας.

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Σημειώνεται ότι η συζήτηση έγινε παρουσία εκπροσώπων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, στους οποίους ωστόσο δεν δόθηκε ο λόγος για να τοποθετηθούν. Τελικά την αναβολή της συζήτησης πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ συμφώνησε και η δημοτική αρχή, με το θέμα να παραπέμπεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης, προκειμένου να έχει λόγο και η τοπική κοινωνία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ