Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή η απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων (video)

Απορρίμματα
15 Ιουνίου 2022 / 15:46

Γ. Κρεμλής: Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στην Κέρκυρα, καθώς ο πήχης της κυκλικής οικονομίας έχει μπει ψηλά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, οικιακοί κομποστοποιητές, αξιοποίηση βιοαποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, μικρά πράσινα σημεία, κινητά σημεία, υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων μπορούν να αποτελέσουν τα χρήσιμα «όπλα» που χρειάζεται η Κέρκυρα για να λύσει μια και καλή το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.



Με φόντο την επικείμενη δημοπράτηση του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας, την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού με πολύ υψηλό κόστος, τα ποσοστά ανακύκλωσης να βρίσκονται στο ναδίρ και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι να μην έχει λάβει ακόμη την αδειοδότηση, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και διακεκριμένοι ομιλητές από 100 χώρες από την Ευρώπη κι άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σκοπός του είναι να εστιάσει στα θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών ως ένα μεγάλο θέμα της χώρας μας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.



Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Μιλώντας στην «Ε» ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, τονίζοντας ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, καθώς ο πήχης της κυκλικής οικονομίας έχει μπει ψηλά, ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα πρώτα θετικά βήματα έχουν γίνει στην Κέρκυρα.

Όπως μάλιστα, τόνισε οι πόροι που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης αλλά και από την νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 μπορούν να αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση έργων στην περιοχή, με στόχο την υιοθέτηση ενός προφίλ κυκλικής οικονομίας αλλά και τη μείωση του ενεργειακού, κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τουριστικές δραστηριότητες.

«Η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός είχε προβλήματα στο παρελθόν με την διαχείριση των αποβλήτων. Με την νέα περιφερειακή αρχή αλλά και τις δημοτικές αρχές κινείται στην τροχιά της κυκλικής οικονομίας με μια ορθολογική διάθεση και διαχείριση των αποβλήτων. Είναι γεγονός ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Στη διαχείριση αποβλήτων ισχύει η αρχή της εγγύτητας. Τα απόβλητα τα διαχειρίζεται κανείς εκεί που παράγονται και δεν ταξιδεύουν. ‘Ήταν λύση ανάγκης αυτή για να μην είναι το νησί στην κατάσταση που ήταν. Πρέπει ωστόσο να προωθηθούν συστήματα διαλογής στην πηγή, να γίνουν στα ξενοδοχεία σχέδια και να αναληφθούν πρωτοβουλίες με κίνητρα που θα δοθούν και από το Δήμο, ώστε τα ξενοδοχεία να συλλέγουν τα βιοαπόβλητά τους, τα σούπερ μάρκετ να συλλέγουν τα ληγμένα που αποτελούν ξεχωριστό ρεύμα, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου στρατηγικής για την κυκλική οικονομία, να προχωρήσει η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων είτε ως ζωοτροφές είτε ως κομπόστ πολύ καλής ποιότητας είτε για την παραγωγή βιοκαυσίμου και βιοαερίου», τόνισε ο ίδιος.

Ειδική συνεδρία

Οι πρωτοπόρες πάντως τεχνικές και πρακτικές που θα συζητηθούν στο Συνέδριο δεν θα μείνουν μόνο στη θεωρία. Όπως δήλωσε στην «Ε» η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, θα υιοθετηθούν από τη δημοτική αρχή ανάλογα βέβαια και με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, καθώς είμαστε νησί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντια όλες.



Μάλιστα στο Συνέδριο προβλέπεται η οργάνωση ειδικής συνεδρίας αποκλειστικά για εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στον ρόλο τους ως ορίζεται πλέον από την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει των όσων θα ανακοινωθούν ο δήμος θα χαράξει την πολιτική του. «Το Συνέδριο σηματοδοτεί για εμάς και συμβολίζει πάρα πολλά. Πρώτα από όλα από ένα κακό παράδειγμα που υπήρξε η Κέρκυρα στην διαχείριση των απορριμμάτων και στην αποκομιδή είναι πλέον ένα καλό παράδειγμα και συνεχίζουμε να δίνουμε καλά δείγματα γραφής. Ακολουθούμε καλές πρακτικές, έχουμε τακτοποιήσει και «νοικοκυρέψει» την αποκομιδή, περιμένουμε τον καινούριο στόλο απορριμμάτων με 17 οχήματα, έχουμε κατασκευάσει το δικό μας ΣΜΑ, ώστε να μην ρυπαίνουμε πλέον το Τεμπλόνι, ούτε καμία άλλη περιοχή, προχωράμε στον νέο Φορέα και με την δημοπράτηση του εργοστασίου, ευχόμαστε να ευοδωθεί αυτή τη φορά και ακολουθούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες για ανακύκλωση για εξοπλισμό για καφέ, κίτρινο κάδο και κυρίως για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών και των μικρών παιδιών, των νέων ανθρώπων στα σχολεία με τον μαραθώνιο ανακύκλωσης που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και έχουμε θεαματικά αποτελέσματα», επισήμανε η κ.Υδραίου.




Χαιρετισμοί

Το Συνέδριο που ολοκληρώνεται, την Παρασκευή, διοργανώνεται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν η Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου CORFU 2022, καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Μαρία Λοϊζίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε Θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Κρεμλής, ενώ διαδικτυακά ο  Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (πρώην Δήμαρχο Μελισσίων), ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας ΄Ερευνας & Τεχνολογίας, Γεν Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο  Κωσταντίνος Αραβώσης, Γεν Γραμματέας Δασών, ο Mr Arnas Milukas, Ανώτατο Στέλεχος της ΕΕ Γενική Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας, o Γεώργιος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), ο Αντρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ και ο Γ. Καπετζώνης, Πρόεδρος Δικτύου ΦΟΣΔΑ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ