Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Natura Ν. Κέρκυρας: Παραλίες προσβάσιμες σε όλους

Νότια Κέρκυρα
14 Ιουνίου 2022 / 13:05

Η απομάκρυνση της τροχήλατης καντίνας ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι αντιδράσεις των κατοίκων για την τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της παραλίας, οδήγησαν στην ανάκληση της απόφασης από τον Δήμο, επισημαίνει ο Λεωνίδας Παγκράτης, πρόεδρος του Συλλόγου Natura Νότιας Κέρκυρας.

Η εξέλιξη αυτή περιγράφεται ως η πρώτη επιτυχία του αγώνα της κίνησης πολιτών των Αργυράδων, ενώ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει συγκέντρωση υπογραφών κατά της τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων.

Αναλυτικά, ο Λεωνίδας Παγκράτης αναφέρει:
Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας με μια λάθος απόφασή του προχώρησε στη μίσθωση τμήματος της πανέμορφης και απόκρημνης παραλίας του Άη Γιώργη, στη θέση "Μελίσσι", και τοποθετήθηκε εκεί τροχήλατη(!) καντίνα στις 4 Ιουνίου, αλλοιώνοντας έτσι τα χαρακτηριστικά της παραλίας, η οποία είναι ένα ήσυχο μέρος, που συνήθως την απολαμβάνουν οικογένειες και επισκέπτες που επιζητούν ήρεμες διακοπές για χαλάρωση.



Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδράσαμε έγκαιρα και έντονα διεκδικώντας το αυτονόητο. Δηλαδή να διατηρηθεί η παρθένα εικόνα του τοπίου, αφού αυτό επιθυμούσε η πλειονότητα της κοινωνίας. Ο Δήμος κάτω από την πίεση των πολιτών προχώρησε προφανώς σε ανάκληση λόγω των παραβιάσεων των όρων της, όπως αναδείχθηκαν μέσα από τις καταγγελίες μας, μιας και η καντίνα απομακρύνθηκε μετά από λίγες μέρες.

Αυτή η επιτυχία μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να ενεργούν οι τοπικές κοινωνίες, όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους. Ας παραδειγματισθούν από αυτό και οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων του Δήμου μας, όπου στις παραλίες τους υπάρχει έντονη παραβατικότητα με την ανοχή και των Αρχών. Άλλοι συμφωνούν, δυσφορώντας στη κριτική που ασκούμε, κι άλλοι αδιαφορούν στον τρόπο χρήσης των παραλιών τους, ο οποίος δεν σέβεται το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα των προστατευόμενων περιοχών στο όνομα της "ανάπυξης".

Εκμετάλλευση αυτών των παραλιών μ’ αυτόν τον τρόπο, που φθάνει στα όρια της υπερβολής, θα οδηγήσει με σιγουριά στην αδυναμία των μόνιμων κατοίκων και στις οικογένειές τους να τις προσεγγίζουν στο μέλλον. Και εν πάσει περιπτώσει, επειδή υπάρχει και αντίλογος, αν θέλει το κράτος και κάποιοι επιχειρηματίες να κερδίζουν από την ενοικίαση των ακτών μας, για κάτι που εγώ προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος, ας γίνεται. Μήπως όμως πρέπει να σέβονται και τους νόμους που η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει;

Αντίθετα οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων του Ά Γιώργη βλέποντας μπροστά , διαφώνησαν με την απόφαση του Δήμου ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή των υπολοίπων κατοίκων γιατί θέλουν, και σωστά κατά τη γνώμη μου, η παραλία τους να συνεχίσει να απευθύνεται σε πελάτες άλλης ποιότητας, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία του αγώνα της κίνησης πολιτών των Αργυράδων. Ο αγώνας συνεχίζεται με το μάζεμα υπογραφών για να πούμε άλλο ένα ΟΧΙ, αυτή τη φορά στη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στη παραλία μας που προσπαθεί να μας επιβάλλει ο Δήμαρχος παρά την εκφρασμένη αντίθετη άποψή μας που του κοινοποιήσαμε στις 25 Μαΐου σε συνάντησή μας. Ξαπλώστρες ήδη υπάρχουν αρκετές από τις όμορες επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί κάνοντας χρήση του Ν.2971/2001 τον οποίο πρέπει και να τηρούν. Η υπόλοιπη παραλία θέλουμε να είναι ελεύθερη και προσβάσιμη σε όλους. Στους κατοίκους των Αργυράδων, στους επισκέπτες μας και στις χελώνες caretta caretta που κάθε χρόνο μας επισκέπτονται για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Ας την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

Λεωνίδας Παγκράτης Πρόεδρος Συλλόγου Natura Νότιας Κέρκυρας, Κάτοικος Άη Γιώργη