Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νησί Γκερέκου - Κοντόκαλι: Τα κολωνάκια φεύγουν, έρχεται μεταλλικό στηθαίο

Σωτηριώτισσα
14 Ιουνίου 2022 / 12:16

Με έγγραφο προς την ΠΙΝ το Τμήμα Τροχαίας Κέρκυρας επισημαίνει την ανάγκη τοποθέτησης διαχωριστικού των δυο λωρίδων κυκλοφορίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τοποθέτηση διαχωριστικού στηθαίου στη Σωτηριώτισσα, στο ύψος της διασταύρωσης με το δρόμο προς το Νησί Γκερέκου, προχωράει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως τη μόνη ενδεδειγμένη πλέον λύση για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων στο σημείο και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Η πρακτική αυτή μάλιστα έχει δείξει ότι όπου υπάρχει διαχωριστικό στηθαίο μηδενίζει σχεδόν τις θανατηφόρες συγκρούσεις.

Το μεταλλικό στηθαίο τύπου H2W1, θα τοποθετηθεί στο τμήμα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα εύκαμπτα κολωνάκια, τα οποία τοποθετήθηκαν κατά μήκος, από το σημείο που τελειώνει η νησίδα έξω από την Παραμυθούπολη μέχρι το επόμενο σημείο που αρχίζει το στηθαίο  στην Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας, λίγο πριν την στροφή της Σωτηριώτισσας.

Σχετικό μάλιστα αίτημα κατέθεσε στις 17 Μαΐου 2022, το Τμήμα Τροχαίας Κέρκυρας για την ανάγκη τοποθέτησης διαχωριστικού των δυο λωρίδων κυκλοφορίας στο επίμαχο σημείο.



Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, το στηθαίο έχει ήδη παραγγελθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κέρκυρας και δόθηκε εντολή τοποθέτησής του στον εργολάβο, όταν το παραλάβει η Υπηρεσία. «Έχουμε συνεχώς τροχαία ατυχήματα στο σημείο και γίνονται διαρκώς παραβιάσεις από οδηγούς που διασχίζουν κάθετα το δρόμο. Δεν υπάρχει καμία συμμόρφωση», ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης.

Παραβιάσεις

Τα εύκαμπτα κολωνάκια τοποθετήθηκαν τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να ενισχυθεί η οριζόντια σήμανση (διπλή διαχωριστική γραμμή), η οποία παραβιάζονταν συστηματικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, ενώ είχαν καταγραφεί πολλά ατυχήματα, λόγω παραβίασης της διπλής διαχωριστικής γραμμής. Ωστόσο αρκετοί οδηγοί δεν φαίνεται να είχαν συμμορφωθεί με το μέτρο. Αντιθέτως το παραβίαζαν με αναστροφή, διακινδυνεύοντας όμως τη σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να μην χρειαστεί να οδηγήσουν μέχρι τον κόμβο στο Κοντόκαλι, για να αποφύγουν τον κύκλο.

Όσο για τα κολωνάκια, από τις πρώτες ημέρες τοποθέτησής τους είχαν παρουσιαστεί φθορές και καταστροφές, ενώ και σήμερα αν περάσει κανείς από το σημείο μπορεί να διαπιστώσει ότι σε ορισμένα τμήματα έχουν αφαιρεθεί.

Σύμφωνα πάντως με τον κ.Ορφανουδάκη, το σταθερό κιγκλίδωμα θα τοποθετηθεί, μέχρι να κατασκευαστεί ο κυκλικός κόμβος στη Σωτηριώτισσα, μεταξύ της δευτερευούσας εθνικής οδού Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας και της δημοτικής οδού Κοντοκαλίου, περίπου στο 6ο χλμ. Ε.Ο. Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας κόμβος.

Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης και περιλαμβάνει επίσης και την κατασκευή κυκλικών κόμβων στα Τρία Γεφύρια και στην Εκάτη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ