Απονομή βραβείων και επαίνων του 7ου μαθητικού διαγωνισμού «Αλίκης Παδοβά»

Απονομή βραβείων και επαίνων του 7ου μαθητικού διαγωνισμού «Αλίκης Παδοβά»

φώτο αρχείου - Αλίκη Παδοβά

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά το φωνητικό σύνολο του Λυκείου και ένα σύνολο βιολιών του Μουσικού Σχολείου Κερκύρας

06
Ιουνίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με την απονομή των βραβείων και επαίνων του 7ου Μαθητικού Διαγωνισμού, αφιερωμένου στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδος Αλίκης Παδοβά,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, και ώρα 20:00. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά:

το φωνητικό σύνολο του Λυκείου και ένα σύνολο βιολιών του Μουσικού Σχολείου Κερκύρας.

Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 07 Απριλίου 2022  συμμετείχαν συνολικά εβδομήντα πέντε (75) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:

1ο βραβείο: Ρέβης Γεώργιος του Νικολάου και της Ιωάννας, 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
2ο βραβείο: Μπουκουβάλα Ιωάννα του Παύλου και της Κυριακής, 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
3ο βραβείο: Βάρελη Ελισάβετ του Κων/νου και της Ειρήνης 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας

Τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών θα απονεμηθεί στο 2ο  Γενικό Λύκειο Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας και διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.

Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, προέκρινε το ακόλουθο θέμα: «Με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, αφού έχετε ήδη  αναζητήσει στοιχεία – γνωστικό υλικό, να συνθέσετε μια εισήγησή σας για τη συμμετοχή των Επτανησίων  στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και στρατιωτικό  πεδίο».

Έτσι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, πάνω από διακόσιοι (200) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, καθώς και την επετειακή έκθεση εγγράφων για την Επανάσταση του 1821. Με ζωηρό ενδιαφέρον κράτησαν σημειώσεις και στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, τόσο για το θέμα του Διαγωνισμού όσο και για την ίδια την Εταιρία.

Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέλλεξαν εκπαιδευτικό υλικό, συνέταξαν τα δοκίμιά τους στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους.
Εκτός από τους τρεις πρωτεύσαντες, που θα λάβουν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο, όλοι οι μαθητές θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Αλίκη Παδοβά

H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα.

Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποίαν επισκεπτόταν τακτικά. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού. Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, που προσπαθεί -με όσα μέσα διαθέτει- να διασώσει και να προβάλει τον επτανησιακό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η Αναγνωστική Εταιρία, έχοντας ως μέλημα να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. (28-4-2014 αριθ.πρωτ.64779/Γ2) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτή νοείται στις μέρες μας (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).

Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός «Αλίκης Παδοβά» στοχεύει να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας.