Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ορατός ο κίνδυνος να «βαλτώσει» το έργο της Γαρίτσας

Γαρίτσα
05 Ιουνίου 2022 / 20:09

Πιέζει ο χρόνος για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου - Η εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων που ήταν το μεγάλο «αγκάθι» για την εκτέλεση του έργου λήγει στις 20 Ιουνίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο βρίσκεται η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον προσωρινό μειοδότη για το έργο αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας, από το εργοστάσιο του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο χρόνος πιέζει για να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες που θα αποκαταστήσουν την επίμαχη ζώνη, καθώς στις 20 Ιουνίου λήγει η εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων που αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο που αναμένει μια ολόκληρη κοινωνία.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν δοθεί το «πράσινο» φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων, εξάμηνης διάρκειας, θα χαθεί και τότε το έργο θα πρέπει να εκτελεστεί με την προηγούμενη χρονοβόρα διαδικασία. Ήτοι να περάσει προς έγκριση από τα 13 συναρμόδια Υπουργεία.

«Αν δεν μπορεί να παραταθεί η εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων τότε θα πρέπει να πάμε στην κανονική διαδικασία που απαιτεί την εμπλοκή 13 συναρμόδιων Υπουργείων. Αδύνατο να εκτελεστεί και να γίνει. Για την εκτέλεση του έργου χρησιμοποιούμε ένα άρθρο του Ν.2971 της Κτηματικής Υπηρεσίας περί αιγιαλού και παραλίας, ο οποίος ουσιαστικά είναι για έργα κατεπείγουσας σημασίας.

Μετά το εξάμηνο δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να παραταθεί αυτή η εξαίρεση. Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο τμήμα υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη αλλά επειδή το άρθρο ζητάει εξαίρεση προχωρήσαμε στις ανάλογες διαδικασίες», τονίζει στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης.

Φωνές διαμαρτυρίας

Οι φωνές διαμαρτυρίας πάντως για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου είναι καθημερινές, ενώ δεν λείπουν και τα μικροατυχήματα από περαστικούς που χτυπούν στις πλάκες. Σε διάφορα σημεία παρατηρείται τμηματική κατάρρευση του πεζοδρομίου και η διέλευση από εκεί πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή. «Η Περιφέρεια σήκωσε το γάντι του προβλήματος σε αυτό το τεράστιο ζήτημα χωρίς να έχει την ευθύνη.

Οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις διότι το έργο αποκόπηκε.
Ήταν ένα έργο συνολικό, το οποίο κόπηκε στη μέση και έφτασε μέχρι τη διασταύρωση του Δεσύλλα και από εκεί και πέρα δεν έγινε τίποτα. Ουσιαστικά υπήρχε ένα διάστημα, το οποίο όλος ο κόλπος της Γαρίτσας παρέμενε στον ΟΛΚΕ σαν χερσαία ζώνη λιμένα. Δεν έγινε τίποτα τους επόμενους έξι μήνες που ήταν «παράθυρο», το οποίο διευκόλυνε την κατάσταση.

Αποχαρακτηρίστηκε από εκεί και έπειτα το παραλιακό μέτωπο της Γαρίτσας και πέρασε στην Κτηματική Υπηρεσία, δηλαδή στο Υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που δυσχεραίνει πάρα πολύ τη διαδικασία», διευκρίνισε ο κ.Ορφανουδάκης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ